La crisi dels preus
Economia19/01/2023

L'FMI, optimista amb l'economia espanyola

L'entitat veu un creixement de l'1,1% aquest 2023 i una inflació que caurà fins al 3,7%

BarcelonaEl Fons Monetari Internacional ha recalculat a l'alça les previsions de creixement de l'economia espanyola per al 2022, però les ha rebaixat lleugerament per a aquest any, segons un informe publicat aquest dijous.

En concret, l'organisme internacional preveu un creixement del 5,2% del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) espanyol, un increment significatiu respecte del 4,6% anunciat per al 2022 en un informe de l'octubre passat. Per al 2023, l'FMI rebaixa la previsió de l'1,2% a l'1,1%.

Cargando
No hay anuncios

"L'activitat econòmica a Espanya s'ha mantingut resilient malgrat els vents de cara provocats per l'esclat de la invasió russa d'Ucraïna", indica en un comunicat la institució, que assenyala el "fort rebot al turisme i altres serveis" com una de les principals causes del creixement elevat per al 2022. A l'altre extrem, però, els "preus globals elevats de l'energia i els aliments" i les pujades de tipus d'interès, així com un menor creixement dels socis comercials i el deteriorament de la confiança dels consumidors i les empreses, "han alentit la recuperació" de l'activitat.

5,2%

Creixement del PIB espanyol previst per al 2022 pel FMI

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la inflació, l'FMI espera que, de mitjana, l'índex de preus al consum (IPC) se situarà al 3,7%, per sota del 5,2% amb què es va tancar el mes de desembre a l'estat espanyol.

Elogis a les mesures antiinflació

L'informe de l'FMI també apunta que les mesures aprovades pel govern espanyol per mitigar els efectes de les pujades de preus han tingut un impacte positiu. "El desplegament ràpid de suport ha ajudat a alleugerir l'impacte econòmic de les acusades alces de preus energètics", les quals, a més, s'han "expandit" per totes les famílies en situació vulnerable "més enllà de les més pobres".

Cargando
No hay anuncios

Malgrat això, l'informe remarca que, com a aspecte negatiu, mesures com la reducció de l'IVA en el rebut de la llum i els descomptes al preu de la gasolina i el gasoil han beneficiat "desproporcionadament les famílies amb rendes més altes". Tot i considerar que les mesures del govern són "costoses fiscalment", també destaca que el topall al preu del gas "no imposa cap cost fiscal".

De cara al futur, l'organisme recomana a les autoritats espanyoles que adaptin les mesures per afavorir un menor consum d'energia fòssil (gas i petroli) i que tinguin menys impacte sobre el preu de mercat, de manera que aposta per més ajudes directes als ciutadans.