Les Illes, destinació oberta al món

Les Balears engeguen una nova temporada posant el focus en mesures que garanteixin la seguretat dels visitants i els treballadors turístics

Imatge de Dalt Vila, a Eivissa
4 min

Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera es presentaven en el recent Fitur, a Madrid, com la destinació mediterrània més segura i oberta de la Unió Europea. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ho destacava així fa uns dies en el marc de la fira: “Treballem per garantir la connectivitat i la seguretat, així com per recuperar l’activitat turística”. En el full de ruta, primer cal posar el focus en el turisme estatal, “clau per a l’obertura de les Illes a la temporada”. Després aquest focus també abastaria el turisme internacional, un lleu repunt del qual ja s’ha observat, sobretot del procedent d’Alemanya –principal mercat emissor de les Balears– i els Països Baixos. De fet, després que fa 15 dies Negueruela viatgés a Alemanya acompanyat de la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, per presentar la feina feta els últims mesos en matèria turística, el cap de setmana del 15 i 16 de maig els vols a les Balears van créixer un 55% respecte a l’anterior i el 60% de vols amb Alemanya ja s’havien recuperat respecte al 2019.

L'Estany des Peix, a Formentera.

La seguretat com a element cabdal

Fitur també ha sigut l’escenari de la presentació de la campanya publicitària Viatjarem, amb la qual el Govern Balear vol fomentar els viatges a les Illes i reactivar la destinació després de la crisi sanitària i econòmica de l’últim any. La campanya, d’abast estatal, fa èmfasi en la proximitat de les Balears a l’hora d’atraure el turista espanyol, un valor que se suma als de sostenibilitat, diversitat i, ara més que mai, al de seguretat.

La seguretat esdevé així l’element sobre el qual pivota la proposta de valor d’unes Illes que, any rere any, revaliden la seva posició com a pol d’atracció turística. És l’element cabdal igualment del paquet integral de seguretat en el turisme, anomenat Safety Pack, impulsat pel Govern Balear i que abasta totes les àrees del sector. Es tracta d’una estratègia amb la qual s’oferirà informació actualitzada en temps real sobre la pandèmia, així com una cobertura sanitària i de seguretat global, tant a treballadors com a visitants i residents.

El Palau Reial de l'Almudaina, a Palma.

Altres mesures que també haurien d’afavorir fer de les Balears una destinació segura seran la limitació per decret del preu màxim de les PCR i proves d’antígens, un microsite amb informació covid i, per descomptat, la normativa vigent. Tal com va anunciar Armengol durant la fira, per poder entrar a les illes el visitant haurà de continuar presentant una PCR o una prova d’antígens negativa, a excepció dels que arribin vacunats amb la primera dosi durant els últims 15 dies, o procedents d’una comunitat autònoma amb una incidència acumulada a 14 dies inferior als 60 casos per 100.000 habitants.

Mil i una possibilitats

Tant si es viatja en parella, en família o amb amics, les Balears ofereixen un ampli ventall de propostes. Més enllà dels 1.400 quilòmetres de platges i cales d’aigües cristal·lines on relaxar-se de dia o contemplar la posta de sol al capvespre, les Illes amaguen un gran patrimoni arquitectònic, cultural i gastronòmic.

L’arquitectura està farcida de restes d’èpoques històriques i estils artístics com el període talaiòtic, el gòtic o el modernista, els quals podran veure’s de primera mà si es visita el conjunt emmurallat de Dalt Vila, la catedral i el convent Los Dominicos, a Eivissa; els castells d’Alaró i de Bellver, l’església de Sant Francesc i la catedral de la Seu, a Mallorca; la necròpoli Cala Morell o les fortaleses del Fort Marlborough, la Mola o Llatzaret, a Menorca; o el far Cap de Barbaria, el jaciment arqueològic Castellum Can Blai o l’església de la Mare de Déu del Pilar, a Formentera.

Artesania i gastronomia

L’esperit creatiu de les Illes i la supervivència de vells oficis fan que arreu de les Balears també s’elaborin productes artesans que captiven el visitant i s’exposin als mercats i fires celebrats arreu. Parlem d'objectes com el siurell o les gerres de fang, o de la important indústria de calçat, pell, perles i bijuteria. Altres, com les teles mallorquines batejades com a Robes de Llengües i el vidre bufat, també típic de Mallorca; les avarques i la ceràmica blava menorquina, o la moda adlib d’Eivissa i Formentera, inspirada en el moviment hippy, també són molt populars.

El rebost de les Illes el conformen, al marge de les típiques ensaïmades i sobrassades, els formatges artesans, l’ametlla, l’albercoc, les herbes –base de famosos licors–, la sal i productes de pagès com la patata o el tomàquet. Com a resultat, el visitant pot degustar plats com la caldereta de llagosta, la coca de trempó, el bullit de peix, l’amanida pagesa de Formentera, les sopes mallorquines o el frit mallorquí. I com sempre cal deixar un forat per a les postres, i res millor per omplir-lo que amb unes orelletes, flaó i greixoneres, una coca de patata o uns carquinyols, entre d'altres.

Paratge natural dels Amunts, a Eivissa.

Natura i turisme actiu

El turista pot gaudir també de paratges com el parc natural de l'Albufera des Grau, a Menorca; la reserva natural Albufereta o la serra de Tramuntana, totes dues a Mallorca, on es pot practicar l’observació d’ocells o birdwatchig. Altres espais naturals destacats són la posidònia de les Pitiüses; el paratge natural dels Amunts, a Eivissa, el parc natural Es Trenc, a Mallorca, o l’àrea natural protegida Estany des Peix, a Formentera. Visitar coves com Can Marça, a Eivissa, o les d’Artà i del Drac, a Mallorca, també és més que recomanable.

Els amants dels esports d’aventura podran practicar des de busseig a espeleologia, golf, excursions a cavall, sortides en barca i motos d’aigua, paddle surf, caiac... Els camins i rutes que discorren cadascuna de les Illes poden fer-se bé a peu bé en bicicleta, dues alternatives igualment lloades per aquells que practiquen un turisme més actiu. 

Eixos principals del Safety Pack
  • 1. Seguretat en la destinació Elaboració i actualització de diverses guies d’actuació que engloben tots els sectors de la cadena de valor turístic per prevenir al màxim la propagació del covid-19 a les Illes Balears.
  • 2. Entorns de treball segurs Realització de proves diagnòstiques d’infecció aguda als treballadors, complint els requisits i termes que determini l’autoritat sanitària.
  • 3. Cobertura sanitària El govern posarà a l’abast dels turistes que arribin a l’estiu una pòlissa d’assegurances de repatriació o retorn al domicili habitual, a més del servei d’intèrpret i indemnització per prolongació d’estada causada per la malaltia del covid-19, i de l’habilitació d’allotjaments per garantir la seguretat d’aquells que es contagiïn.
  • 4. Informació útil per al turista L’apli SafeBeach controlarà l’ocupació de les platges en temps real. Un altre nou 'microsite' oferirà informació de manera coordinada amb Salut en quatre idiomes.
  • 5. Infraestructura sanitària Informació actualitzada sobre recursos disponibles del sistema de salut balear, qualitat assistencial, nombre de llits disponibles i centres hospitalaris als quals els visitants poden dirigir-se en cas de necessitat.
L'Aquarium de Palma.
Palma, destinació familiar per excel·lència

Història, cultura, gastronomia, música, esport, parcs, jardins i activitats a l’aire lliure com passejos en vaixell, tren o globus fan que la capital de l’arxipèlag balear esdevingui una aposta segura per a les famílies. L'illa compta amb atractius per a tots els públics com el Palma Aquarium, que reuneix 8.000 exemplars de més de 700 espècies procedents del Mediterrani i els oceans Índic, Atlàntic i Pacífic. El recorregut pot continuar pel passeig Marítim de la capital, que pot fer-se a peu o sobre patins, i després fer un mos en pastisseries com la Can Joan de s’Aigo. Altres indrets d’obligada visita són el Palau Reial de l’Almudaina, la catedral de Palma i l’entramat de parcs, esglésies i palauets que amaga la zona, al marge de la plaça Major, el museu Es Baluard i el castell de Bellver, que ofereix unes vistes privilegiades tant de la badia de Palma com de la serra de Tramuntana. Els amants de l’adrenalina –grans i petits– també podran fer excursions en vaixell i catamarà per la badia o un passeig en globus, mentre que els que prefereixin quedar-se a terra podran recórrer la distància entre la capital balear i el municipi coster de Sóller dalt del tren de Sóller.

L'hotel 'boutique' Can Lluc.
Qualitat i sostenibilitat a Can Lluc

L’agroturisme és el somni del matrimoni format per Tina Soriano i Lucas Prat. Els avui propietaris de l’hotel boutique Can Lluc, ubicat a pocs minuts d’Eivissa i Sant Antoni, van començar a esbossar l’any 2000 el que avui és un referent pel que fa a qualitat i sostenibilitat. Aleshores arrencava la reforma de la casa pagesa de l’avi del Lucas. Tres anys després, aquest establiment precursor a Eivissa i Formentera reformat en línia amb la construcció típica eivissenca ja estava en marxa. El primer que crida l’atenció del complex, que compta amb 20 habitacions i vil·les de diverses categories, és la finca pagesa on s’ubica, envoltada de pins, figues, garrofers, oliveres mil·lenàries i 2.000 parres.

L’entorn facilita la pràctica esportiva i les excursions tot descobrint en primera persona la fauna i la flora, i alhora promou que el visitant vulgui tenir-ne cura. Soriano i Prats també porten la sostenibilitat al restaurant de l’hotel, on s’usen productes de proximitat com l’oli d’oliva verge IGP Oli d’Eivissa, vins de la terra, els sucs naturals o la melmelada de figues acabades de collir in situ. Un respecte pel medi ambient que es fa palès amb el certificat ISO 14001 d’Aenor, plaques solars per a l’obtenció d’aigua calenta sanitària i la piscina, dotada d’un sistema de filtrat de l’aigua basat en l’electròlisi salina que substitueix el clor sintètic per elements naturals com l’aigua i la sal, o el fet que sigui una de les finques de l'illa que guarda 20 dipòsits d’aigua contra incendis perquè els efectius d’emergència aeris i terrestres disposin d’aigua de manera immediata en cas d’incendi forestal. 

stats