Economia 03/04/2023

Els hotels han d'avaluar la màxima càrrega laboral de les 20.000 kellys de les Illes

La mesura, pionera a Espanya, és obligatòria des de l'entrada en vigor l'1 d'abril del conveni col·lectiu de l'hostaleria

2 min
Una cambrera de pis treballa a un hotel de Palma.

PalmaDes que dissabte entrà en vigor el conveni col·lectiu de l'hostaleria, tots els establiments turístics de les Illes estan obligats a determinar en aquesta temporada la càrrega de feina de les més de 20.000 cambreres de pis. A partir d'una metodologia pionera a Espanya, les empreses hauran de calcular la càrrega màxima per persona sense que n'afecti la salut. "És un acord preventiu, no pal·liatiu com el reconeixement de malalties professionals", ha apuntat el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, en un acte que ha reunit la patronal hotelera de Mallorca, els sindicats i organitzacions representants de les kellys.

La llei turística, aprovada el maig passat, imposava un any per arribar a una metodologia d'avaluació de la càrrega laboral consensuada amb els agents socials. Des de l'Institut de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal), dirigit per Rubén Castro, han fet proves pilot amb una cinquantena d'establiments turístics de les Balears. Com que el conveni col·lectiu té caràcter legal, en cas d'incompliment per part de les empreses, la inspecció de Treball hi podrà entrar perquè es compleixi.

Armengol ha presentat la metodologia davant el sector de les cambreres de pis illenques

L'anàlisi consta de tres fases: constituir un grup de treball amb representants de l'empresa, dels treballadors i el servei de prevenció de l'hotel; analitzar el procediment de treball a cada centre (tipus d'habitació, de neteja, els equips de treball que s'utilitzen...) i, finalment, establir el temps de mitjana que s'inverteix en cada habitació. A partir d'aquí, es veurà la càrrega màxima que es podrà fer a cada jornada laboral, modulant la metodologia a cada centre.

"Com a farmacèutica, sé que el més important és la salut. He après les dificultats per garantir la salut, però que si no hi estàs ficat costa més entendre-ho", ha expressat la presidenta del Govern, Francina Armengol, en una clara referència a les polèmiques paraules de la líder del PP, Marga Prohens, que va afirmar que la implantació de llits elevables és "la ximpleria més gran en política turística". "El que no és possible és tenir una càrrega de feina que obligui a tenir una malaltia", ha afegit Armengol, i ha desitjat, a més, que la metodologia "s'exporti a tots els territoris" que vulguin utilitzar-la.

S'ha començat amb les cambreres de pis, però la intenció és arribar a tots els sectors laborals vinculats als establiments turístics, segons ha assenyalat la vicepresidenta executiva de la FEHM, María José Aguiló. "Les cambreres de pis és dels col·lectius que més agreujada té la salut, però no aturarem, farem el mateix a totes les àrees funcionals", ha destacat per la seva banda la secretària general de la federació de serveis de Comissions Obreres, Silvia Montejano. Aguiló també ha fet referència a la voluntat de centrar-se en les malalties professionals i la prejubilació anticipada.

stats