Impacte de la pandèmia
Economia23/04/2021

Els hotels es reinventen per sobreviure a la pandèmia

Els establiments oberts de Barcelona i Madrid impulsen ofertes per atreure clients locals

MadridLa pandèmia ha deixat Barcelona buida de turistes. El 2020 va tancar per sota dels 1,9 milions d’estrangers allotjats en hotels de la capital catalana, un 78% menys que el 2019. La caiguda és històrica i el volum de turistes suposa la xifra més baixa dels últims 30 anys. La conseqüència és que la majoria d’hotels de la ciutat han tancat les seves portes a l’espera de que la pandèmia millori i el turisme es recuperi: un any després de l’arribada del coronavirus, tres de cada quatre hotels de Barcelona tenen la persiana –temporalment– abaixada. La situació és similar a altres grans ciutats com Madrid. 

Els hotels que han optat per obrir tenen ocupacions baixes i han hagut de reorientar la seva oferta als clients locals per intentar sobreviure a la pandèmia. Alguns hotels de luxe ofereixen sopar i nit d’hotel a preus assequibles –una oferta temptadora quan l’horari limitat de la restauració a Catalunya impedeix sortir a sopar– i d'altres han habilitat espais o habitacions de coworking que es poden llogar per dies, setmanes o mesos, destinades a persones que teletreballen i que pel motiu que sigui –per falta d’espai o perquè necessiten silenci– no ho poden fer a casa. També hi ha establiments que lloguen habitacions per estades llargues. “És una qüestió de supervivència: els hotels han hagut d’adaptar-se per sobreviure”, resumeix el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals.

Cargando
No hay anuncios

Espais per treballar

A Barcelona, el Gallery Hotel –situat en ple centre de la ciutat, al carrer Rosselló– s’ha reinventat de dalt a baix per poder obrir. Després de mesos tancat per la pandèmia, a l’octubre va reobrir i ha apostat per una oferta pensada per als barcelonins, amb habitacions reconvertides en oficines que es poden llogar per 55 euros al dia, les home office, o un espai comú de coworking per 30 euros, tarifes que també donen accés al gimnàs i a altres serveis com la piscina. 

Cargando
No hay anuncios

“Ha tingut un èxit espectacular”, assegura la responsable de comunicació de l’hotel, Ariadna Randuà. També ofereixen habitacions per a llargues estades, que actualment representen el 45% de l’ocupació de l’hotel. “Majoritàriament són barcelonins que necessiten passar un temps fora de casa o persones d’altres ciutats que venen a Barcelona a fer un projecte concret o una formació”, explica Randuà. Els altres dos hotels del grup, l’Honucai de Mallorca i el Molina Lario de Màlaga també estan oberts i ofereixen serveis similars. 

Manel Casals considera que la majoria dels nous serveis que ofereixen els hotels desapareixeran quan la pandèmia s’acabi i els turistes tornin a Barcelona. “Són canvis que estan relacionats amb la pandèmia”, assegura. Tot i la caiguda de turistes a la ciutat que ha obligat a tancar centenars d’hotels, el director general del Gremi creu que no hi haurà negocis que tanquin definitivament. “El negoci hoteler és rendible i la crisi del coronavirus és conjuntural. Potser hi ha negocis que faran fallida i canviaran de mans però no tancaran”, assegura. 

Cargando
No hay anuncios

L'oficina, a la piscina

A Madrid, molts hotels també s’han reinventat per fer front a la crisi del sector. Un dels primers a oferir un espai de treball va ser l’hotel Aloft Madrid Gran Vía, del grup Marriot, situat molt a prop de la plaça de Callao. “Vam veure que els espais de coworking tradicionals van tancar per la pandèmia”, explica el responsable de màrqueting de l’hotel, Chema Ríos. Amb l’hotel amb una ocupació molt baixa, van decidir convertir la zona lounge en un espai de treball a un preu molt econòmic, 12 euros al dia amb esmorzar inclòs, impressora i cafè i te il·limitats.

Cargando
No hay anuncios

Els hotels de luxe de Madrid també han reorientat la seva oferta per captar clients locals. El CoolRooms Atocha ofereix paquets de nit d’hotel i spa en unasuite o el servei Cool Office per tenir accés a una habitació reconvertida en oficina que dona dret també a relaxar-se a la piscina o a treballar a les taules de la terrassa de la piscina. També hi ha un espai comú de coworking per 55 euros al dia.