Les Illes sortirien beneficiades amb el nou sistema de finançament, segons la Fedea
La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) en termes generals valora positivament la primera proposta del Ministeri d'Hisenda, però critica les variables 'ad hoc' per a alguns territoris
PalmaLes Balears podrien sortir beneficiades si la primera proposta de finançament autonòmic llançada pel Ministeri d'Hisenda tiràs endavant. Segons la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea), les Balears obtindrien un 2% més en la mitjana del sistema de finançament que amb el model actual.
Així i tot, no seria la comunitat autònoma més beneficiada del nou sistema. Extremadura amb un 8,6% i Aragó amb un 7% serien les que en sortirien més ben parades. Per l'altre costat de la taula, les que veurien reduït el finançament serien les Illes Canàries amb un 3% i Galícia amb un 2,7%.
El fet de fer models de finançament adaptats a cada comunitat autònoma és el que no agrada a la Fedea. Creuen que el Ministeri faria "vestits a mida" en lloc de "regles generals sensates de repartiment". La variable més destacada de la primera proposta és el càlcul de la població ajustada, un indicador de necessitats de despesa que respondrà a les poblacions autonòmiques d'acord amb una estimació de costos relatius per habitant.
Per part seva, la Fedea també ha criticat la inclusió "amb calçador" d'un nou indicador de despoblació "selectiva", segons han esmentat, "dissenyat per primer afavorir determinades comunitats autònomes". Així i tot, la fundació també ha valorat positivament que el Ministeri mantingui el nucli de la proposta de la Comissió d'Experts de 2017, plànol sobre el qual sembla que s'ha construït aquesta primera proposta.
La primera revisió del Govern
La Conselleria d'Hisenda va fer una primera valoració superficial de la proposta. La va considerar "positiva" per haver-la rebuda i que el Ministeri s'hagi obert a aportacions per part de les comunitats. La consellera Rosario Sánchez va destacar "elements interessants" per a les Illes, com la nova variable correctora que incorpora els costos fixos de les comunitats de menys població, ja que les Illes tenen "importants costos fixos pel fet de prestar serveis públics a quatre illes".
Malgrat aquestes visions positives a priori, la consellera es va mostrar prudent. "Queda molt de camí per arribar a un nou model de finançament", va assegurar. A més, Sánchez va assenyalar que un model vinculat amb la capacitat tributària suposaria "una mesura més objectiva que un càlcul de necessitats". Alhora, va recordar que creu que "s'ha d'incorporar el principi d'ordinalitat al sistema per tal que la Comunitat pugui rebre el mateix nivell de recursos que els que aporta al model de finançament".