Fons europeus
Economia30/07/2021

L'Estat repartirà 10.500 milions dels fons europeus a les comunitats aquest 2021

Formen part dels 19.034 milions que el govern espanyol preveu rebre de Brussel·les abans d'acabar l'any

MadridLes xifres de les remeses europeees que han d'arribar a Espanya es concreten amb el pas dels dies. Aquest divendres, el president del govern, Pedro Sánchez, ha confirmat que repartirà 10.500 milions dels fons europeus entre les comunitats autònomes abans d'acabar l'any, és a dir, la meitat del total de diners que el govern té previst rebre aquest 2021: 19.034 milions, ha confirmat la Moncloa. De fet, aquest va ser el compromís que Sánchez va assumir a la conferència de presidents de l'octubre de l'any passat amb els governs autonòmics i que avui divendres ha confirmat.

A partir d'aquest dilluns, el govern espanyol reunirà als governs autonòmics en una taula sectorial tècnica amb el ministeri d'Hisenda per començar a estudiar el repartiment dels fons europeus. Un debat que no es presenta fàcil perquè està molt lligat als projectes que impulsi cada regió i que, per tant, han d'anar de bracet dels criteris tècnics acordats pels estats membres a l'hora de finançar les iniciatives, com ja ha reiterat el govern espanyol. Serà una reunió telemàtica que per part de la Generalitat comptarà amb la secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, segons els càlculs de l'executiu de Sánchez, Espanya rebrà una xifra més baixa que la pressupostada pel govern. Seran uns 24.197 milions, cosa que no significa un problema perquè Brussel·les emet deute perquè els estats puguin comptar amb els diners independentment de la seva entrega. Des que l'Ecofin va donar llum verda als fons antipandèmia per a Espanya el 13 de juliol, el govern ja va rebre 9.000 milions i comptava que uns 10.000 milions més arribessin abans d'acabar l'any, com el mateix pla espanyol de recuperació preveu. Finalment ha confirmat que arribaran i que, per tant, tindrà en total 19.034 milions, dels quals 10.500 milions seran transferits a les comunitats autònomes (un 55%).

Ara bé, el govern espanyol ha de complir amb els compromisos pactats amb Brussel·les –entre els quals la reforma laboral– perquè els 10.000 milions pendents es vagin alliberant. Tanmateix, la confiança a la Moncloa és alta i fonts d'Economia explicaven a l'ARA que estan convençuts que no hi haurà entrebancs. A més, des de Brussel·les també es preveu senzill: "És cert que Espanya ha posat molts esforços en inversions anticipades, així que certament és molt probable que pugui rebre els següents 10.000 milions aquest any", confirmava el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis.

Cargando
No hay anuncios

Ajudes directes i préstecs

Aquests 19.034 milions formen part del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Però l'Estat també ha rebut diners d'una de les altres potes del finançament europeu, els fons React EU. D'aquí també s'han transferit 8.000 milions aquest 2021 a les comunitats. Aquests diners s'afegeixen al fons addicional de 13.486 milions d'euros que el govern espanyol ha repartit entre les comunitats per pal·liar l'impacte del covid, 2.160 milions dels quals seran per a Catalunya, segons càlculs de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

A Espanya li corresponen 69.500 milions d'euros en ajudes directes dels fons europeus i la resta fins a arribar als 140.000 es rebran en préstecs a retornar fins al 2026. Aquesta xifra converteix l'Estat en un dels principals beneficiats, rere Itàlia. Tot i això, de moment només ha sol·licitat les subvencions.