Banca
Economia16/02/2021

L'Estat es dona fins a finals del 2023 per sortir de Bankia

El Frob té ara el 61,8% de l'entitat, que representarà el 16,1% de CaixaBank quan la fusió sigui efectiva

BarcelonaEl govern espanyol guanya temps per afrontar un dels tràngols econòmics de la legislatura. El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts prorrogar dos anys més, fins a finals del 2023, el termini perquè l'Estat privatitzi la seva participació del 61,8% a Bankia, que després de la fusió amb CaixaBank passarà a superar el 16% de l'entitat catalana. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha explicat en la roda de premsa posterior al consell que la finalitat d'aquesta ampliació és afavorir un ús més eficient dels recursos públics maximitzant la recuperació d'ajudes.

L'extensió del termini de privatització, la tercera que s'aprova, permetrà al FROB (el fons de l'Estat que posseeix la participació en Bankia) executar la seva estratègia de desinversió "amb més flexibilitat", ha afegit la també ministra d'Hisenda. Amb aquest llenguatge, el govern espanyol fa referència a l'expectativa que la seva participació a Bankia (que passarà a ser a CaixaBank) es revaloritzi per un eventual creixement de la cotització a borsa de les accions.

Cargando
No hay anuncios

Actualment, el FROB té una participació del 100% a BFA, la matriu de Bankia, la qual cosa suposa una participació del 61,8% en aquest banc, immers en un procés de fusió per absorció amb CaixaBank que, una vegada es concreti, donarà al FROB una participació del 16,11% del capital de CaixaBank.

Cargando
No hay anuncios

Les pròrrogues anteriors

El 2012 Espanya es va comprometre a vendre íntegrament les accions subscrites pel FROB en les entitats rescatades en un termini no superior a cinc anys. No obstant això, es tractava de compromisos acordats pel govern de Mariano Rajoy i no amb la resta de socis de la UE. A finals del 2016, el govern espanyol va prorrogar la venda fins al 2019, i el 2018 es va ampliar de nou fins al desembre del 2021. Ara, amb l'acord adoptat aquest dimarts es modifica per tercera vegada aquest termini i s'amplia fins al desembre del 2023.

Cargando
No hay anuncios

Bankia ha retornat fins ara 3.303 milions d'euros de les ajudes que va rebre amb el rescat al sector financer: 1.304 milions quan l'Estat va vendre una participació del 7,5% el febrer del 2014 i 818 milions més amb una segona i última col·locació d'un 7% el desembre del 2017. La resta surt del pagament de dividends.

La participació pública a Bankia ha obert un profund debat econòmic per dirimir si quan el FROB vengui totes seves accions, la part que no es cobreixi dels 22.500 milions que l'Estat va injectar en el seu dia passarà a ser dèficit. Si durant anys els experts afirmaven que efectivament la diferència causaria dèficit, darrerament el BCE ha establert que no serà així.