Energia

Iberdrola i Repsol posen el crit al cel pels impostos a les energètiques

L'elèctrica guanya 4.803 M€ i la petroliera 3.168 M€

Un aerogenerador d'Iberdola.
2 min

BarcelonaDues de les principals energètiques espanyoles, la petroliera Repsol i l'elèctrica Iberdrola, han criticat amb força l'elevada fiscalitat que té el sector a Espanya, malgrat que totes dues han presentat uns resultats de l'any 2023 amb uns beneficis milionaris. En el cas d'Iberdrola, un benefici net rècord històric de la companyia de 4.803 milions d'euros, un 10,7% més que l'any anterior. En el cas de la petroliera, va tancar el 2023 amb un benefici net de 3.168 milions d'euros, un 25% menys que en l'exercici previ, però són els tercers millors guanys de la història del grup.

Les dues companyies s'han oposat reiteradament a l'impost que el govern de Pedro Sánchez, en plena crisi causada per la guerra d'Ucraïna, va imposar a les energètiques. Repsol, fins i tot, va arribar a dir en el seu dia que podia congelar inversions a l'Estat. Malgrat les crítiques a la fiscalitat, Repsol ha estat més mesurada aquest dijous, mentre que Iberdrola, per boca del seu president Ignacio Sánchez Galán, no ha dubtat a carregar contra els impostos a Espanya.

Sánchez Galán ha criticat la gran quantitat d'impostos que hi ha a Espanya, gairebé quaranta, i ha insistit que mantenir el gravamen extraordinari del govern sobre els guanys de les energètiques "no té cap sentit". Per al president de l'elèctrica, aquesta situació "no té comparació amb res del que fa la resta del món": "Espanya hauria d'estar totalment en línia amb la resta dels països europeus i amb altres nacions de fora de la Unió Europea, perquè volem fer que aquest país sigui totalment atractiu”.

El directiu també ha recordat que aquest gravamen especial ja és als tribunals. L'impost va néixer amb la naturalesa de "temporal" per fer front a la crisi per la guerra d'Ucraïna i el govern del PSOE i Sumar van anunciar la intenció d'allargar-lo, encara que suavitzant-lo, incloent als pressupostos incentius a la reinversió.

Per la seva banda, el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha rebaixat una mica el to crític amb la fiscalitat: "Tinc una mica més de perspectiva positiva respecte a la que tenia fa algunes setmanes. Però esperarem, ja veurem". Tot i això, ha recordat que en el passat va ser "cristal·lí" quan va advertir que no s'abordarien inversions en la transformació dels seus centres a Espanya si "no es veien retorns i una certesa clara" regulatòria i fiscal.

stats