Economia28/06/2021

L'entrenador del Madrid, Rodrigo Rato i l'escriptor Ildefonso Falcones, a la llista de morosos amb Hisenda

Les immobiliàries es mantenen com les empreses amb més deutes amb l'Estat

ARA
i ARA

L'escriptor barceloní Ildefonso Falcones –autor de novel·les com L'església del mar– i el nou entrenador del Reial Madrid, Carlo Ancelotti, són dos dels noms que apareixen a la llista de persones i empreses que deuen més d'un milió d'euros a Hisenda, segons el document amb dades del 2020 publicat aquest dilluns per l'Agència Tributària. L'exministre i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional Rodrigo Rato i els exjugadors del Barça Dani Alves i Gabriel Milito també hi figuren.

Falcones i Ancelotti són dos dels nous noms que apareixen aquest any a la llista, amb un deute d'1,3 milions i 1,5 milions d'euros, respectivament. Rato, que n'havia sigut un habitual i l'any passat n'havia sortit, també suma un deute d'1,3 milions, mentre que Alves en deu 2,1 i Milito 1,8.

De fet, el món del futbol acapara una proporció important dels morosos amb l'Estat. L'empresari Agapito García, president del Reial Saragossa i propietari de la constructora fallida Codesport, és la persona física que més diners ha de pagar a Hisenda, amb un deute acumulat de 15,4 milions d'euros. També José María del Nido, vicepresident del Sevilla, deu diners a l'Agència Tributària, uns 1,7 milions, mentre que l'expresident del València CF Vicente Soriano en deu 1,38 milions. En canvi, el futbolista brasiler Neymar, que el 2019 encapçalava el rànquing amb més de 34 milions, ja no hi surt, igual que el pilot de motos Sito Pons.

Així mateix, el Club de Futbol Reus encara deu 1,2 milions d'euros, mentre que el Ciudad de Murcia en deu més de 3,6 milions. Dos equips que en el passat havien jugat a Primera Divisió, l'Hèrcules d'Alacant i l'Extremadura, acumulen deutes de 3,1 milions i 1,3 milions, respectivament. També dins el món de l'esport, però en aquest cas del bàsquet, el Club Estudiantes té contret un deute amb Hisenda que supera els quatre milions d'euros.

Es mantenen a la llista l'exbanquer Mario Conde, que en un any no ha rebaixat el deute de 8,37 milions amb l'erari públic. L'escriptor i historiador César Vidal, conegut pel seu revisionisme de la Guerra Civil i les seves columnes en mitjans com Abc i Libertad Digital, deu 3,17 milions, mentre que l'actriu Paz Vega –que apareix amb el seu nom real, María Paz Campos Trigo– acumula 3,08 milions. La presentadora de televisió Patricia Conde també deu 1,1 milions, els mateixos que un any enrere.

Cargando
No hay anuncios

El total de persones i empreses que el 2020 devien més d'un milió a Hisenda ha baixat un 1,6% respecte a un any enrere, fins a 3.869 deutors. El deute acumulat suma 14.100 milions d'euros, uns 100 milions menys que el 2019.

Els 10 principals morosos

Però els principals morosos són persones jurídiques, és a dir, empreses. Entre aquestes, les que deuen quantitats més elevades són del sector de la construcció. En diversos casos es tracta de companyies que arrosseguen problemes financers des de l'anterior crisi o que es troben en concurs de creditors o liquidació. Les deu principal moroses són les mateixes que l'any 2019, encara que les xifres que deuen han variat en un any.

Isolux Corsán: 329 milions

La immobiliària Isolux Corsán, amb 383 milions, és la màxima morosa de l'Estat i desbanca de la primera posició del rànquing Reyal Urbis, que l'havia ocupat durant diversos exercicis. Isolux Corsán va acumular un forat patrimonial de més de 3.800 milions d'euros i es va veure tacada per diversos casos de pagaments de comissions il·legals i adjudicacions irregulars d'obres públiques.

Cargando
No hay anuncios

Reyal Urbis: 341 milions

La promotora –en liquidació des del 2017– deu encara 341 milions d'euros a Hisenda, una quantitat que només ha eixugat en dos milions des de l'any passat. El deute de la companyia havia arribat, en total, als 3.500 milions d'euros.

Grupo Nozar: 214 milions

L'empresa immobiliària Nozar, antiga propietària de l'estació d'esquí Boí Taüll fins que va ser rescatada per la Generalitat, rebaixa en un milió d'euros aproximadament el passiu amb l'Agència Tributària espanyola. Un jutjat va declarar nul el seu concurs de creditors però malgrat això la companyia es troba des de fa més de dotze anys en una complicada situació econòmica.

Grupo Arenal: 149 milions

El Grupo Arenal, de l'exregidor de Còrdova Rafal Gómez Sandokán, és el quart morós d'Espanya amb l'erari estatal. Tres companyies acumulen un deute de 149 milions, als quals cal sumar els més de dos milions addicionals que deu a títol personal el mateix Gómez, que va ser condemnat en el passat per diversos delictes contra la hisenda pública.

Cargando
No hay anuncios

Grupo PRA: 97 milions

Una altra promotora andalusa, amb seu a Còrdova. El seu màxim executiu, l'empresari José Romero González, va ser detingut el 2008 i el fiscal li demana una pena de més de quatre anys de presó pel seu paper en un cas de corrupció, però encara no l'han condemnat.

Servicios Esquerdo: 97 milions

L'empresa va entrar en concurs de creditors el 2017. Té la seu a Madrid i es dedica a la promoció immobiliària.

Aifos Arquitectura y Promoción Inmobiliaria: 93 milions

Aifos va entrar en liquidació fa onze anys, però encara acumula prou actius per intentar desprendre-se'n per fer front al màxim nombre de deutes, entre els quals hi ha els més de 93 milions d'euros que deu a l'Estat. Acumula una gran quantitat d'habitatges buits a Andalusia.

Cargando
No hay anuncios

CCF 21 Negocios Inmobiliarios: 92 milions

L'empresa immobiliària va ser fundada per Carlos Sánchez i Andrés Liétor, dos dels imputats en el cas Malaya –en què també va ser investigat Rafael Gómez–, que va esquitxar l'exalcalde de Marbella, Julián Muñoz, la seva exdona, Mayte Zaldívar, i la seva parella, Isabel Pantoja.

Organización Impulsora de Discapacitados (OID): 86 milions

L'única persona jurídica que no és una empresa constructora o promotora, sinó una ONG. Té la seu clausurada per ordre de la Junta d'Andalusia després que es descobrís que venia de manera il·legal loteria, tot i que en principi es dedicava a la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Obras Nuevas de Edificación 2000: 86 milions

Aquesta companyia constructora manté sense gaires canvis el seu deute amb l'Agència Tributària. La societat és una filial del hòlding empresarial de Francisco Hernando el Pocero, mort el 2020, conegut per les promocions urbanístiques al municipi de Seseña, a Toledo.