Inflació

Luis de Guindos: “Durant el 2023 a Europa baixarà el creixement i pujarà la inflació”

El vicepresident del BCE avala a S'Agaró les pujades de tipus per lluitar contra la inflació

Luis de Guindos i Natàlia Mas en les Jornades Econòmicas de S'Agaró,
2 min

S'AgaróEn l'obertura de la XXVII Trobada d’Economia a S’Agaró (Baix Empordà), centrada aquest any en les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna, Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu, ha certificat les projeccions negatives de la Comissió Europea. Aquestes projeccions preveuen un descens del creixement econòmic i un augment de la inflació subjacent durant el 2023 a la zona euro. 

Les causes d’aquest escenari són sabudes –encariment energètic i escassetat de matèries primeres combinades amb un augment de la demanda–, així que De Guindos, igual que la resta de ponents, s’ha centrat en les mesures per fer front a aquesta situació “extremadament complicada”. L'exministre d'Economia ha destacat que les mesures del BCE demanen apujar els tipus d’interès i modificar els paràmetres d’injecció de liquiditat. L’exministre també ha manifestat la necessitat de coordinar les mesures monetàries amb les polítiques fiscals dels estats i ha posat el recent terrabastall financer del Regne Unit com a exemple a evitar: “No necessitem que els governs s’endeutin i augmentin la despesa pública, com van fer durant la pandèmia, sinó que redueixin despeses i es concentrin en ajudar les rendes més vulnerables”, ha assegurat. 

En l’acte d'inauguració de la trobada, l’alt càrrec de l'autoritat monetària ha coincidit amb la consellera d’Economia, Natàlia Mas, que ha definit la crisi econòmica actual com “una oportunitat d’or per fer front als grans reptes europeus de la transformació verda, la renovació tecnològica i la col·laboració macroeconòmica entre administracions públiques i empreses privades”. En la seva intervenció, Mas també ha destacat “la resiliència de l’economia catalana, que en el segon trimestre de 2022 ha registrat un creixement del 4,6 del PIB”, i, igualment, ha exigit “que l’Estat compleixi amb les nombroses inversions pendents a Catalunya”. La consellera, a més, ha aprofitat la compareixença per reivindicar davant de De Guindos la fitxa bancària de l'Institut Català de Finances.

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, en les Jornades Econòmiques de S'Agaró

Desacceleració però no recessió

Tot i que De Guindos ha reconegut l’escenari de “recessió tècnica” a Europa –la recessió tècnica es produeix quan s'encadenen dos trimestres de caiguda del PIB–, tots els ponents han evitat els plantejaments catastrofistes. Joaquín Almunia, comissari europeu d’Assumptes Econòmics i Monetaris entre el 2004 i el 2010, per exemple, augura que “la guerra d’Ucraïna no provocarà un gran retrocés financer, ja que el mercat laboral espanyol aguanta amb percentatges prepandèmics, però sí que frenarà l’índex de creixement inicialment previst”. En aquesta mateixa línia s’han expressat Lluís Bonet, president de la Cambra de Comerç d’Espanya, així com els directors de BBVA, CaixaBank i Banco Santander, que han insistit en el fet que l’economia patirà una desacceleració important, però se salvarà de la recessió. 

Finalment, Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d'Espanya, també ha contribuït a aquest discurs de prudència: “Tendim a avaluar només les dades immediates, que és veritat que són preocupants, però cal donar més importància a les previsions macroeconòmiques a llarg termini”. Ara mateix, “tot i que les previsions trimestrals augmenten el risc financer", segons Hernández de Cos, el mandat d'abaixar la inflació al voltant del 2% "continua sent perfectament viable”. 

stats