Economia07/05/2019

El polígon d'Inca i els hotels d'Alcúdia i Pollença funcionaran amb hidrogen el 2021

La planta que produirà aquesta energia a Lloseta serà pionera a Espanya, i també abastirà la flota d'autobusos de transport públic i de vehicles de lloguer

Kike Oñate
i Kike Oñate

PalmaEl polígon industrial d'Inca i la planta hotelera de les badies d'Alcúdia i Pollença funcionaran amb hidrogen verd a partir del 2021. A més, la planta de Lloseta que produirà aquesta energia no contaminant, que serà pionera a Espanya i la més gran del sud d'Europa, també abastirà una àmplia flota d'autobusos del transport públic de Mallorca i de vehicles de lloguer. Quan la planta estigui operativa serà capaç d'evitar la producció diària de fins a 16.000 tones anuals de CO2, fet que equival a salvar 3.300 exemplars d'alzina, segons ha assegurat el representant de Redexis, la darrera empresa que s'ha sumat, juntament amb Cemex, Enagás i Acciona, a desenvolupar el projecte Power to Green Hydrogen Mallorca.

La iniciativa, que té un pressupost d'uns 50 milions d'euros, a distribuir entre els quatre socis privats, permetrà una generació de fins a 10 MW de producció segons les necessitats. La presidenta Francina Armengol; el conseller d'Indústria, Iago Negueruela, i els representants de les empreses han explicat el projecte aquest dimarts al Consolat de Mar. En aquest sentit, Armengol ha afirmat que la iniciativa demostra el "compromís" de les Illes en la lluita contra el canvi climàtic, i, per tant, la necessària descarbonització de l'economia. La proposta de construir una planta d'hidrogen sorgeix després de l'anunciat tancament de Cemex i l'aposta del Govern per un pla de reindustrialització. Per això, la presidenta ha dit que "de les crisis en feim oportunitats", i ha celebrat que les Balears seran conegudes internacionalment per mesures que respecten el medi ambient, a més de la seva projecció turística.

Cargando
No hay anuncios

Miguel Mayrata, de Redexis, ha explicat que tant el procés d'elaboració d'hidrogen com el seu ús en vehicles, edificis i polígons "no contaminaran". Des d'Enagás, Antón Martínez ha considerat que "la transició energètica és "imparable" i que la planta de Lloseta "marcarà tendència", una opinió compartida per la representant d'Acciona, Belén Linares, qui ha comentat que "creim que l'hidrogen, sempre d'origen renovable, i les seves aplicacions en emmagatzematge i ús industrial" també es tindran en compte per part d'altres països. Finalment, des de Cemex, Ángel Galán ha assenyalat que l'empresa manté el seu compromís amb Mallorca i amb Lloseta, impulsant la reindustrialització d'aquesta zona i mantenint la seva aposta per la creació de riquesa.