Ramaderia

Israel: el país dels porcs 'voladors'

L'estat jueu tolera la indústria porcina, però es creu que els animals viuen elevats perquè no poden tocar terra sagrat

Un botiguer d'una carnisseria halal atenent als seus clients
06/10/2022
3 min

JerusalemIsrael té una relació complexa amb la indústria porcina. Tant jueus com musulmans consideren que el porc és un animal impur i tenen prohibit menjar-ne, però a Israel hi ha una vintena de granges que en crien i se'n pot trobar en alguns restaurants i carnisseries. Amb tot, el consum i la producció de carn de porc és un tabú i es veu amb mals ulls. Fins i tot entre els no practicants. L'animadversió pel porc és tan forta que el govern israelià limita en gran manera la seva cria i també en prohibeix la importació. La majoria de la població està tan convençuda que els porcs no tenen lloc a Terra Santa que fins i tot creuen que no tenen permès tocar a terra: els pocs que hi ha, diuen, s'han de criar elevats, sobre tarimes, per no contaminar terra sagrat.

"És una llegenda metropolitana –assegura Paolo Pozzi, metge veterinari i antic responsable de la supervisió de les granges porcines a Israel–. És cert que tots els porcs al país es crien sobre fusta o ciment, però això passa arreu i no es fa per motius religiosos, sinó sanitaris i de comoditat. A Europa el 90% dels porcs també es crien sobre elevacions industrials". La confusió, però, té sentit: "Tots els israelians ho pensen perquè el Talmud diu que els porcs no poden ni tocar a terra i que els jueus no en poden menjar, produir o vendre", indica el cuiner i divulgador Jeffrey Yoskowitz, especialista en gastronomia jueva. "El porc està específicament citat a la Torà múltiples vegades com un animal no kosher i s'ha utilitzat al llarg de la història per atacar els jueus. Té un gran rol en l'antisemitisme i no menjar-ne acaba sent una qüestió més identitària que religiosa", afegeix.

La cria de porcs a Terra Santa és molt polèmica. La prohibició del porc ja era un tema espinós entre els sionistes abans de la creació de l'Estat d'Israel, i la llei que la va regular, l'any 1962, va generar una gran controvèrsia. El text prohibeix de iure "criar, mantenir o sacrificar" porcs a Israel, però eximeix de la norma nou pobles cristians àrabs i les institucions que facin servir els porcs per a la investigació científica. D'aquí que, actualment, només hi hagi 24 granges a tot el país: 23 són propietat de cristians, ja que la seva religió permet el consum de porc i la comunitat local ja n'era productora abans de la creació de l'Estat d'Israel, i una està en mans jueves. Aquesta última és al quibuts Lahav, on es fa investigació mèdica amb porcs, però també se'n ven la carn sobrant. "Aprofiten una escletxa en la normativa", diu Yoskowitz.

Aquestes excepcions en la llei irriten, i molt, els sectors més conservadors de la societat israeliana. Els partits ultraortodoxos han intentat, diverses vegades, prohibir completament la producció de porc –la importació està vetada des del 1994– i alguns extremistes religiosos fins i tot han atacat granges i carnisseries. Aquestes accions tenen una significació política important, ja que els principals productors i consumidors són els cristians àrabs, que suposen l'1,9% de la població d'Israel. "Hi ha una por existencial dels productors de porc a ser atacats o prohibits", reconeix Yoskowitz. Tot i això, Pozzi afirma que "Israel tolera els porcs perquè és un estat democràtic" i recorda que països com Egipte han sigut més dràstics: "Després d'una epidèmia porcina l'any 2009, Egipte va exterminar sense miraments 300.000 porcs que pertanyien a la minoria cristiana copta".

Dos terços respecten el 'kosher'

Entre els jueus laics, la visió sobre la indústria porcina està més dividida. El poeta i escriptor d'esquerres Nathan Alterman va arribar a sostenir que "quan una nació jueva converteix el porc en una condició sine qua non, la seva història trontolla", però altres jueus seculars són contraris a prohibir-lo. Segons Yoskowitz, actualment hi ha "una certa lluita per poder menjar el que es vulgui" i el consum de porc comença a ser una mica més comú.

Els jueus d'origen rus, de fet, fa anys que en mengen. Tot i això, segons diverses enquestes, el 63% dels jueus israelians respecten el kosher i un 13% dels ciutadans són vegetarians o vegans, de manera que menys del 24% podrien estar disposats a menjar porc. Pozzi explica que Israel cria entre 160.000 i 200.000 porcs a l'any i que el consum mitjà per ciutadà és d'entre 20 i 25 quilos de carn de porc anual. A Europa el consum és d'uns 45 quilos per persona i any.

stats