La incertesa sobre els fons europeus no s’esvaeix vuit mesos després

El govern espanyol no concreta el calendari i demana “paciència”

Nadia Calviño, vicepresidenta i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital.
08/03/2021
3 min

MadridHi ha nerviosisme entre les empreses i els autònoms. Gairebé vuit mesos després d’aprovar-se a Brussel·les el fons de recuperació per fer front a la crisi econòmica provocada pel coronavirus, els diners encara no arriben i el govern espanyol ofereix pocs detalls de com es gestionaran els diners i de com les empreses podran optar a les subvencions. L’executiu de Pedro Sánchez demana “paciència” i argumenta que la gestió del fons és “complexa”.

Per a moltes empreses castigades per les restriccions de la pandèmia, les ajudes europees poden suposar una taula de salvació. Un flotador per no morir ofegats en deutes. En altres casos, una empenta per créixer, transformar-se o impulsar la seva digitalització. El govern espanyol parla de Pla Marshall per a l’economia, una oportunitat de transformació digital i ecològica. “No tindrem una oportunitat així en els pròxims 30 anys”, assegura el responsable d’Economia de la Moncloa, Manuel de la Rocha. El president Sánchez ha arribat a comparar el pla de recuperació amb la creació del mercat únic europeu o de l’euro, dues fites que han marcat un abans i un després a Europa. Amb tot, els detalls sobre el què, el com i el quan arriben en comptagotes. 

Finançament

Espanya rebrà, en els pròxims sis anys, un paquet de 200.000 milions d’euros que es canalitzaran a través de dos programes. El més important és el pla de recuperació i resiliència, que rebrà un finançament de 140.000 milions d’euros, dels quals 72.000 són transferències directes. La resta seran préstecs. Les inversions, préstecs i subvencions estaran centrats especialment en la digitalització i la transició ecològica.  

Terminis

El calendari encara és una incògnita. Segons les últimes informacions de la Moncloa, el govern espanyol podria enviar el seu pla de recuperació a Brussel·les a finals d’aquest mes. El pla necessita el vistiplau de la Comissió Europea per poder-se posar en marxa. Tot i que les transferències d’Europa no es faran fins a finals d’any, l’Estat pot avançar diners per poder començar ja a finançar projectes i no haver d’esperar a tenir els diners de la UE. La idea és que les primeres licitacions i convocatòries d’ajudes es llancin durant el segon trimestre de l’any. A l’estiu ja hi hauria finançament.

Gestió dels fons

Tot passarà per Madrid. Encara que aproximadament la meitat dels diners seran gestionats des de les comunitats autònomes –segons assegura la Moncloa–, Madrid tindrà sempre l’última paraula sobre els projectes que reben fons. A l’hora de gestionar les subvencions, formalment no hi haurà una finestreta única, però sí que es crearà un portal web únic que donarà informació i accés a totes les convocatòries. El web encara no està operatiu.

Qui pot rebre diners

No només les grans empreses podran optar a subvencions. També les pimes i els autònoms. Si per a grans empreses hi ha els anomenats PERTE (projectes estratègics), per a pimes i autònoms hi haurà fons específics. L’executiu ja ha anunciat 11.000 milions per a pimes, però tot apunta que no seran ajudes directes. La ministra d’Economia, Nadia Calviño, va assegurar que n’hi hauria, però el seu departament considera ajudes directes des dels avals de l’ICO als diners dels ERTO. Tot es redueix a un debat semàntic. La Moncloa afirma que les ajudes directes les donen les comunitats autònomes.

stats