Un informe independent valora Celsa per sota dels 2.800 milions
La siderúrgica tanca el 2022 amb uns ingressos rècord de 6.084 milions, un 15,2% més
BarcelonaUn informe de l'expert independent en el procés de reestructuració de Celsa i que fa de mediador entre la companyia i els fons creditors ha valorat la siderúrgica per sota dels 2.800 milions d'euros, segons un comunicat dels fons d'inversió creditors de la multinacional siderúrgica catalana.
Aquesta xifra contrasta amb les valoracions realitzades per bancs d'inversió internacionals –en mans del jutge que porta el procés de reestructuració– del valor de Celsa, segons expliquen fonts properes a la companyia consultades per l'ARA. Aquestes valoracions, basades en projeccions actualitzades del pla de negoci realitzades aquest any, situen la capitalització de la siderúrgica per sobre dels 6.000 milions d'euros.
L'informe de l'expert que rebaixa la valoració per sota dels 2.800 milions també ha estat presentat aquest dimecres al jutjat, segons ha avançat Expansión. Per als creditors, la publicació d'aquest document no només demostra que la valoració de Celsa se situa "clarament" per sota del nivell inicialment anunciat pels actuals accionistes de l'empresa, sinó que ni tan sols cobreix el deute de la companyia. "Les accions de Celsa manquen de valor i, per tant, qualsevol valor concedit a l'accionista suposaria una pèrdua directa i incremental per als creditors de l'empresa", afegeixen.
La companyia, que fabrica acer a partir de ferralla, té un deute de més de 2.800 milions. Aquest deute és el que havia estat renegociant amb els creditors, que primerament eren tots bancs. Les entitats financeres, però, van vendre la major part d'aquest passiu a diversos fons d'inversió especialitzats, que ara el reclamen a la companyia. Així, del total, 2.300 milions són deutes amb fons estrangers, dels quals uns 1.400 són convertibles –això vol dir que es poden convertir en accions–. La resta, 550 milions d'euros, continua sent deute amb els bancs.
Al setembre, els fons creditors van presentar als jutjats un pla de reestructuració consistent a transformar el deute convertible en accions amb l'objectiu de reduir el deute de la companyia a 1.291 milions d'euros. A canvi, la proposta permetia als fons quedar-se amb el 100% de les accions.
Més ingressos el 2022
Celsa va registrar el 2022 uns ingressos rècord de 6.084 milions, l'equivalent a un 15,2% més que l'any anterior. D'altra banda, l'ebitda (benefici abans d'impostos, amortitzacions i altres conceptes), amb 867 milions d'euros, també toca sostre, segons han informat a l'ARA fonts del gegant siderúrgic.