Itàlia i Londres, les destinacions més barates on volar aquest estiu

La incertesa sobre la mobilitat entre països manté els preus baixos

Preu dels vols a destinacions europees aquest estiu
3 min

BarcelonaVenècia, Londres i Roma són les destinacions amb vols més barats per a aquest estiu. Entre les principals capitals europees, les dues destinacions italianes i la capital britànica són les que tenen presenten més bons preus per arribar-hi en avió i, a més, estan entre les que tenen més oferta de vols.

Viatjar aquest estiu serà, en principi, més fàcil i habitual que l'estiu passat, quan es va començar a autoritzar el tràfic de passatgers entre països de forma normal a partir de finals de juny. El fet que poc abans la majoria de països europeus mantinguessin mesures de confinament fortes va limitar molt la temporada, tant pel que fa a l'arribada de turistes estrangers a Catalunya com pel que fa als viatges de catalans a altres països. Aquestes limitacions van tenir un impacte en els preus dels bitllets d'avió per als mesos de juliol i agost, que a finals de juny encara estaven a nivells inusualment baixos per l'època de l'any, ja que els usuaris no havien tingut gaire temps de planificar unes possibles vacances a causa de les moltes incerteses.

Aquest any, la situació és diferent, tot i continuar en pandèmia. La vacunació i el fet que part de la població s'hagi acostumat a les noves mesures de mobilitat fan preveure un estiu amb més moviments internacionals que el del 2020. No obstant això, tot i la proximitat de l'estiu, a hores d'ara els preus dels vols continuen sent baixos en comparació amb els del 2019, l'últim estiu sense coronavirus.

Un vol d'anada el 2 d'agost i de tornada el 6 d'agost entre l'aeroport del Prat i el de Venècia valia aquesta setmana passada uns 34 euros per persona (vegeu el gràfic adjunt), un preu irrisori en comparació amb anys enrere per una de les destinacions més populars del món en una de les setmanes punta de la temporada turística d'estiu. Igualment, també a Itàlia, un vol amb les mateixes dates a Roma pujava fins a gairebé 47 euros, mentre que a Londres el cost era de 44,3 euros. Aquests preus són la mitjana, però es poden trobar ofertes puntuals encara més econòmiques, de 26,5 euros en el cas de Venècia i per sota dels 40 euros per a les capitals italiana i britànica.

Destaquen igualment els preus baixos de Viena. La capital austríaca acostuma a tenir preus una mica més alts que Itàlia, ja que està a més distància des de Barcelona, però per exemple té ofertes millors que París. Igualment, Lisboa, una destinació propera i normalment assequible, presenta ofertes puntuals que permeten anar-hi i tornar-ne en avió per menys de 50 euros per persona.

A l'altre extrem hi trobem ciutats més allunyades de Catalunya o amb una oferta inferior de vols setmanals, com per exemple La Valletta, la capital de Malta, una destinació bastant popular durant l'estiu, o capitals del nord i l'est del continent, com Atenes, Praga, Edimburg, Amsterdam i Copenhaguen. En tots aquests casos els preus mitjans per persona superen els 100 euros, tot i que es poden trobar algunes ofertes per menys.

A l'espera del certificat de vacunació europeu

Malgrat la lentitud inicial pels problemes de la Comissió Europea amb la compra de dosis, la campanya de vacunació avança a un ritme alt des del mes d'abril a tot el Vell Continent. Això fa preveure que la mobilitat entre països serà més alta i més senzilla que un any enrere, tot i que el sector turístic i les aerolínies encara mostren molta incertesa.

Un dels elements principals per eliminar aquesta incertesa serà la implantació del certificat europeu de vacunació, que els governs de la UE ja han aprovat crear i que hauria de permetre a una persona circular entre estats membres sense problemes, ja que quedaria acreditat que està vacunada contra el covid-19. Quan el certificat sigui una realitat, els turistes —sobretot els que ja hagin rebut la vacuna— podran planificar amb més informació les seves vacances, tot i que un alentiment de la vacunació i l'aparició de possibles rebrots de contagis —com el que va patir Xile quan ja havia vacunat una part notable de la seva població— podrien afectar negativament el turisme i tornar a restringir l'accés a alguns països.

Així mateix, tampoc se sap encara quines restriccions imposaran països de fora de la UE, com el Regne Unit, en les entrades i sortides de les seves fronteres.

stats