Consum

Locals a la venda al mercat de Pere Garau després d'un estiu irregular

Els consumidors compren menys a causa de l'augment dels preus, alhora que les despeses dels venedors, com l'electricitat, creixen

Parades del Mercat de Pere Garau tanquen perquè no poden fer front a les despeses
29/08/2022
2 min

PalmaPassejant pel mercat de Pere Garau, es veuen diferents locals a la venda que han hagut de tancar perquè no poden fer front a la situació econòmica actual. Els clients no compren igual des de l'augment dels preus de la cistella de la compra i, com a conseqüència, no tots els comerciants poden pagar les despeses que comporta tenir el negoci obert, com són els imposts, el lloguer del local i l'electricitat, que també ha pujat.

"Si no tens uns estalvis, hi ha mesos que és molt difícil mantenir el negoci obert", comenta la venedora de la parada Herboristería y especias Salvador. Comenta que la botiga de davant el seu estand, Olives J. Pericàs, és una de les que ha tancat. El president del mercat de Pere Garau, Pep Bonnín, explica que sí que hi ha alguns llocs tancats i que també n'hi ha que prefereixen obrir només els dies que saben que hi haurà gent; d'aquesta manera, les despeses que tenen es veuen retribuïdes pels ingressos d'aquell dia. Així mateix, apunta que els estius solen ser fluixos, ja que és una època en què compradors recurrents "parteixen a la segona residència i no venen a comprar".

Dues dones que passegen per les parades confirmen que "amb els mateixos doblers amb què abans adquiries tres productes diferents, ara només en compres un i poc més". "La gent no compra les mateixes fruites", afegeix una treballadora de la fruiteria Gold Fruit. "Els preus canvien d'una setmana per l'altra", afegeix, un fet que noten molt quan van a Mercapalma.

La solució encara no està pensada

Bonnín apunta que "ara toca controlar una miqueta". "El lloguer és el mateix de fa dos anys", afirma, però repeteix que el preu de l'energia i pagar els sous dels treballadors, si tenen més d'un empleat, són despeses que costen encarar. "Ens hem d'estrènyer el cinturó i vigilar un poc".

L'Ajuntament de Palma, per contra, quan se li demana si té un pla preparat per ajudar els comerciants en els pròxims mesos, respon que actualment "no hi ha director general de mercats". Va ser el mes de juny quan Rodrigo Romero, que era el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació per Unides Podem, va ser destituït per haver elaborat, juntament amb Sonia Vivas, un comunicat que carregava en contra de MÉS per Palma, el seu soci de govern, i es va haver de reorganitzar l'àrea municipal.

La situació és generalitzada

El sector avançava, fa unes setmanes, que han identificat un canvi en els hàbits dels consumidors arran de l’augment de preus dels productes. La cistella de la compra s'ha encarit a les Balears un 34,7% des de principi d'any, apuntava l'Associació de Consumidors i Usuaris de les Balears (Consubal), i per això, ara moltes famílies necessiten controlar la despesa. La tendència dels clients és fer compres amb més freqüència, de tiquets més reduïts.

stats