Macroeconomia

L'economia espanyola es consolida com el motor del creixement europeu

L'INE confirma que el PIB espanyol va augmentar un 2,5% el 2023, cinc vegades més que la mitjana de la zona euro

Consumidors comprant en un supermercat de Barcelona.
3 min

BarcelonaEl creixement econòmic a Espanya ha superat les expectatives fins i tot del govern i ha situat l'Estat com el país que més va créixer el 2023 entre els grans de la Unió Europea. Així doncs, el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) d'Espanya va créixer de mitjana un 2,5% l'any passat, segons dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirmen les que ja va avançar al gener.

Aquesta xifra es troba una dècima per damunt del pronòstic inicial del govern de l'Estat, que havia previst tancar l'any amb un 2,4% de creixement i multiplica per cinc la mitjana de creixement dels països de la zona euro, que va ser del 0,5%, segons dades oficials de l'Eurostat, l'agència comunitària d'estadística. De fet, l'economia alemanya, la més gran de la Unió Europea, va tancar el 2023 amb un creixement negatiu del -0,2%, mentre que el PIB de França i Itàlia va augmentar, respectivament, un 0,9% i un 0,6%.

La demanda interna explica el fort creixement, que té lloc en un context complicat marcat encara per la inflació –tot i que el 2023 el creixement dels preus es va moderar–, la incertesa provocada pels conflictes d'Ucraïna i Gaza, l'alentiment de l'economia xinesa i les pujades dels tipus d'interès aprovades per la majoria de bancs centrals, inclòs el Banc Central Europeu. Concretament, la demanda interna espanyola va representar 1,7 punts del total dels 2,5 punts de creixement registrats l'any passat. Aquesta dada inclou tot el consum i les inversions –tant del sector públic com de famílies i empreses–, mentre que el sector exterior –exportacions i importacions de béns i serveis, que inclouen l'arribada de turistes– va aportar els 0,8 punts restants.

"Les xifres són clares i incontestables", ha dit el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en una declaració a la premsa. El ministre ha tret pit per la "bona marxa" de l'economia espanyola davant "les prediccions catastrofistes i els relats esbiaixats" per part de l'oposició, ha dit. El govern estatal també ha presumit de la reducció de la inflació i la creació d'ocupació durant tot el 2023.

Bon quart trimestre

Les xifres publicades aquest dimarts per l'INE també inclouen les xifres de creixement a Espanya dels últims tres mesos de l'any passat. El PIB va augmentar un 2% en comparació amb el quart trimestre del 2022 i un 0,6% respecte al trimestre anterior.

El consum de les administracions públiques –empès pels fons europeus i perquè a final d'any és quan s'acumula un nivell més gran d'execució de programes– va augmentar un 1% entre octubre i desembre, mentre que el consum de les llars ho va fer a nivells inferiors, del 0,2%. A més, la formació bruta de capital (inversió) va registrar una bona xifra, amb una variació a l'alça del 0,6% respecte al tercer trimestre, tot i l'elevat nivell dels tipus d'interès, que representen una dificultat afegida per a famílies i companyies per accedir al crèdit, eina necessària per finançar inversions com la compra d'habitatge o nous projectes empresarials. Finalment, les importacions van augmentar un 2,5% intertrimestral i les exportacions, un 2,7%.

Per sectors, la indústria va empènyer el carro del creixement amb un increment de l'activitat del 2,3% en un trimestre, mentre que la construcció va augmentar un 1,2%. En canvi, els serveis es van mantenir quasi plans, amb un augment del 0,1%, mentre que l'activitat del sector primari va ser la que més va créixer, amb un 5,3%.

Reducció de la productivitat

A banda de les bones dades pel que fa al creixement a l'últim trimestre, l'INE també ha destacat l'evolució a l'alça de l'ocupació. El total d'hores treballades va augmentar un 0,7% en un trimestre i un 2,8% en un any, mentre que els llocs de feina equivalents a temps complet també van créixer entre octubre i desembre, en aquest cas un 0,6%, i es van situar un 3,9% per damunt d'un any enrere.

Ara bé, aquesta pujada al mercat de treball no s'ha traduït en guanys de productivitat, sinó al contrari. En trimestre passat la productivitat per lloc de feina a temps complet va ser d'un 1,8% inferior a la del mateix període del 2022, mentre que la productivitat per hora efectivament treballada també va decaure un 0,8% interanual. En relació amb el tercer trimestre, les disminucions van ser del 0,1% en tots dos casos.

stats