Economia16/04/2021

El govern espanyol penalitzarà les comunitats que no compleixin els objectius de les polítiques d’ocupació

Díaz anuncia una inversió de més de 3.500 milions d'euros per modernitzar el mercat laboral

MadridEl govern espanyol planeja canvis profunds en les polítiques actives d'ocupació que impliquen avaluar i fiscalitzar les ajudes públiques en la matèria i penalitzar les comunitats autònomes incomplidores. Tot i que les competències corresponen a l'Estat i el finançament el defineix el ministeri de Treball, les polítiques actives d'ocupació les gestionen les comunitats. Segons ha anunciat aquest divendres la ministra de Treball, Yolanda Díaz, l'executiu espanyol condicionarà els diners que transfereix als governs autonòmics al compliment de resultats. Les comunitats autònomes que no compleixin poden veure retallats els diners per a polítiques d'ocupació fins a un 45%, el percentatge de les ajudes que no són per finançar costos fixos. "Es canvia radicalment el model", ha resumit Díaz.

A diferència del sistema que funcionava fins ara, amb un seguiment gairebé nul dels resultats de les ajudes públiques en polítiques d'ocupació (orientació laboral, formació, bonificacions a la contractació, etc.), en el nou sistema –pendent de negociar-lo amb les comunitats– hi haurà una avaluació "permanent" i es quantificaran els resultats. "Estarà basat en la transparència i en la rendició de comptes. Hi haurà bonus positius i bonus negatius", ha explicat la vicepresidenta tercera, que ja ha advertit que hi ha autonomies que despleguen polítiques d'ocupació "molt bones" i d'altres –que no ha volgut precisar– que no ho fan tan bé.

Cargando
No hay anuncios

Tant la Comissió Europea com l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) advertien des de feia anys l'executiu de la necessitat de millorar l'avaluació i el control del compliment d'objectius de les polítiques actives d'ocupació. El govern de coalició planeja no només millorar-ne l'avaluació, sinó també aplicar-hi canvis profunds per "redissenyar-les", adaptar-les al segle XXI i que permetin ser una eina útil "per sortir de la crisi" que ha causat la pandèmia. Aquest any s'hi invertiran més de 3.500 milions d'euros.

Contractes formatius i canvis en les bonificacions a la contractació

Les noves polítiques actives d'ocupació estaran enfocades als col·lectius més afectats per l'atur: sobretot els joves i les dones, però també els aturats de llarga durada i els aturats de més de 45 anys. "L'atur juvenil és un greu problema estructural i hi hem de fer front", ha destacat Yolanda Díaz. La ministra no ha volgut detallar els canvis que es faran perquè encara s'han de negociar, però ha avançat que s'impulsaran programes perquè els joves trobin la seva primera feina i programes que vinculin la formació al món laboral, amb un impuls dels contractes formatius. També hi haurà un replantejament de les bonificacions a la contractació. El ministeri reconeix que algunes bonificacions són un "pes mort que no aconsegueix estimular la contractació" ni posar fi a la precarietat.

Cargando
No hay anuncios

La "modernització" de les polítiques d'ocupació és una de les reformes incloses en el pla de recuperació que l'executiu espanyol enviarà a Brussel·les els pròxims dies. El document subratlla la necessitat de "millorar el nivell d'ocupació de la població activa" posant l'accent en la formació "al llarg de la vida" -sobretot perquè els treballadors es puguin adaptar a les transformacions de l'economia –com la digitalització– i eliminant "obstacles" al manteniment de l'ocupació dels treballadors de més edat per evitar que quedin exclosos del mercat laboral.

Cargando
No hay anuncios

Reforma laboral

Les noves polítiques d'ocupació formen part del conjunt de reformes del mercat laboral que impulsa el govern espanyol. Les de més envergadura política, que estan en plena negociació amb els agents socials, són els canvis per desmuntar la reforma laboral del PP. El ministeri que dirigeix Yolanda Díaz preveu una simplificació dels contractes per reduir-los a només tres tipus –un d'estable, un de temporal i un de formació–, la modernització de la negociació col·lectiva i un pla de xoc contra l'atur juvenil. També preveu impulsar un nou tipus d'expedient de regulació d'ocupació (ERTO) estructural que funcioni com a "alternativa a l'acomiadament".

Cargando
No hay anuncios

Per millorar el funcionament del mercat laboral, l'executiu també planeja en el marc del pla de recuperació la digitalització del SEPE, el servei públic d'ocupació estatal. Amb les mesures extraordinàries per la pandèmia, el SEPE s'ha vist desbordat –ha hagut de gestionar els ERTO– i ha comès errors en el pagament de les prestacions als treballadors que han tingut un expedient de regulació temporal d'ocupació. La digitalització modernitzarà el sistema i millorarà la gestió del servei.