Lagarde avisa que sense una resposta coordinada es pot repetir una crisi com la del 2008

Itàlia demana desviar-se de l'objectiu de dèficit per gastar 20.000 milions d'euros més

La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde.
Leandre Ibar
11/03/2020
3 min

BarcelonaLa presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha avisat els caps de govern dels estats de la Unió Europea que una hipotètica falta de coordinació entre països a l'hora d'adoptar mesures per minimitzar l'impacte econòmic del coronavirus podria desembocar en una crisi semblant a la del 2008. En aquesta línia, el govern italià -on es troba el principal focus de la malaltia a Europa- anunciat un paquet de mesures fiscals de fins a 25.000 milions d'euros per estimular l'economia del país, aturada per les restriccions de moviments i els confinaments per evitar la propagació del virus.

Lagarde ha parlat aquest dimarts al vespre amb els líders europeus en la reunió per teleconferència que han mantingut per tractar possibles mesures fiscals per fer front a l'impacte de l'epidèmia sobre l'economia europea. Lagarde els ha advertit que caldrà que impulsin mesures fiscals urgents per mitigar els efectes del Covid-19, que els analistes del banc creuen que podria causar una recessió. Segons el diari Financial Times, la crida a l'acció de la presidenta té com a objectiu posar fi a la que, segons el punt de vista de Lagarde, és una actitud massa complaent dels caps de govern europeus en aquesta qüestió.

Finalment, els governs i la Comissió Europea han pactat crear immediatament un fons de 7.500 milions d'euros (ampliable a 25.000 milions) amb l'objectiu d'ajudar els estats membres de la UE a "contenir agressivament" –segons la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen– l'expansió del virus donant suport financer al sector sanitari, a les petites i mitjanes empreses i al mercat laboral.

A més, els governs han acordat flexibilitzar el compliment dels objectius de dèficit perquè, en cas de necessitat, els països puguin augmentar la despesa pública a fi de pal·liar els efectes negatius d'una davallada de l'activitat econòmica causada pel coronavirus.

El consell de govern del BCE es reuneix aquest dijous. Després de la reunió, Lagarde farà públiques quines mesures de política monetària durà a terme el Banc Central per frenar l'impacte d'aquesta epidèmia mundial en l'economia i, sobretot, en el sector financer.

Itàlia demana poder gastar més

Un dels primers països a fer cas de les reclamacions de Lagarde ha sigut Itàlia. L'executiu italià ha anunciat un paquet d'estímuls econòmics de fins a 25.000 milions d'euros per fer front a "les dificultats que el país està experimentant a causa del coronavirus", ha explicat el primer ministre del país transalpí, Giuseppe Conte, en una roda de premsa. Segons el ministre d'Economia, Roberto Gualtieri, el pla es posarà en marxa aquest divendres amb un decret que detallarà com es gastaran 12.000 milions d'euros, que aniran destinats sobretot a "enfortir la resposta del sistema de salut". La resta serviran de "reserva per a possibles i futures intervencions", ha afegit.

Itàlia és l'estat membre de la UE més afectat pel coronavirus i, des d'aquest diumenge, ha imposat severes restriccions de moviments i fortes mesures de control sobre la població per evitar que s'estengui el contagi. En moltes zones, els hospitals estan col·lapsats.

El govern preveu destinar també fons a garantir l'ajornament de fins a 18 mesos dels pagaments d'hipoteques sobre primer habitatge per als treballadors que pateixin reduccions o suspensions de la seva jornada laboral. Així mateix, el ministre ha explicat que l'executiu crearà "regles especials" per a autònoms i empleats temporals perquè puguin dilatar en el temps tant pagaments com les contribucions a la seguretat social. "Ningú perdrà la feina pel coronavirus", ha assegurat Gualteri.

Sobre si aquesta mesura incrementarà el dèficit públic fins a superar el 2,2% manat per la Comissió Europea, el ministre ha indicat que "el nivell de dèficit es definirà més endavant". No obstant, Roma, que ja havia demanat autorització a Brussel·les per desviar-se 0,3 dècimes, reclama ara que aquesta desviació sigui d'1,1 punts, és a dir, que el dèficit per al 2020 acabi situant-se en el 3,3% del producte interior brut. Després de la reunió d'ahir, el govern italià confia aconseguir el vistiplau de la Comissió per ampliar la despesa.

Merkel disposada a saltar-se el dèficit zero

Davant la situació d'excepcionalitat causada per l'epidèmia, fins i tot el govern alemany està disposat a saltar-se la norma del dèficit zero, és a dir, l'obligació de tancar els comptes anuals de l'Estat gastant com a màxim el mateix que ingressa. La cancellera alemanya, Angela Merkel, coneguda per ser la principal valedora de l'austeritat a la UE i de la contenció de la despesa pública, ha declarat aquest dimecres que calia abandonar provisionalment la contenció pressupostària i adoptar "mesures extraordinàries" en matèria fiscal per pal·liar els efectes del coronavirus.

Merkel segueix així no només les reclamacions de Lagarde, sinó també els consells de diversos economistes alemanys que han recomanat al govern germànic que flexibilitzi les regles i, fins i tot, que se salti el Pacte d'Estabilitat i Creixement Europeu, que marca el límits de deute i dèficit per a cada país.

stats