Política monetària

L'euro, a mínims dels últims 20 anys

La frenada de l'activitat i el preu de l'energia passen factura a la moneda única

La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt.
2 min

BarcelonaL'encariment de l'energia, la inflació i el debilitament del creixement econòmic ja passen factura a la moneda única europea, l'euro, que aquest dimarts ha caigut a mínims dels últims 20 anys en relació amb el dòlar estatunidenc. Aquest dimarts al matí la moneda europea s'ha depreciat fins a un canvi d'1,03 dòlars –quan dilluns havia tancat a 1,043–, un valor de canvi que no es produïa des del novembre del 2002.

La caiguda mostra com els inversors busquen refugi en la divisa nord-americana, tant perquè ja hi han pujat els tipus d'interès com per la debilitat que està mostrant l'economia europea.

Aquest alentiment econòmic el reflecteix l'índex d'activitat de S&P Global Market Intelligence (abans IHS Markit): l'activitat a l'eurozona ha baixat a mínims dels últims 16 mesos. L'índex ha passat de 54,8 punts al maig a 52 punts al juny. "El sector manufacturer està en contracció per primer cop en dos anys i el sector serveis ha patit una marcada pèrdua de l'impuls del creixement enmig de la crisi del cost de la vida", indica S&P Global Market Intelligence.

"Seguirà sent molt difícil que l'euro repunti d'una manera significativa amb l'empitjorament del panorama energètic i els riscos per al creixement econòmic augmentant notablement", va dir Derek Halpenny, analista de MUFG, a Reuters. "El fort deteriorament en el ritme de creixement de l'activitat empresarial de la zona euro augmenta el risc que la regió caigui en un declivi econòmic el tercer trimestre", ha indicat Chris Williamson, economista en cap de S&P Global Market Intelligence. 

Pujades de tipus

Segons el catedràtic d'economia de la UPF José García Montalvo, l'alentiment de l'economia europea pesa en la pèrdua de valor de l'euro, però veu com un factor clau les "pujades de tipus d'interès més elevades i més ràpides als Estats Units", que és el factor que explica que els inversors es refugiïn en el bitllet verd. García Montalvo recorda que mentre la Fed ja ha apujat els tipus, a Europa encara no s'ha fet, només hi ha un compromís. Però, a més, creu que els mercats descompten que els tipus dels Estats Units en un futur "s'apujaran més ràpidament i de forma més intensa" que al Vell Continent.

A més, aquest catedràtic indica que les paraules de la presidenta del BCE, Christine Lagarde, avisant que intentaran evitar una fragmentació del mercat de deute –és a dir, que no es dispari la prima de risc d'Espanya i Itàlia– debiliten encara més la divisa europea.

stats