Periscopi global
Economia02/12/2022

Huawei es replega i tanca botigues a Europa, incloent-hi Espanya

Les sancions dels EUA, la pandèmia i els problemes de subministrament porten l'empresa a centrar-se en el mercat local

PequínEl gegant tecnològic xinès reestructura les seves operacions a Europa, on encara té uns 12.000 empleats. Espanya no se’n salva i veurà una dura retallada de personal i el tancament de botigues.

El negoci de consum de Huawei Espanya, del qual depèn la divisió de mòbils, tauletes, wearables i equips de so, es pot reduir dràsticament. Algunes fonts avancen que el 2023 poden tancar totes les botigues físiques a Espanya. La mesura fins i tot afectaria la botiga flagship situada a la Gran Via de Madrid. Aquest establiment, de més de 1.100 m2, és la botiga més gran de Huawei fora de la Xina. L'empresa no ha confirmat la reestructuració, però en l'últim any ja va reduir a la meitat la plantilla.

L'any passat la companyia va patir una retallada de vendes dels mòbils d'un espectacular 85% respecte al 2020. I la pressió obliga a una reestructuració.

Cargando
No hay anuncios

El 2021 va ser un mal any per a Huawei. Va perdre gairebé un terç dels seus ingressos, però va aconseguir que el seu compte de beneficis registrés un augment del 76% gràcies a la venda de la divisió de servidors informàtics x86 i de la seva marca de mòbils Honor. Aquesta operació també pretenia protegir Honor de les sancions nord-americanes. Per primera vegada des del 2002, quan Huawei va presentar els seus primers resultats, va caure la facturació un 28,6% respecte a l'any anterior. El 2020 la tecnològica va poder salvar els mobles amb un petit creixement del 3,2%, gràcies al fet que la Xina va sortir abans de la pandèmia i la resta del món es va paralitzar.

Els temps en què Huawei, des de la seva seu general a Shenzhen, presentava resultats espectaculars i anunciava el seu objectiu de superar Samsung com a principal venedor de telèfons intel·ligents han passat a la història.

Cargando
No hay anuncios

Conflicte amb els EUA

L'espectacular ascens de la principal tecnològica xinesa va topar amb els Estats Units, que li va tallar les ales amb les sancions imposades el 2019.

Cargando
No hay anuncios

La impossibilitat d'accedir a microxips i components nord-americans, juntament amb la prohibició d'utilitzar el sistema Android de Google, ha enfonsat el negoci de mòbils, tauletes i ordinadors. Els productes han perdut atractiu, ja que no poden fer ús de xips 5G malgrat haver desenvolupat un sistema operatiu propi, el Harmony OS, per substituir l'Android.

Les sancions van posar el focus sobre les relacions de Huawei amb el govern xinès. Els EUA consideren que és un risc per a la seguretat nacional dependre, en infraestructures de telecomunicacions clau, d'una empresa que pot estar espiant per a Pequín. Washington ha pressionat els governs occidentals perquè rebutgin el 5G de Huawei.

Cargando
No hay anuncios

El 2020 la Unió Europea va recomanar evitar una dependència excessiva de les empreses xineses, però va deixar llibertat als països per mantenir els convenis amb Huawei. Entre el 2020 i el 2021 França, Suècia, Romania, els països bàltics, Bèlgica i Dinamarca van prohibir els equips de Huawei per desenvolupar la xarxa 5G.

Ara la companyia pretén redissenyar les operacions a Europa i centralitzar-les des de la seu de Düsseldorf, segons recull un informe de Politico. La multinacional encara manté una forta entrada a Alemanya, Espanya i Hongria.

Cargando
No hay anuncios

Europa no és l'únic mercat que abandona Huawei, també ha anunciat la seva sortida dels països que formen Five Eyes -els EUA, el Regne Unit, el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda-, que formen una aliança de contenció de l'expansió xinesa i han prohibit, o estan en procés de prohibir, el 5G de Huawei i la presència d'altres empreses xineses a sectors clau d'infraestructures per motius de seguretat.

Malgrat tot, Huawei continua sent un dels principals proveïdors mundials d'equips de telecomunicacions, equips de xarxes i telèfons intel·ligents. Però sembla que el seu futur, de moment, és al mercat xinès. L'empresa també ha buscat noves línies de negoci, com el desenvolupament de tecnologia per a vehicles intel·ligents, la informàtica per a empreses o “l'internet de les coses”.

El fundador de Huawei, Ren Zhengfei, de 78 anys, advertia aquest estiu en una comunicació interna que l’economia global estava a punt d’entrar en recessió i que la companyia s’haurà de centrar en la supervivència. Per això instava a reduir les línies de negoci que no generin guanys.