Els inversors aposten per la fi de la guerra a Ucraïna... i els bons del país pugen
El deute sobirà ucraïnès en dòlars ha pujat un 12% en l'últim mes amb l'expectativa i confirmació de la victòria de Trump als EUA
BarcelonaEls bons sobirans d'Ucraïna han augmentat de preu. Això respon a un fet: els inversors aposten que l'entrada de l'administració nord-americana impulsarà la ràpida fi de la guerra amb Rússia, segons publica aquest dijous el Financial Times.
Els bons denominats en dòlars han augmentat un 12% en l'últim mes, amb l'esperança que la reelecció de Donald Trump condueixi a un alto el foc i augmenti la capacitat d'Ucraïna per pagar els creditors. Trump ha dit que posarà fi a la guerra a Ucraïna "en un dia" després de tornar a la Casa Blanca, tot i que no ha ofert detalls sobre com s'aconseguiria.
La frase va arribar poc més de dos mesos després que Kíiv completés una reestructuració de més de 20.000 milions de dòlars de deute. Els inversors en bons aposten perquè el país estarà preparat per acceptar un acord de pau que impliqui renunciar definitivament al territori que ha perdut en la guerra, i que la seva economia es recuperarà ràpidament en els pròxims anys.
Entre els inversors que tenen participacions significatives de deute ucraïnès hi ha el gestor de fons BlackRock, que era membre del comitè que va dirigir les converses de reestructuració. BlackRock no ha volgut fer comentaris.
El deute ucraïnès ha superat els índexs dels mercats emergents des d'octubre, quan els mercats van començar a cotitzar pensant en una victòria electoral de Trump. El bo d'Ucraïna amb venciment el 2036 ha augmentat de 44 a 49 cèntims per dòlar durant l'últim mes. Els anomenats "warrants del PIB" (valors de deute emesos en virtut d'una reestructuració de deute més antiga que es beneficiaran del retorn del creixement del país) han augmentat encara més bruscament.
La firma britànica de fons de cobertura Shiprock Capital s'ha beneficiat del salt dels warrants i del deute corporatiu ucraïnès i ha pujat un 31% aquest any fins a finals d'octubre, segons una carta als inversors vista pel Financial Times.
Durant les primeres etapes de la guerra, els titulars de bons van acordar aturar els pagaments d'interessos de Kíiv. La reestructuració del setembre, que prepara el camí de retorn d'Ucraïna als mercats de bons, va posar fi a la congelació de dos anys. En virtut de l'acord de setembre, els inversors assumien pèrdues de més d'un terç dels seus bons per ajudar Ucraïna a controlar els seus creixents dèficits en temps de guerra, anys abans que creditors oficials com el Regne Unit, els EUA, Alemanya i el Japó estiguin disposats a reestructurar els seus propis deutes.
A canvi d'acceptar les pèrdues inicials, els titulars de bons també tindran l'oportunitat de rebre pagaments més alts si l'economia d'Ucraïna, devastada per la guerra, supera els objectius de creixement en els pròxims anys. Alguns inversors ja han advertit que les perspectives dels bons d'Ucraïna no són clares.
Mohammed Elmi, gestor de cartera de Federated Hermes, es va mostrar escèptic amb la creença del mercat que Trump aconseguirà un acord de pau ràpid. "No subscric aquesta visió alcista", va dir. "Encara hi ha una quantitat important de preguntes sense resposta" sobre si l'economia de postguerra d'Ucraïna seria una prioritat per a la nova administració nord-americana.