ADMINISTRACIÓ
Economia12/07/2019

La llei de contractació pública impulsa la transparència

Els sindicats valoren que s’hagin pogut tirar enrere alguns plecs de licitacions que no s’ajustaven a la normativa aprovada l’any passat

C. T. B.
i C. T. B.

PalmaLa nova Llei de contractació pública, aprovada el març de l’any passat, s’està traduint en una major transparència de l’Administració, tot i que encara és prest per comprovar definitivament els seus efectes, segons fonts sindicals, empresarials, jurídiques i de les entitats locals consultades per l’ARA Balears. La nova normativa suposa un impuls a la licitació per lots, fet que facilita la participació de petites empreses, obliga a incloure clàusules socials en els plecs de condicions i dona als sindicats la possibilitat d’impugnar els concursos.

Miguel Pardo, secretari general de Construcció i Serveis de CCOO, destaca que gràcies a la nova llei s’han pogut fer enrere diversos concursos que no s’ajustaven a dret, ja que en alguns casos el plec de condicions no establia salaris per davall del conveni col·lectiu del sector, tal com marca la normativa aprovada el març del 2018.

Cargando
No hay anuncios

En concret, el procés de licitació del concurs de recollida de fems de Manacor va ser impugnat per CCOO i es va haver de redactar un nou plec de condicions. A Capdepera també s’ha aconseguit, assegura Pardo, fer enrere un plec amb condicions no ajustades a aquesta normativa. El concurs dels serveis de jardineria de l’Ajuntament de Palma també està impugnat, segons explica Pardo.

Jordi Creuet, secretari d’Acció Sindical a les Illes, destaca que la nova llei encara no ha tingut una gran influència a les Illes i que, tot i que ofereix als sindicats una eina per impugnar els plecs de licitacions, és molt complicat fer un seguiment de totes les administracions que hi ha a la Comunitat.

Cargando
No hay anuncios

“El que ens preocupa és que la llei no ens dona la possibilitat de negociar el plec, tot i que es deixa la via de la impugnació”, explica Creuet, que reconeix que en altres comunitats s’han aconseguit aturar licitacions per distints motius: per dividir un servei en lots de manera irregular, per una regulació incorrecta de preus o per voler donar un servei a Astúries sense tenir-hi cap presència.

Carles Lluch, membre del comitè executiu de PIMEM, destaca que tant el Govern com el Consell de Mallorca fan feina per aconseguir una major transparència i facilitar l’accés de les pime als concuros públics, impulsant el fraccionament de contractes. També s’han analitzat plec de condicions per intentar elaborar-los de manera més comprensible per a les petites empreses.

Cargando
No hay anuncios

“A part d’això, és necessària la col·laboració entre petites empreses per guanyar alguns concursos públics. Recentment vuit corredors d’assegurances de les Illes hem ajuntat i hem estat capaços de guanyar el concurs d’aquest servei del Govern. On no pot arribar una petita empresa de manera individual s’han de cercar alternatives de col·laboració per fer feina amb l’Administració pública”, explica Lluch.

Menys agilitat

Cargando
No hay anuncios

El president de la Federació d’Entitats Locals de les Illes i batle de Sencelles, Joan Carles Verd, destaca que la nova llei ha aportat més transparència, tot i que complica la feina i lleva agilitat a l’administració local, cosa que ha obligat a fer cursos per als tècnics municipals illencs. “S’ha de tenir en compte que hi ha aspectes de la llei que poden ser objecte d’interpretació i que al final s’aclareixen a través de la jurisprudència, de manera que és possible que alguns plecs de contractació inicials s’hagin de modificar per adequar-se a la nova llei”, precisa.

Felio Bauzá, professor de Dret Administratiu de la UIB, destaca que “hi ha un seguit de canvis a l’hora d’elaborar els plecs, però no diria que han tingut un gran efecte. Ni positiu ni negatiu. Jo el balanç que faig és molt neutre. S’hauran tirat enrere plecs, però això també podia passar amb totes les lleis de contractes que hem tingut. Això és en funció de si es compleixen uns requisits que marca la llei o no”.

Cargando
No hay anuncios

“Hi ha una sensació que la llei aporta rigidesa, però es comprèn perquè venim d’un espai de corrupció. S’ha caigut a l’extrem contrari. Hi ha una excessiva burocratització que afavoreix la transparència, però de vegades es cau en el ridícul”, diu Lluch. A parer seu, l’Administració és un gran client que fins ara estava en mans de grans empreses. “Amb aquesta llei les petites empreses veim una finestra d’entrada en aquest negoci, fet que suposa una redistribució més equitativa dels doblers públics”, afegeix.