Energia

El govern espanyol expedienta les hidroelèctriques del Duero, el Tajo i el Miño-Sil

El ministeri de Transició Ecològica assegura que l'explotació als pantans és "superior al nivell recomanable"

El pantà salmantí d'Irueña forma part de la Confederació Hidrogràfica del Duero.
Rut Font Camats
19/08/2021
2 min

BarcelonaEl ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Democràtic ha obert un expedient a les empreses que gestionen els embassaments de les conques hidrogràfiques dels rius Duero, Tajo i Miño-Sil per l'explotació hidroelèctrica que desenvolupen als pantans. El secretari d'estat de Medi Ambient del govern espanyol, Hugo Morán, considera que en aquestes tres demarcacions hi ha embassaments on s'ha produït a nivells "superiors dels recomanables en aquestes dates", és a dir, que utilitzen més aigua de la recomanada per generar electricitat.

Morán s'ha reunit amb els alcaldes dels municipis afectats per la falta d'aigua del pantà de Ricobayo, a Zamora, on s'ha impulsat un dels expedients per mala praxi en la seva gestió. En aquest cas, el nivell de l'aigua ha passat del 95% a l'11% de la seva capacitat en els últims quatre mesos. L'escassetat d'aigua s'ha agreujat, especialment, durant els mesos de juny i juliol, coincidint amb l'augment històric del preu de l'electricitat.

A més, aquests alcaldes han notificat al ministeri que, amb el buidatge sobtat, s'han desertitzat més de 5.000 hectàrees i les cotes han baixat uns quaranta metres, mesura que equival a un edifici de tretze pisos. Per aquest motiu, el secretari d'estat de Medi Ambient considera les seves reivindicacions "justes". "Si es constata que hi ha hagut mala praxi, es posarà en marxa el mecanisme sancionador corresponent", conclou.

D'altra banda, el ministeri assegura que alguns d'aquests embassaments tenen uns noranta anys d'antiguitat i que cal mirar "si s'ha superat el que el sentit comú recomana a l'hora de fer front a la gestió d'un recurs públic tan sensible com l'aigua". Per això, adaptarà les concessions d'algunes hidroelèctriques, ja que es van fixar abans que fos visible l'impacte de la generació d'energia en el canvi climàtic.

La llum torna a pujar

A més, Morán recorda que el buidatge dels embassaments no és una situació exclusiva de Zamora. De fet, també s'han buidat altres pantans "a conseqüència de la posada en marxa del règim de producció elèctrica per sobre del que és habitual en aquestes dates", un fet que vincula amb la situació actual del mercat energètic. De fet, la setmana passada ja es va assenyalar Iberdrola per extreure grans quantitats d'aigua per generar energia hidràulica i vendre-la als alts preus que marquen en el mercat les centrals de gas, quan la seva producció és realment molt barata. Com a resposta, la ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, va anunciar que utilitzarien l'article 55 de la llei d'aigües estatal per posar límits a aquesta extracció.

Mentrestant, el preu de la llum segueix pels núvols. El preu mitjà de l'electricitat al mercat majoritari tornarà a pujar aquest divendres un 3,3% respecte al preu de dijous, fins als 117,14 euros per megawatt hora (MWh). Aquest preu suposa el segon més alt de la sèrie històrica, només per sota del registrat el divendres 13 d'agost, en què va arribar als 117,29 euros/MWh.

stats