TURISME
Economia24/02/2018

Turisme activa la maquinària contra el lloguer il·legal

La Conselleria ha sancionat Airbnb, obre un expedient a Tripadvisor i dona 3.600 places turístiques de baixa

Jaume Ribas
i Jaume Ribas

PalmaLa consellera de Turisme, Bel Busquets, ha començat a aplicar els nous articles de la Llei de turisme aprovada pel Parlament. Dilluns 19 de febrer: el Govern anuncia una multa de 300.000 euros a la plataforma de pisos turístics Airbnb per haver publicitat habitatges sense llicència. Dimarts 20 de febrer: surt a la llum que Turisme també ha iniciat un expedient sancionador contra l’empresa Tripadvisor. Dijous 22 de febrer: la consellera Bel Busquets anuncia a una comissió parlamentària que les Balears retalla 3.620 places turístiques provinents d’habitatges que no complien les condicions per comercialitzar-se.

Durant aquesta setmana s’han començat a conèixer els fruits de l’aplicació de la modificació de la Llei de turisme que es va aprovar el mes de setembre passat al Parlament de les Illes Balears. Segons el text, expedients com el de Tripadvisor es podrien resoldre amb multes de fins a 400.000 euros per la comercialització d’oferta il·legal. La Llei també permet, a través de l’article 91, no tornar a incloure a la borsa les places de lloguer turístic que havien estat donades d’alta d’acord amb alguna excepció a la normativa, com és el cas d’aquests més de 3.500 llits anunciats per Busquets.

Cargando
No hay anuncios

Les mesures preses pel Govern gràcies a la nova Llei de turisme han rebut les lloances del soci de l’Executiu, Podem. El seu portaveu, Alberto Jarabo, va agrair la “valentia” de Bel Busquets durant la seva primera compareixença com a consellera a la Comissió de Turisme del Paralment de les Illes Balears.

En paraules de la consellera Busquets, la Conselleria està “recollint els fruits” de l’aprovació de la regulació del lloguer turístic iniciada pel seu predecessor en el càrrec, Biel Barceló, que va haver de dimitir després de fer un viatge a Punta Cana patrocinat per Air Europa.

Cargando
No hay anuncios

El secretari de Turisme, Josep Mallol, explica que el cos d’inspecció de la Conselleria “està revisant totes les plataformes” per detectar la comercialització il·legal de pisos. Aquest cos està compost per tan sols 15 inspectors i 2 caps de secció, que no només s’encarreguen del lloguer il·legal, sinó que també s’encarreguen de la inspecció turística en la resta d’àmbits: sales de festa, hotels, agències de viatges, etc. Això sí, aquests inspectors només treballen a Mallorca perquè les competències en aquesta matèria estan transferides als consells insulars de la resta d’illes. Mallol reconeix que Inspecció va centrar-se primer en la plataforma comercialitzadora Airbnb perquè té “més notorietat”, tot i que ara ja treballa en la resta de webs.

L’empresa nord-americana ja va ser multada amb 600.000 euros el novembre de 2016 pel govern d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Una llei difícil

La reforma de la Llei turística “justifica una legislatura”, segons afirmava l’exconseller de Turisme Biel Barceló poc després de dimitir. Tanmateix, la llei va topar amb el rebuig tant de l’oposició com d’una bona part de la societat.

Cargando
No hay anuncios

Les diferències del PSIB i MÉS amb Podem varen fer que el juliol del 2017 s’aprovàs un text “inaplicable”, en paraules d’uns i altres. Després de dures negociacions, el Pacte va negociar la manera d’arreglar la llei i va acabar aprovant un decret llei per evitar articles contradictoris en el text. A causa de tots aquests canvis i negociacions, l’oposició va batiar la reforma de la Llei de turisme com a “llei Frankenstein”. La norma també va generar rebuig tant en els grups ecologistes, que la consideraren massa laxa, com en la patronal de lloguer turístic Aptur, que la va trobar massa restrictiva.

Ara, amb els expedients a les plataformes de comercialització i la retirada de places il·legals, la consellera Bel Busquets creu que “s’estan recollint els fruits” de la tasca del conseller anterior, Biel Barceló. Per la seva banda, el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, va aprofitar la Comissió de Turisme de dijous per agrair “la valentia” de Turisme a l’hora d’obrir un expedient sancionador a la plataforma de comercialització de lloguer turístic Airbnb.

Cargando
No hay anuncios

Feta la llei, feta la trampa

A banda de la comercialització a través de grans plataformes com Airbnb, s’ha detectat que alguns habitatges comencen a posar-se en el mercat de lloguer vacacional a través de petites plataformes o portals en els països d’origen dels turistes, com ara Alemanya i el Regne Unit. El secretari de Turisme, Josep Mallol, afirma que aquesta oferta és “minoritària”, malgrat que reconeix que “pot ser un problema a la llarga” i que el cos d’Inspecció ja fa feina en alguns casos. “Si el que volem és afavorir el lloguer residencial, en l’àmbit en què més hem de treballar és en les grans plataformes”, afirma Mallol, que també admet que “les petites plataformes en els països d’origen presenten més dificultats, perquè no són fàcils de detectar i, a més a més, existeix la barrera de l’idioma”.

L’ecologisme, crític

L’organització ecologista Terraferida es va mostrar crítica amb la retallada de més de 3.500 places turístiques, tot i que va reconèixer que es tracta d’una “bona notícia”. “Volem recordar als responsables de Turisme que aquesta legislatura han tramitat l’obertura de 58.736 noves places turístiques a Mallorca i es podria haver evitat”, afirmava l’organització en un comunicat en al·lusió a les places que s’han tramitat des que es va anunciar la llei, aproximadament un 80% de les quals eren de lloguer turístic. Aquestes dades i altres es recullen en un informe elaborat pel col·lectiu, que es mostra molt dur amb el “llegat Barceló” a la Conselleria de Turisme.

El portaveu de Terraferida, Jaume Adrover, també va valorar positivament els expedients oberts a Airbnb i a Tripadvisor. Així i tot, va assenyalar, “caldrà veure com es tanquen els expedients, perquè hi podria haver reduccions de les multes”.