Un informe per limitar la compra de cases a estrangers

Els principis que inspiren la UE són els de la lliure circulació de persones i capital

Els xalets disparen l'ús del vehicle privat i el consum energètic.
03/12/2022
2 min

PalmaL’informe jurídic que ha servit com a punt de partida per constituir el grup de treball que estudiarà la limitació de compra d’habitatges per part d’estrangers no residents a les Balears –està constituït per tres conselleries del Govern amb el suport de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma i experts de la UIB– no pinta un panorama senzill a l’hora d’aconseguir alguna restricció o regulació. El document “no és més que un recull de normativa, sobretot europea, i per tant no arriba a cap conclusió perquè no era l’objectiu del treball”, afirmen fonts de l’Executiu. Però sí que admeten que “el marc jurídic actual dificulta limitar la compra de propietats immobles per part d’estrangers en territori comunitari”. Igualment, aquesta mateixa font recorda que “es tracta d’un material que ha d’actuar senzillament com a punt de partida per tal d’iniciar l’anàlisi”.

Els principis que inspiren la Unió Europea són precisament els de la lliure circulació de persones i capital, i a conseqüència d’això qualsevol restricció per raons de nacionalitat d’entrada resulta molt complicada d’assolir. Així ho considera el sector immobiliari, que lògicament es mostra preocupat per la idea, però en tot cas valora positivament que qualsevol plantejament es passi per un grup d’experts. “Està bé que s’hagi constituït una mesa i que, per tant, sigui rigorosa en l’anàlisi. Els experts indiquen que aquesta mesura no té cabuda en la legislació europea, pel tractat d’adhesió d’Espanya, i tampoc a la Constitució espanyola. De totes maneres, que ho estudiïn i n’informin amb rigor”, afirma Hans Lenz, president de l’Associació d’Immobiliàries Estatals i Internacionals (ABINI).

El sector immobiliari és conscient del problema de l’habitatge a les Illes, però insisteix que la compra per part d’estrangers només és una de les causes.Segons els seus representants, caldria, per exemple, “facilitar la tramitació dels projectes, ja que des que un sòl està programat fins que acaba tota la tramitació passa molt de temps, i aquesta manca d’agilitat desincentiva els promotors”, segons afirma Tania Vera, de CBRE. Per Vera. manca capacitat de promoure de manera activa i més eficient la posada a disposició dels ciutadans d’habitatges de primera residència. En aquesta línia, assegura que “el sector del luxe, que és una part significativa del mercat residencial, no té influència sobre el preu del que és un habitatge convencional”. Els professionals i empresaris que es dediquen al mercat internacional veuen també amb preocupació la iniciativa de posar en marxa una fiscalitat que carregui les operacions per a propietats de més d’un milió d’euros. “Vull recordar que les economies d’Europa es troben en una situació delicada, que s’afegeix a l’enorme cost del sòl i de la construcció a les Illes. Tot plegat es veurà reflectit en les vendes”, afirma Hans Lenz, d’ABINI.

stats