Economia26/10/2016

La igualtat econòmica entre homes i dones encara trigarà 170 anys a arribar

En els últims deu anys, Espanya ha caigut 18 posicions en la llista dels països més igualitaris

Ara
i Ara

BarcelonaEl cotxe autònom o els robots assistents són una fita més realista que la fi de la bretxa de gènere. La igualtat econòmica entre homes i dones es podria endarrerir 170 anys, fins al 2186, segons l'últim 'Informe global de la bretxa de gènere' del Fòrum Econòmic Mundial (FEM). La desigualtat entre gèneres ha arribat aquest any al seu punt màxim des del 2008, a l'inici de la crisi, amb una bretxa del 59%.

L'informe apunta que els avenços en aquesta matèria s'han frenat de manera "dràstica" els últims anys. De fet, respecte a l'estudi del 2015, la data per assolir la plena igualtat econòmica s'ha endarrerit 52 anys.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, un dels factors que influeix més en aquest augment de la bretxa són els salaris. De mitjana, les dones ingressen poc més de la meitat del que guanyen els homes, encara que treballin més hores tant dins com fora de casa. "El món s'enfronta a un malbaratament de talent si no actua amb rapidesa per frenar la desigualtat de gènere. Això podria posar en risc el creixement econòmic i impedir que algunes economies es desenvolupin", recull l'estudi.

No obstant, l'informe recull alguns avenços en educació, salut i participació política. Així doncs, en els dos primers àmbits la bretxa de gènere s'ha reduït gairebé fins al 96%. Pel que fa a la presència de dones als òrgans democràtics, el percentatge ja se situa en un 23%, un 10% més que el 2006, malgrat que "encara queda molt per fer".

Cargando
No hay anuncios

Espanya i Europa retrocedeixen

En els últims 10 anys, Espanya ha caigut 18 posicions en la llista dels 144 països analitzats pel que fa a la igualtat econòmica. Actualment ocupa el lloc número 29, mentre que el 2006 se situava en l'11. A més, l'Estat va baixar 5 posicions respecte de l'any passat en la categoria d'oportunitats econòmiques, fins al número 72.

Cargando
No hay anuncios

Encara que Europa Occidental és la regió millor posicionada de l'estudi, amb una mitjana del 25%, tan sols 2 països de la regió han millorat la nota de l'any passat. Islàndia, Finlàndia, Noruega i Suècia són al capdavant del rànquing, mentre que la llista la tanquen Xipre, Grècia i Malta, amb una bretxa de més del 30%.