Recuperació econòmica
Economia23/12/2021

L’FMI alenteix encara més la recuperació econòmica d'Espanya

L’organisme retalla la previsió de creixement del 2021 fins al 4,6%, i la del 2022 la situa en un 5,8%

MADRIDUna altra galleda d'aigua freda per a l'economia espanyola. El Fons Monetari Internacional (FMI) s'afegeix a la llista d'organismes que retallen les previsions de creixement de l'economia el 2021 i el 2022. De fet, l'FMI ja va alentir a la tardor el ritme de creixement per a aquest any. Ara, però, també ho ha fet per a l'any que ve. En concret, l'organisme internacional ha fixat el creixement del producte interior brut (PIB) per a aquest any en un 4,6%, 1,1 punts menys que les últimes previsions de l'octubre (5,7%). Pel que fa a l'any que ve, l'organisme estima que l'economia creixerà un 5,8%, en aquest cas sis dècimes menys que la xifra que havia donat fa tan sols dos mesos.

"L'economia espanyola s'està recuperant d'una profunda recessió a causa de la pandèmia", apunta l'organisme, que assenyala que Espanya va patir una de les caigudes més profundes de l'economia quan va esclatar la pandèmia. A més, és el país que està creixent a un ritme més lent, en comparació amb els seus veïns europeus. Malgrat aquest escenari, l'FMI avala les polítiques que el govern espanyol ha aprovat per fer front a la crisi: "Han estat oportunes i decisives per protegir l'ocupació, els ingressos de les famílies i les empreses". A més, assenyala el bon ritme de vacunació de la població com un dels elements que han ajudat a "limitar l'impacte" de la pandèmia en l'activitat econòmica.

Cargando
No hay anuncios

A curt termini, l'FMI situa el consum privat com el "principal motor" de creixement de l'economia, sumat a la "sòlida recuperació del mercat laboral", que, a diferència del PIB, mostra un dinamisme més vigorós. En canvi, més a llarg termini, i per avançar realment per un camí de creixement que permeti recuperar els nivells previs a la pandèmia, l'FMI apunta el desplegament dels fons europeus Next Generation com un element clau. "El ritme d'absorció dels fons i l'eficàcia amb la qual s'utilitzin marcarà el creixement els pròxims anys", apunta l'organisme, que calcula que poden tenir un impacte d'entre 1,5 i 2 punts sobre el creixement del PIB de l'any que ve.

Cargando
No hay anuncios

Focalitzar la política fiscal

L'FMI veu amb bons ulls les polítiques que l'executiu de Sánchez ha desplegat i, de fet, recomana que "els estímuls es mantinguin fins que la recuperació s'hagi consolidat", en sintonia amb el Banc Central Europeu (BCE). Ara bé, l'FMI també recorda que actualment els estats tenen màniga ampla a l'hora d'assumir deute gràcies a la política expansiva del BCE, però que a llarg termini uns "nivells elevats de deute públic poden ser una font de vulnerabilitat". És per això que l'organisme apunta a focalitzar els estímuls entre els més vulnerables, i a elaborar un pla de consolidació fiscal tal com recomana l'Airef.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les reformes, l'FMI assenyala que si bé la primera part de la reforma de les pensions ha prioritzat "l'acceptació social", persisteix la "inquietud sobre la sostenibilitat del sistema si no es prenen mesures addicionals". De fet, el govern espanyol ha d'aprovar l'any que ve la segona pota d'aquesta reforma, que, entre altres mesures, inclou la revisió del còmput d’anys de cotització per fixar la pensió. Finalment, en matèria laboral i en un moment en què agents socials i govern espanyol estan negociant a contrarellotge la reforma laboral, l'FMI dona suport a les línies mestres de l'executiu. "El govern ha identificat bé quines són les prioritats", recull l'informe de l'organisme, que assenyala l'atur juvenil i de llarga duració, així com la temporalitat, com els mals endèmics del mercat laboral espanyol. En aquest sentit, dona suport al govern a l'hora de buscar fórmules que desincentivin aquesta contractació.

Amb tot, l'FMI assumeix que es manté la incertesa fruit de l'aparició de noves variants del covid-19 i, també, de la prolongació d'elements com la inflació i els elevats preus de l'energia o els colls d'ampolla. De fet, és aquesta incertesa la que està abocant el govern espanyol a allargar el seu escut econòmic.