Els illencs són els que paguen més car el combustible de tot l'Estat
Omplir un dipòsit a les Balears avui costa un 22,5% més que fa un any
PalmaLes penalitzacions de la insularitat continuen impactant amb efectes visibles els ciutadans de les Illes Balears. Segons ha informat la Federació Empresarial Balear de Transports (FEBT), les Illes són el territori de l'Estat on el combustible és més car "amb diferència", segons defensen des de la Federació. El preu mitjà de s'ha elevat fins a un 20% a tot l'Estat en general, però les Illes continuen dalt del podi. Segons ha explicat la FEBT, el preu mitjà de la benzina ha assolit els 134,2 cèntims d'euro per litre, mentre que la comunitat més barata és Múrcia, amb 123,2 cèntims per litre, més de 10 cèntims de diferència. Ara mateix, costa un 22,5% de mitjana més que fa un any omplir el dipòsit.
L'encariment del combustible ja ve de lluny. Entre l'octubre del 2020 i el juny d'aquest 2021 hi ha més d'un 20% d'augment del preu en només vuit mesos, passant d'1,0269 euros a 1,2355 euros. Així i tot, mirant amb més perspectiva, el preu del combustible ja fa anys que puja. Pel que fa als més usats, el gasoil tipus A, comparat entre el juny del 2016 i el mateix mes d'enguany, hi ha hagut un increment d'un 32,7%. Pel que fa a la benzina 95, encara hi ha hagut una pujada més marcada, amb un 45,3%, segons dades del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
El gerent de la FEBT, Salvador Servera, ha intentat explicar una situació que per a ell ja comença a fer-se "insostenible", i més si es continuaenfilant el preu del gasoil professional, ha explicat. Així doncs, ha advertit que la pujada i encariment dels impostos es tradueix en una repercussió immediata damunt els costos dels serveis de transport professional a les Illes. Per aquesta raó, essent un territori tan lligat a la dependència del transport d'aquesta mena, l'increment del preu va directament sobre l'usuari final.
La federació s'ha mostrat preocupada i alhora molt molesta per les pujades d'imposts que fan pujar el preu del combustible. "Assolim màxims gairebé cada setmana", asseguraven. Per això han demanat que es deixin d'aplicar les pujades, ja que contribueixen directament a baixar la rendibilitat i la competitivitat de totes les empreses de les Illes i accentuar la feblesa que comporta la insularitat.
L'electricitat, protagonista
El gerent de la FEBT també ha volgut fer referència al tema econòmic que està sobrevolant les cases dels ciutadans de tot l'Estat: el preu de l'electricitat. Ha explicat que també ha afectat aquest estiu les empreses, i que el seu preu s'ha disparat un 25% respecte del 2020.