Previsions econòmiques
Economia23/08/2022

L'Airef preveu un retrocés econòmic aquest estiu

El PIB espanyol caurà un 0,2% entre juliol i setembre, segons els pronòstics de l'organisme fiscal

BarcelonaL'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) pronostica una caiguda de l'activitat econòmica durant l'estiu. Segons l'última previsió del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) de l'organisme, l'economia espanyola patirà un retrocés del 0,2% entre els mesos de juliol i setembre, després d'un primer semestre amb bones xifres econòmiques.

Malgrat això, en comparació amb un any enrere el PIB se situarà un 3,4% amunt. En el conjunt del 2022, l'Airef espera un creixement del 4,2% entre gener i desembre, una dècima menys que l'última previsió, publicada a l'abril. Pel que fa als preus de béns i serveis de consum, pronostica una inflació mitjana per a enguany del 7,8%. Cal tenir en compte, però, que les dades encara són provisionals, ja que només inclouen dades del juliol a falta que vagin sortint les dels dos mesos posteriors.

Cargando
No hay anuncios

Si s'acabés confirmant la caiguda del 0,2%, l'economia espanyola tancaria el tercer trimestre del 2022 un 2,7% per sota dels nivells del quart trimestre del 2019, l'últim abans de l'esclat de la pandèmia. Espanya és, doncs, l'últim dels grans països de la Unió Europea que encara no ha recuperat els nivells d'activitat d'abans de la pandèmia, una fita que, si es compleixen els pronòstics de l'Airef, el govern espanyol i altres organismes internacionals, no es produirà fins, com a mínim, l'any que ve.

De fet, el pronòstic de la institució presidida per Cristina Herrero segueix la línia del conjunt d'estats de la UE, on diversos governs es preparen per a una segona meitat de l'any amb una forta desacceleració de l'economia o, directament, amb recessió. De fet, el PIB d'Alemanya –considerada la locomotora econòmica del Vell Continent– ja va quedar estancat el segon trimestre, amb un 0% de creixement.

Cargando
No hay anuncios

Empitjorament de la situació a Alemanya i França

L'impacte de la guerra a Ucraïna, sobretot amb l'encariment de les matèries primeres provinents de Rússia, és una de les principals causes de la frenada econòmica a Europa. En aquest sentit, Alemanya és un dels països més vulnerables per culpa de la forta dependència del país del gas natural rus. Una recessió a Alemanya tindria efectes sobre la majoria d'estats de la UE, ja que hi manté estrets llaços comercials.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimarts s'han conegut noves dades sobre manufactures i serveis de l'índex de gestors de compres (PMI, per les sigles en anglès) elaborat per la consultora S&P Global. D'acord amb les noves dades de l'agost, l'activitat va mantenir la caiguda al sector industrial i al sector serveis a Alemanya a causa de l'elevada inflació i les pujades de tipus d'interès, que frenen el crèdit a famílies i empreses. A més, el PMI també mostra una contracció de l'economia a França aquest mes, la primera en l'últim any i mig.