Luis Casals: “Promoció Turística hauria d’estar configurada per persones del sector”
Entrevista a Luis Casals, el president d’Ashome
MaóQuin és l’estat de salut de l’Associació Hotelera de Menorca després de 40 anys d’ençà que es va fundar?
L’Associació està plenament consolidada, amb pràcticament 400 establiments que formen part de la nostra entitat. Tenim nous estatuts que han fet que entrem en totes les tipologies d’estades turístiques com hostals, agroturismes, apartaments turístics, habitatges vacacionals i, per acabar, els lloguers vocacionals.
Segons dades del Consell, el nombre de places turístiques s’eleva a 75.096. Quina estimació en teniu si comptam l’oferta il·legal?
Ashome analitza totes les dades d’estadístiques oficials. En realitat, no pot ni existeix una dada oficial sobre l’activitat il·legal a Menorca, però sí que hi ha organismes com l’Obsam (Observatori Socioambiental de Menorca), que registra xifres anual sobre la capacitat humana a l’illa. En aquest sentit, veim que la capacitat es duplica o que fins i tot arriba a triplicar-se. Tenim lleis que des de l’administració ens expliquen que no tenen capacitat per aplicar, però el sector privat les compleix totes sense excepció.
En aquests 40 anys, quina ha estat l’evolució en creixement d’habitatges i en ocupació?
Hem passat per tots els cicles econòmics i també ens ha afectat la crisi econòmica. Som un sector que té la virtut de reinventar-se a mesura que travessam moments socioeconòmics de tot tipus. A més, els hotelers som capaços d’adaptar-nos a les demandes dels nous turistes. Recordam especialment com una etapa difícil la baixada de l’ocupació dels anys 2007 i 2008. Molts apartaments turístics es varen veure obligats a tancar per sortir del mercat i passar a un ús de segona residència. Actualment, estan tornant al mercat del lloguer amb el nom de ‘lloguer vacacional’. Internet ha marcat un abans i un després en la comercialització turística.
Creis que els governs del Consell i del Govern balear són turismofòbics?
Cap governant actual no pot tenir aquest concepte, ja que som el pilar econòmic de l’Arxipèlag. El terme ‘turismofòbia’ pot presentar-se pel descontrol de l’administració de no regular, correctament, el creixement. Aquest fet podria desembocar en allò que els empresaris denominam ‘la regla del tot val’. La deixadesa i la falta de control de l’administració pública pot arribar a destruir un model turístic.
Quina opinió teniu del projecte de zonificació del lloguer turístic que va aprovar l’equip de govern del Consell?
Des d’Ashome creim que tots hauríem de tenir les mateixes regles de joc. Per aquest motiu, una regulació amb límits i augmentant en qualitat en detriment de la quantitat seria lògic per a les nostres illes, però som un sector que tenim limitat el creixement des de fa més de deu anys. D’altra banda, tenim l’opinió que s’ha de planificar i ordenar més, i deixar el camí de les prohibicions.
Què pensau de les polítiques en promoció turística que du a terme el Consell?
Sincerament, i sense intenció d’ofendre ningú, crec que la Conselleria insular de Promoció Turística hauria d’estar configurada per persones procedents del sector turístic, perquè són les qui entenen el que necessiten per vendre producte, i des d’aquest coneixement duran a terme polítiques turístiques. Ara mateix no és el cas.
De quina manera pot una administració pública ajudar el sector turístic?
Primer s’ha d’escoltar tots els professionals dels diferents àmbits turístics, que fa molts anys que treballen en el sector i coneixen en persona la realitat menorquina. També seria rellevant consensuar un pla estratègic a mitjan i llarg termini, per definir i crear una marca pròpia de Menorca.
L’impost del turisme sostenible resta competitivitat a Menorca i a les Balears com a destinació turística?
Cal recordar que aquesta taxa impositiva va ser un dels punts més importants de la campanya electoral dels partits que configuren el pacte de govern, i com a demòcrates que som ho acceptam. La gran majoria del sector està en contra de fiscalitzar el producte que ens reporta riquesa i un estat del benestar per a les Illes. Hi havia altres fórmules més efectives de recaptar, com un major control d’estades il·legals, un millor finançament autonòmic i més control en la gestió de l’administració.
Us trobau més còmodes amb equips de govern de dretes o d’esquerres?
La mateixa pregunta ofèn. El que cercam són bons interlocutors a l’administració, amb plens coneixements del sector, que ens aportin idees innovadores, si és possible. Ens és indiferent el color polític o la ideologia del partit que governa, l’únic que desitjam és que ens ajudin empresarialment. No volem diners ni tampoc que aprovin lleis totalment incompatibles amb la realitat que vivim, però agrairíem facilitats dins l’estricta legalitat per tal de garantir la viabilitat de les nostres empreses.
Hi ha qui diu que els hotels de Menorca són els més cars de les Illes Balears en temporada alta...
Sincerament, no compartesc aquesta visió. A Menorca es pot trobar un ampli ventall de preus. Allò que encareix el producte és el transport aeri, una problemàtica endèmica que arrossega l’illa i no hi ha manera de millorar aquest vital aspecte per a tota l’economia.