Salut

L'escassetat de medicaments afecta tota la UE

El bloc comunitari busca la manera de ser autònom en la indústria farmacèutica i no dependre de països tercers

Medicaments / ACN
05/02/2023
2 min

Brussel·lesLa majoria dels estats membres de la Unió Europea pateixen escassetat de medicaments, sobretot pel que fa als antibiòtics com l'amoxicil·lina i els específics contra els refredats, la grip o altres infeccions respiratòries, a més d'algunes medicines infantils. Per aquest motiu, tal com recull l'Agència Europea de Medicaments (EMA), alguns governs han optat per flexibilitzar de manera temporal les estrictes normatives que regulen la comercialització de medicaments. "Estan permetent el subministrament excepcional de medicaments que poden no ser autoritzats en un estat membre o concedeixen exempcions totals o parcials a determinats requisits d'etiquetatge", posa d'exemple l'organisme comunitari.

Un dels estats més afectats i que adopta més mesures és França. Aquest divendres l'executiu francès va anunciar que tenia la intenció de permetre l'augment de preu d'alguns medicaments genèrics que considerava "estratègics". "Aquesta mesura compta amb el compromís de les indústries per, com a contrapartida, garantir l'aprovisionament del mercat francès", apuntava un comunicat conjunt del ministeri de Salut i el d'Indústria. De fet, la iniciativa respon a una petició que les farmacèutiques fa temps que demanen per evitar la deslocalització de la producció.

A més, anteriorment, durant el pic de la crisi de manca de medicaments, l'executiu francès ja va aplicar una sèrie de lleis que continuaran en vigor "fins que la situació no millori de manera permanent". Són manobres com l'establiment de reserves, la prohibició dels majoristes i la transmissió d'informació a farmacèutics i metges sobre quins medicaments són els que es veuen més afectats i per quines solucions i alternatives poden optar. També hi ha altres països, com Alemanya i Itàlia, que es troben en una situació semblant a la de França o Espanya, però que encara no han pres cap mesura tan contundent com les del govern francès.

A llarg termini: no dependre de la Xina

En aquest context, ja fa temps que uns quants líders comunitaris remarquen la necessitat de potenciar la fabricació de medicaments al Vell Continent per no dependre excessivament de països tercers, com podria ser la Xina, principalment pel que fa a indústries tan importants com la farmacèutica. La Comissió Europea, tal com li ha demanat més d'una vegada el Parlament Europeu, estudia la manera d'incentivar econòmicament els productors de principis actius perquè tornin a Europa, facilitar la circulació de medicaments entre estats membres i, entre més mesures, crear una reserva de medicaments d'importància estratègica per a contingències de la UE que funcioni com una "farmàcia d'emergència europea".

En tot cas, l'EMA assegura que la situació no és crítica i que durant els últims dies "ha observat una tendència positiva en diferents estats membres", com a Espanya, tot i que encara hi ha una "disponibilitat reduïda" d'alguns medicaments en concret i que "els problemes no han desaparegut i la situació està molt lluny de normalitzar-se".

stats