Les Illes reben de l'Estat 479 milions d'euros menys dels que aporten
La comunitat és la segona que més contribueix a la caixa de finançament i la novena en recursos rebuts
PalmaLes Illes Balears són la segona comunitat autònoma que més aporta a la caixa de l'Estat, tot i que és la novena en recursos rebuts de l'actual model de finançament, segons ha informat aquest dijous el Govern després de l'anàlisi de la liquidació de 2017 realitzada pel Ministeri d'Hisenda. Això vol dir que els ciutadans de les Illes varen aportar 479 milions d'euros més dels que varen rebre, la qual cosa equival a un dèficit per persona de 429 euros.
Els recursos corresponents al sistema de finançament de 2017 per a Balears sumen 2.787,12 milions d’euros. En comparació amb l’exercici anterior, el del 2016, els recursos corresponents al sistema de finançament han suposat un increment del 5,05%; en total, 134,09 milions d’euros més.
"No obstant això, l’anàlisi de les dades comunicades pel Ministeri d’Hisenda permet comprovar que les Balears són la segona comunitat que aporta recursos al sistema i la novena quant a recursos rebuts amb l’actual finançament autonòmic, segons la liquidació del model de finançament de l’any 2017", destaca el Govern en una nota de premsa.
Segons l'Executiu, les dades confirmen que el sistema de finançament actual continua situant les Balears a la mitjana pel que fa als recursos rebuts, però aquest fet contrasta amb una capacitat fiscal de la CAIB que es troba molt per sobre de la mitjana, una situació que ja s’ha produït els darrers anys.
Un dels factors que poden explicar aquesta distorsió seria, segons el Govern, la població flotant, que incideix en la recaptació, però que no es té en compte a l'hora de distribuir els recursos estatals a les comunitats autònomes.
Així, les Balears tenen un índex d'aportació 127 punts superior a la mitjana de base 100 i només per darrere de Madrid. I per contra, ocupa la novena posició en recursos rebuts, amb un índex de 100,11 sobre la mitjana. "Les Balears són una de les tres comunitats solidàries que contribueixen al sosteniment del finançament del conjunt de comunitats de règim comú", se subratlla a la nota.
Reforma del sistema finançament
La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern, Rosario Sánchez, considera que les dades reflecteixen una vegada més "la necessitat urgent de dur a terme una reforma de l’actual sistema de finançament autonòmic, caducat fa cinc anys", i avançar en la negociació i posada en marxa d’un futur model de finançament "més just" per a les Balears, “en el qual els ciutadans de les Illes gaudeixin de serveis públics i infraestructures en termes equivalents a la resta de la ciutadania espanyola, ni més ni manco”.
El Govern de les Illes Balears manté la reclamació de criteris com el principi d’ordinalitat, el qual adequaria la posició de les comunitats segons la seva capacitat tributària i impediria que una comunitat de les que més aporta al sistema sigui en canvi de les que rep menys en el repartiment dels recursos del model de finançament, com és el cas de les Balears.