Les Illes es consoliden com a regió emprenedora, segons un estudi de la UIB
El 65,2% de les iniciatives és impulsat per homes, tot i que la presència de les dones s'iguala en projectes ja consolidats
PalmaLa intenció d'emprendre els pròxims tres anys a les Illes Balears se situa en un 7,5%, un 0,67% més que el 2017, i per damunt de la mitjana estatal, que el 2018 va ser d'un 6,8%, informa Efe. Aquestes dades confirmen, segons l'informe anual d'emprenedoria presentat aquest dimecres, que la Comunitat es consolida com una regió molt activa en aquest àmbit. Predomina l'activitat en el sector turístic, seguit del comerç i la innovació tecnològica.
Un 65,2% dels emprenedors l'activitat empresarial dels quals té menys de tres anys i mig de trajectòria són homes, mentre que una vegada les empreses estan consolidades la presència d'emprenedors de tots dos sexes s'iguala, segons dades del 2018.
El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, juntament amb el vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals, Jordi Llabrés, i professors titulars en Organització d'Empreses de la UIB han presentat aquest dimecres l'esmentat informe.
Un 83,5% dels emprenedors de les Balears el 2018 va començar l'activitat per cercar una oportunitat; un 52,8% perseguia obtenir major independència laboral i un 35,7%, augmentar els seus ingressos. Per edats, dos de cada deu emprenedors inicials (menys de 42 mesos) té menys de 34 anys i el 70% d'emprenedors consolidats a la Comunitat té més de 45 anys.
Sostenibilitat del teixit empresarial
L'informe Global Entrepeneurship Monitor (GEM) de Balears, que es fa per segon any consecutiu gràcies a la col·laboració entre la UIB i l'Institut d'Innovació Empresarial de Balears (IDI), és una "eina fonamental per a la sostenibilitat del teixit empresarial" de la Comunitat, segons Yllanes. L'estudi es basa en entrevistes a 38 experts del sector empresarial i en 1.000 enquestes a població general de la Comunitat.
El conseller ha assegurat que existeix "una necessitat de crear polítiques transversals per reforçar l'ecosistema emprenedor" de l'Arxipèlag i ha reafirmat el compromís del Govern a "impulsar encara més la xarxa de teixits empresarials" de les Illes.
Els experts participants en aquest estudi han argumentat que l'aportació de recursos, la promoció de l'emprenedoria com a opció professional, l'assessorament inicial a les persones emprenedores i el seguiment de l'activitat fins al tercer any de vida del projecte són els quatre eixos més importants per promoure aquest teixit.
El rector de la universitat pública, Llorenç Huguet, i el conseller de Transició Energètica i Sectors Productius han aprofitat l'acte per renovar el conveni de la Càtedra Icape, un projecte en col·laboració amb l'IDI, l'entitat que finançarà aquesta iniciativa amb 26.000 euros per impulsar l'emprenedoria i la creació de nous projectes empresarials a les Illes.