CONSUM
Economia09/08/2019

L’empresa palmesana Hidrópolis Spa deu 269.514 euros als seus clients

El centre, que es va cremar el juliol de 2018, pertany al grup Famalavia, que ara mateix està immers en un concurs de creditors per insolvència

Alba Tarragó
i Alba Tarragó

PalmaL’empresa propietària del balneari urbà Hidrópolis de Palma, que es va cremar el juliol de 2018, deu 269.514 euros a clients que ja havien pagat reserves i bons, segons dades de l’administració concursal de la companyia. La majoria són clients del centre de Ciutat, tot i que aquesta xifra també inclou algunes reserves fetes a dos establiments de València i a un de Jerez, que pertanyen a la mateixa companyia. En total, s’han registrat 10.080 bons que els compradors no han pogut fer servir, ni canviar, ni tornar. Hidrópolis Spa SA, amb seu fiscal a Palma, va haver de tancar els seus quatre establiments quan el grup a què pertanyia, Famalavia, va entrar en concurs de creditors després de declarar-se insolvent.

“No em vaig assabentar de res fins que no vaig intentar reservar al balneari a finals de l’estiu passat. A la pàgina web hi havia un rètol que deia que es paralitzava el termini de caducitat dels bons i vaig quedar tranquil·la”, afirma una de les afectades, Carme A. M. Aquesta clienta és una de les 1.083 persones que formen part del grup de Facebook Afectados Hidrópolis Spa. A través d’aquesta xarxa social, els usuaris que havien comprat bons es varen posar en contacte i, després d’assessorar-se a la policia, varen decidir denunciar l’empresa per la via penal. El cas, per estafa, és al jutjat número cinc de València, però per considerar culpable l’empresa haurien d’existir elements delictius com ara “afany de lucre, engany suficient perquè el client compri o utilització dels diners una vegada produït l’engany”, assenyala l’advocat.

Cargando
No hay anuncios

Les primeres notícies sobre la situació en què es trobava el balneari varen arribar als clients el mes de març a través d’un correu del grup filial, Famalavia, en el qual s’adjuntava la documentació del concurs de creditors i els diferents llistats d’afectats. “Em vaig trobar el grup d’Hidrópolis i, pel que vaig poder veure, quasi tothom havia comprat el mateix bo que jo: dos circuits termals i dos massatges antiestrès per 19,90 euros”, declara Carme A. M.

Paral·lelament al procés judicial penal de denúncia per estafa, el Jutjat Mercantil número 1 de Palma du el concurs de creditors. Segons l’administrador del concurs, el procés es troba en la fase de liquidació, en la qual “s’intenten fer líquids els béns o el que s’entén per massa activa de l’empresa”, o sigui, convertir-los en doblers. Al mateix temps, “s’ha de presentar un informe al jutge que detalli el procediment que se seguirà per obtenir liquiditat”, explica. En aquest cas, per exemple, podrien vendre l’equipament de les instal·lacions.

Cargando
No hay anuncios

Una vegada superada aquesta etapa, s’entra dins la fase de qualificació. És aleshores quan el jutge ha de declarar si el concurs és fortuït, és a dir, que té una justificació per una situació econòmica determinada, o si és culpable. En aquest darrer cas, “la legislació s’encarregaria de decidir de què són culpables els propietaris i se’ls podria demanar la responsabilitat de l’import que deuen als clients”. Tot i això, l’advocat del concurs nega, “quasi amb tota seguretat”, que els afectats puguin arribar a recuperar els doblers.