L'FMI empitjora en dues dècimes la previsió de creixement d'Espanya
Per a la zona euro, en canvi, l'organisme anticipa més creixement del que calculava fa uns mesos
BarcelonaL'economia espanyola es recuperarà aquest any una mica més lentament del que es preveia fa uns mesos, però rebotarà el 2022 amb més força del que s'anticipava. És la lectura que fa el Fons Monetari Internacional (FMI) del futur a curt i mitjà termini basant-se en les dades actuals. En concret, l'organisme preveu ara que el PIB d'Espanya hagi crescut un 6,2% quan acabi aquest any en comparació amb l'anterior, és a dir, que empitjora en dues dècimes el rebot que preveia l'abril passat.
L'informe on l'FMI actualitza aquestes previsions no explica en què es basa aquest canvi de perspectiva en concret, però sí que reconeix que, en termes generals, l'aparició de noves variants de covid-19 més contagioses (com és el cas de la delta) poden alterar la seva radiografia. Des de fa unes setmanes, diversos organismes alerten que la cinquena onada i la recomanació de diferents països de no viatjar a Espanya poden fer perillar la recuperació. És possiblement per això que l'organització dirigida per Kristalina Georgieva també ha moderat lleugerament el seu optimisme.
A més, aquesta entitat encarregada de vetllar pel sistema financer global descarta que Espanya alleugereixi el nivell de deute públic, indicador que situa fins i tot una dècima per sobre del de l'any passat. És a dir, que el deute del conjunt de les administracions públiques espanyoles serà, segons els càlculs de l'FMI, del 120,1% del PIB.
Amb tot, hi ha bones notícies, com per exemple que es preveu que el dèficit públic baixi al 8,6% del PIB, senyal que quedaria gairebé dos punts i mig per sota del dèficit del 2020. També que l'optimisme que es perd de cara al 2021, se l'enduen les previsions de cara al 2022: per l'any que ve es calcula un creixement econòmic del 5,8% a Espanya, xifra més d'un punt superior a la que s'estimava al començar el segon trimestre de l'any. En tots dos casos, tant pel que fa al 2021 com al 2022, l'economia espanyola serà la que creixerà més de totes les que conformen la zona euro.
El perill de la pandèmia i la inflació nord-americana
Pel que fa a aquest conjunt de països, l'FMI anticipa un creixement del 4,6% el 2021, en aquest cas revisant dues dècimes a millor les previsions de l'abril. En canvi, l'organisme no altera el seu càlcul que l'economia mundial creixerà un 6% aquest any. Això sí, l'organisme es cura en salut i explica que hi ha diversos factors que poden tirar-ho tot per terra.
Un dels factors principals que poden condicionar que l'FMI encerti o no en les seves previsions és la pandèmia, diu Gita Gopinath, economista en cap dins aquesta institució, especialment si es donen "noves variants de virus que són molt més contagioses, com veiem ara mateix amb la variant delta". També assenyala al ritme de vacunació, que segueix mostrant moltes diferències entre les economies més desenvolupades i les que ho són menys. I, per acabar, a les condicions macroeconòmiques. "Si la inflació als Estats Units fos més persistent del que esperem, podria provocar que s'endurís ràpidament la política monetària i això podria alterar de nou les condicions del mercat financer", explica Gopinath. "Aquests són alguns dels principals riscos que ens preocupen", conclou l'economista.