Les Illes lideren el segon trimestre la creació d'ocupació a tot l'Estat
Amb un creixement del 12,14%, se situen per damunt de la mitjana espanyola, d'un 1,71%
PalmaLes Illes Balears, amb 62.600 treballadors més, lideren la creació de llocs de feina a Espanya, segons dades del segon trimestre de l'Enquesta de Població Activa (EPA). L'increment registrat en relació amb el trimestre anterior es d'un 12,14%, molt superior a l'augment d'un 1,71% registrat a tot l'Estat, destacant el fort comportament estacional de l'economia illenca. Pel que fa a l'evolució anual, les Illes creixen un 0,8%. En total, la Comunitat suma prop de 578.700 treballadors.
La Comunitat de Madrid (61.100) i Catalunya (40.200) han seguit les Illes en creació d'ocupació, mentre que l'únic descens destacable s'observa a Castella - la Manxa (- 9.000).
En termes relatius, les comunitats amb major augment trimestral de l'ocupació són les Illes Balears (12,14%), Navarra (3,53%) i Múrcia (3,18%).
Atur
Així mateix, les majors baixades trimestrals de l'atur es registren a la Comunitat de Madrid (- 37.300), les Illes Balears (- 26.300) i Catalunya (- 15.300). En canvi, els majors increments es produeixen al País Valencià (10.700 aturats més), a Castella - la Manxa (6.300) i Andalusia (6.000). Les Illes sumen 79.900 aturats, una taxa del 12,13%.
En termes anuals, les majors reduccions del nombre d'aturats es produeixen
a Andalusia (- 74.800), la Comunitat de Madrid (-45.800) i Galícia (- 34.700).
Navarra (7,58%), el País Basc (8,63%) i Cantàbria (9,01%) registren les taxes d'atur més baixes aquest trimestre. En l'extrem oposat, Andalusia (21,04%), les Canàries (21,00%) i Extremadura (20,46%) presenten les més elevades.
Les taxes d'activitat oscil·len aquest trimestre entre el 65,83% de les Illes Balears i el 50,37% del Principat d'Astúries.
Dades estatals
A Espanya, el nombre d'ocupats augmenta 333.800 persones el segon trimestre del 2019 respecte del trimestre anterior (un 1,71%) i se situa en 19.804.900. La taxa d'ocupació és del 50,51%, amb un augment de 73 centèsimes respecte del trimestre anterior. En variació anual, aquesta taxa ha pujat 0,70 punts.
L'atur baixa aquest trimestre 123.600 persones. El nombre total d'aturats se situa en 3.230.600. En termes relatius, la variació trimestral de la desocupació és de -3,68%.
Valoracions a Balears
El Govern ha destacat aquest dijous que els 578.700 treballadors registrats el segon trimestre de l'any a Balears representen el "màxim històric d'ocupació en aquest període" i el tercer registre més elevat per darrere dels tercers trimestres del 2017 i el 2018.
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha destacat després de la publicació de les dades de l'Enquesta de Població Activa que "la forta creació d'ocupació es produeix en termes de qualitat", ja que ha crescut la contractació indefinida i s'ha reduït la taxa de temporalitat 3,6 punts percentuals respecte de l'any passat.
Pel que fa a l'atur, que ha sumat 7.300 persones respecte del tercer trimestre de l'any passat, l'executiu autonòmic ha assenyalat que Balears és una de les regions en què més baixa l'atur de llarga durada, que se situa en un 24,4% dels aturats, el percentatge més baix d'Espanya.
El portaveu parlamentari adjunt del PP, Toni Costa, ha incidit que malgrat l'increment interanual de l'atur, la presidenta del Govern, Francina Armengol, "continua sense prendre mesures que impulsin l'economia". "Com el PP ha advertit, el procés de desacceleració de l'economia de les Illes Balears ja és un fet", ha subratllat Costa.
Davant les xifres de l'EPA, la UGT ha advocat per "intensificar les mesures per aconseguir un canvi de model productiu" que redueixi el pes relatiu de l'activitat turística. El sindicat expressa en un comunicat la seva "preocupació" per l'increment interanual de l'atur, encara que destaca que "la taxa de desocupació de l'Arxipèlag del segon trimestre és de gairebé dos punts menys que la mitjana estatal".
CCOO considera que les dades conegudes aquest dijous "són positives", però apunta també a la necessitat de promoure noves activitats econòmiques més enllà del turisme. "El Govern, les patronals i els sindicats ens hem de posar a treballar per trobar nous nínxols de treball que puguin crear ocupació, al mateix temps que vagin amb compte del nostre medi ambient i siguin sostenibles", ha indicat el sindicat.
La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, ha assenyalat que l'increment de l'ocupació d'un 0,8% respecte del segon trimestre de l'any passat és un efecte de l'"alentiment de l'economia". La dirigent patronal ha demanat "estímuls per a les empreses que beneficiïn l'economia per frenar el baix ritme de creació d'ocupació" i ha sol·licitat que les pime se situïn "en l'eix central de les polítiques econòmiques".
El president de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora, ha celebrat el nou sostre històric de població empleada en un segon trimestre de l'any, però ha considerat "insuficient el creixement". "També les dades revelen que el nostre nombre d'aturats ha augmentat un 10,1% i això ens demostra que estam començant a experimentar els primers símptomes de desacceleració", ha manifestat.