Energia

Llum verda de Brussel·les a Espanya i Portugal per limitar el preu del gas al voltant dels 50 euros

S'establirà un mecanisme per desvincular-ne el cost del de la llum durant dotze mesos

Primer pla de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una imatge d'arxiu
3 min

Brussel·lesAcord amb Brussel·les perquè Espanya i Portugal puguin posar límit al preu del gas al voltant dels 50 euros/MWh, una mesura que tindrà una durada de dotze mesos per abaratir el preu de la factura de la llum. Justament fa un mes que el president espanyol, Pedro Sánchez, tornava d'una dura cimera de líders a Brussel·les amb aquesta promesa, però han calgut intenses negociacions entre la Comissió Europea i Madrid i Lisboa, que van presentar una proposta més ambiciosa per limitar el gas a 30 euros.

Brussel·les ha vist sempre amb preocupació una mesura com aquesta perquè pot posar en perill el mercat únic europeu d'energia, però la pressió d'Espanya i Portugal en un complex context geopolític de guerra a Ucraïna ha acabat donant fruits. La vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'ha reunit aquest dimarts a Brussel·les amb el seu homòleg portuguès, José Duarte Cordeiro, i la vicepresidenta de la Competència, Margrethe Vestager, justament per desencallar-la en una trobada que ha durat unes dues hores. A la sortida han anunciat "un acord polític" al qual falten alguns detalls tècnics, han explicat. Els dos governs, doncs, tenen el vistiplau de la Comissió per fixar el topall, però caldrà enllestir els últims serrells abans que l'executiu comunitari, que confirma l'acord polític, faci l'anunci oficial.

En vigor, al maig

"És un instrument temporal, amb una durada de dotze mesos, que busca desvincular el preu del gas del de la factura de la llum", ha aclarit la vicepresidenta Ribera, que ha insistit juntament amb Duarte que les negociacions han sigut intenses, dures i sobretot tècniques. L'instrument començarà amb un topall de 40 euros per al gas i evolucionarà fins a un límit mitjà de 50 euros. Segons asseguren els dos executius ibèrics, se'n beneficiaran tots els consumidors de manera immediata, però sobretot aquells indexats al mercat diari.

Segons ha aclarit Ribera, el govern espanyol preveu portar la mesura al consell de ministres de la setmana vinent perquè pugui entrar en vigor a principis de maig i així tots els consumidors ja ho notin a la factura del mes vinent. També ha assegurat que durant la reunió s'ha parlat sobre les interconnexions amb la resta d'Europa, particularment amb França. Cal recordar que una de les reivindicacions d'aquests dos governs és que la península Ibèrica és una "illa energètica" amb menys interconnexions energètiques que la mitjana de països de la UE, malgrat estar regulada per les mateixes condicions. Aquest reconeixement va ser el que van esgarrapar Sánchez i el seu homòleg portuguès, António Costa, de l'última cimera europea. Segons els dos governs, han aconseguit el compromís de Brussel·les d'impulsar aquestes interconnexions.

França, beneficiària

De fet, una de les qüestions que entorpien les negociacions ha sigut el preu a què Espanya vendria el seu gas o la seva electricitat a França, que recentment ha incrementat les compres a l'Estat perquè les seves centrals nuclears treballen a mig gas. L'Estat havia proposat que el topall del preu del gas només beneficiés el consum intern i no l'exportació, però finalment França també se n'aprofitarà. A canvi, ha dit Ribera, s'haurà d'aconseguir aquest increment d'interconnexions amb el país veí, una reivindicació que ja ve de lluny. A banda d'això, des que es va començar a enfilar el preu de la llum a tot Europa, Brussel·les ha deixat la majoria de mesures en mans dels governs. L'executiu de Von der Leyen insisteix que cada estat pot rebaixar impostos als més vulnerables, per exemple, o també gravar els beneficis caiguts del cel de les grans elèctriques per compensar les llars amb més dificultats. A banda d'això, s'ha flexibilitzat el marc d'ajudes d'estat a les empreses i indústries per fer front a l'encariment de la factura.

Però la Comissió és reticent a emprendre mesures conjuntes per a tot Europa, també perquè hi ha altres països que no ho veuen clar. De moment ha demanat un informe als experts europeus sobre la necessitat de reformar el mercat. I, de fet, les negociacions no només han sigut complicades per les reticències de l'executiu comunitari, sinó també perquè les empreses del sector les han complicat: els operadors dels mercats elèctrics dels dos països van enviar el 22 d'abril una carta a les secretaries d'estat d'Energia d'Espanya i Portugal en què alertaven que "la potencial intervenció del mercat no alineada amb la UE originarà un important risc regulador i posarà en dubte la credibilitat necessària durant el procés de formació dels preus".

stats