Economia 06/03/2024

Els hotelers volen contractar residents per esquivar el problema d'habitatge dels treballadors

La presidenta de la FEHM, Maria Frontera, també reclama mesures per millorar la mobilitat de les plantilles

2 min
La inflació continua disparada a les Balears i complica cada vegada més que la ciutadania arribi a final de mes.

PalmaEl problema de l'habitatge és un dels entrebancs més greus que ha d'afrontar el sector turístic per aconseguir treballadors, i un dels plantejaments que hi ha sobre la taula dels hotelers és prioritzar la contractació de residents, que ja tinguin un habitatge a prop dels establiments on han de fer feina. Així ho ha manifestat aquest dimecres des de la ITB de Berlín la presidenta de la Federació d'Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera. Quant a les dificultats per completar les plantilles a causa de la manca d'habitatge assequible, Frontera ha assenyalat que "la situació dels dos darrers anys ha fet que tothom aprengui a posar-se les piles". A més, Frontera ha assegurat que el problema de l'habitatge "no depèn del sector privat, sinó de l'administració pública" i ha lamentat que no hi ha gaires solucions "ni a curt ni a mitjà termini".

Malgrat que alguns hotels sí que poden destinar habitacions als treballadors, Frontera ha matisat que "la majoria són hotels de gran capacitat", on aquesta solució no és viable. Per això, la contractació "s'està enfocant més en plantilles residents i en ser més eficients amb les comunitats locals, que estiguin a prop d'on estan ubicats els establiments". A més, Frontera ha reclamat que es reforcin la mobilitat i els trasllats del personal, de manera que "tot funcionarà millor". També ha advertit que el sector turístic "ha d'estar vigilant, perquè en qualsevol moment podria passar qualsevol cosa que el desestabilitzi".

Fa anys que empreses com Melià Hotels ofereixen habitatge als treballadors. Però la FEHM recorda que, encara que sí que és una pràctica habitual, no és una solució generalitzada. Per la seva part, els sindicats lamenten la manca d'iniciatives per solucionar una situació que s'anava cuinant des de fa temps. Cal tenir present que el preu de l'habitatge va arribar als 2.958 euros el metre quadrat, una xifra fruit de la pujada interanual més elevada de l'Estat (un 9,7% més). De fet, el cost de l'habitatge a les Illes és el segon més alt d'Espanya després de Madrid, on el preu del metre quadrat ja ha arribat als 3.000 euros, segons les dades del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana.

El Govern del Pacte va anunciar setmanes abans de les eleccions autonòmiques que destinaria 16 milions d'euros dels fons europeus a comprar hotels obsolets i reconvertir-los en habitatges socials, una mesura amb la qual pensava pal·liar aquest problema, que afecta de ple la classe treballadora. De fet, les zones madures havien de ser el primer indret on s'havia d'aplicar aquesta mesura, que l'Executiu de Prohens no ha posat en marxa.

Bones expectatives

D'altra banda, la presidenta de la FEHM ha apuntat que les xifres de preobertura dels hotels "han millorat" i que estan "quasi dos punts per sobre març i abril". "Les reserves han arribat amb més antelació que l'any passat, i això ha fet que tothom se sumi", ha comentat, a més de remarcar que el mercat alemany "respon tot l'any" i que hi ha altres mercats, com el nord-americà, que "comencen a caminar". De tota manera, la previsió és que hi hagi una mica de baixada per Setmana Santa. "Són quatre setmanes llargues, però l'estabilitat que estam donant a les plantilles i que tothom faci les contractacions amb antelació ajuda a millorar la qualitat de vida dels treballadors", ha considerat.

stats