Energia

L'home que va aconseguir pagar 20 euros de llum en tot un any

Franc Comino converteix l'Espai Zero d'Olot en centre de pelegrinatge d'experts en autoconsum

Franc Comino
3 min

BarcelonaEl conegut càmping La Ballena Alegre ha estat guardonat com el més sostenible d'Europa. És un guardó obtingut gràcies a l'aposta dels seus propietaris per invertir en energia verda, però també per l'acció de Franc Comino, el director general de l'empresa Sonnen a Espanya i un autèntic apòstol de les energies renovables. Comino ha aconseguit que Olot s'hagi convertit en lloc de pelegrinatge d'experts i estudiosos de tot el món que volen conèixer la seva obra: l'Espai Zero, un edifici que ha aconseguit no dependre de la xarxa per al seu abastiment energètic.

L'Espai Zero es va posar en marxa el 2013. A l'entrada d'Olot, és un edifici d'oficines, "el primer centre autosuficient amb energies renovables", explica Comino. Per assolir-ho hi ha una combinació de diferents fonts energètiques, actives i passives. Per a la generació d’energia elèctrica hi ha un sistema solar fotovoltaic dimensionat per tal que l'immoble sigui autònom la major part de l’any. L’energia elèctrica produïda es consumeix al moment de ser produïda; la sobrant s’emmagatzema en bateries per tal que pugui ser utilitzada quan faci falta. Durant la nit i els dies de núvol les bateries abasteixen l'Espai Zero d’energia elèctrica. Si no hi hagués producció solar, les bateries li donarien una autonomia d'un dia a funcionament normal.

A part de l’acumulació d’energia elèctrica, l'edifici disposa d’un sistema d’emmagatzemament d’energia tèrmica, en les anomenades piles d’aigua, que fa que es pugui sobreproduir energia tèrmica quan sigui gratuït o més econòmic i consumir-la quan sigui necessari. "Vaig destinar tots els estalvis que havia fet treballant en diferents empreses per posar en marxa aquest espai, en què ara hi ha 25 persones treballant", explica Franc Comino. Però en va aconseguir fruits: la factura energètica de tot el primer any de funcionament només va pujar a 20 euros. El promotor de l'espai destaca, a més, el fet que obtenir la independència energètica és més difícil a Olot que en altres indrets. "A Olot tenim una mínima a l'hivern de 8 graus negatius i màximes a l'estiu de 40 graus", indica, i prescindir de fonts externes per a la calefacció o la refrigeració "és més difícil".

Imatge de l'interior de l'Espai Zero.

L'èxit de l'Espai Zero és innegable. Des que es va posar en marxa l'han visitat més de 5.000 persones de tot el món, la majoria representants de les principals universitats europees i dels Estats Units. "Ara hi ha espais zeros repartits arreu seguint l'exemple d'aquesta instal·lació d'Olot", indica Comino. De fet, empreses catalanes, però també d'altres continents, com l'índia Tata, han visitat l'espai per aprendre'n. També institucions i organismes com la Unesco o l'ONU s'han interessat pel projecte.

El 2017 l'empresa a través de la qual es va crear l'Espai Zero, iGetech, es va aliar amb l'elèctrica garrotxina Bassols Energia per crear Webatt Energia, una empresa de promoció de l'autoconsum elèctric. Al capdavant d'aquesta companyia, Franc Comino va continuar predicant l'autoconsum quan encara no s'havia posat tan de moda. La primavera passada l'empresa la va comprar la multinacional alemanya Sonnen, però Franc Comino continua al capdavant com a director general de la filial espanyola. L'empresa és especialista en emmagatzematge intel·ligent d'energia. "Sense emmagatzematge no hi ha renovables", assevera Comino.

El director general de Sonnen a Espanya veu ara una bona oportunitat per al mercat de les bateries de fosfat de liti i ferro (LFP) de la seva companyia, que assegura que tenen una vida comprovada de fins a 27 anys. Espanya és el segon mercat solar d'Europa, amb 3,8 GW de capacitat instal·lada el 2021, només per darrere d'Alemanya, amb 5,3 GW. La forta pujada de preus de l'electricitat derivada de la guerra a Ucraïna fa encara més atractiva la inversió en autoconsum amb bateries, que també compta amb el suport dels fons Next Generation.

L'objectiu és replicar el model alemany, on ja hi ha mig milió de llars autosuficients energèticament. Però, a més, l'aposta no és només autoproduir-se l'electricitat, sinó crear comunitats energètiques en què es pugui abocar a la xarxa l'energia sobrant per fer encara més eficient el model. "La nostra visió és empoderar les famílies i les empreses i fer-les prosumidores (productores i consumidores alhora)".

stats