Laboral
Economia06/02/2023

Malestar autònom amb les noves quotes: "Em vaig quedar blanca quan vaig veure el rebut"

Alguns treballadors per compte propi acusen la desinformació i creuen que han pagat de més amb les cotitzacions per ingressos

BarcelonaLa setmana en què els més de tres milions d'autònoms espanyols estrenaven les noves quotes ja va començar enterbolida. Un error va comportar que prop de 8.000 persones que s'acabaven de donar d'alta com a treballadors per compte propi se'ls cobrés la quota mínima normal, en lloc dels 80 euros de la tarifa plana. El ministeri de Seguretat Social va admetre l'equivocació i va assegurar que els pròxims dies els afectats rebran un correu electrònic per explicar-los com se'ls retornarà la diferència. I és que l'entrada en vigor del nou sistema de cotitzacions encara genera certa incertesa entre alguns autònoms: temen que pagar més no els acabi servint per millorar l'accés a les prestacions. A l'ARA hem parlat amb alguns d'aquests professionals de diferents sectors perquè ens expliquin què els ha suposat aquest primer mes en què paguen una quota segons el volum d'ingressos previst.

Laia, correctora

El cas de Laia Sánchez Amat entra en la categoria dels autònoms que facturen molt poc perquè, segons explica, no pot assumir més feina com a correctora de llengua. "Està molt mal pagada i els preus mai no els he posat jo. Em fa molta gràcia que ens demanin una estimació del que ingressarem: malauradament, no ho sabem ni nosaltres mateixes", lamenta. De fet, assegura que els seus ingressos són tan baixos que tampoc es pot permetre pagar una gestoria perquè l'ajudi a entendre els canvis que s'ha trobat al compte bancari. "La nova quota em va sortir en 325 euros per a una base de cotització d'uns 1.023 euros", explica. Després d'investigar per internet i preguntar en un xat de WhatsApp que comparteix amb altres mares autònomes de l'escola, ha acabat assumint que se li ha aplicat una actualització automàtica de la base de cotització i confia que quan ho modifiqui se li retornarà el que ha pagat de més. "La informació no és accessible ni fàcil d'entendre. El llenguatge és molt obtús i mira que com a correctora de català crec que tinc una certa competència lingüística", raona.

Cargando
No hay anuncios

Pedro, fotògraf

La primera quota d'autònom del Pedro del 2023 també ha estat de 325 euros. És fotògraf esportiu i treballa per compte propi des del 2017, primer pagant la tarifa plana i des que se li va esgotar amb la quota mínima de 296 euros al mes. "Per sort, he aconseguit que un client em contacti i com que tinc un contracte laboral ja no li he de facturar. Per tant, aquests diners aniran a càrrec seu i la meva quota no es veurà afectada", explica. Com la Laia, també se sent decebut per la manera com s'ha informat d'aquests canvis. "No hi ha procés, no t'avisen. Te n'assabentes tu a través de les notícies i a finals de mes quan t'arriba el rebut. Em sembla bé pagar impostos, és necessari. Però el que també és necessari és fer pedagogia i posar fi a falsos mites", reivindica.

Cargando
No hay anuncios

Ariadna, psicòloga

L'Ariadna, que és psicòloga, tampoc acaba d'entendre per què aquest mes de gener gairebé li han doblat la quota. Fins ara pagava 69 euros mensuals –la tarifa plana, amb un any extra per exercir des d'un municipi petit– que s'han convertit en 108 euros. Encara no havia esgotat el temps en què es podia beneficiar d'aquesta quota reduïda i per això creu que es tracta d'un error. "La meva gestoria intenta preguntar el motiu, perquè tampoc ho entenen", explica. Mentrestant, continua tenint els mateixos pacients que al desembre i, per tant, els mateixos ingressos. "Quan em vaig despertar i vaig veure el rebut del banc em vaig quedar blanca. A sobre, se'm va ajuntar amb la quota semestral que pago al Col·legi de Psicologia", diu. Com que no té clar si la seva quota tornarà a baixar, de moment tirarà dels estalvis que va aconseguir amb una subvenció per a autònoms joves l'any passat. "També compto amb el suport dels meus pares, però no m'agrada dependre d'ells en l'aspecte econòmic. El que tinc clar és que intentaré que aquest sobrecost no es vegi repercutit en els meus clients".

Cargando
No hay anuncios

Ernest, protètic dental

La preocupació de l'Ernest és que, tot i passar a pagar una quota d'autònoms més alta, quan es jubili la seva pensió encara sigui "irrisòria" i no li doni per viure bé. És protètic dental, és a dir, que treballa "fabricant dents" per a clíniques i des de fa sis anys per compte propi. Ha calculat que la seva pujada (ara té una quota de 325 euros) és de 37 euros al mes. "Al final són més despeses i t’has d’espavilar i buscar més clients per facturar més. Però a la vegada implica també pagar més impostos, més despeses, més maldecaps… Ser autònom és sempre viure amb l'agonia de quin problema et trobaràs l’endemà o si quan arribin els rebuts als bancs podràs fer front als pagaments", apunta. Així i tot, no s'ha plantejat passar a ser assalariat perquè ja té una estructura muntada i li agrada la seva feina. "Fa ràbia haver de treballar sempre amb totes aquestes complicacions i que tot sigui tan difícil".

Cargando
No hay anuncios

Pep, empresari

La situació del Pep és molt diferent de les anteriors. Té 50 anys i ja fa temps que no paga la quota mínima perquè vol intentar cotitzar més pensant en la jubilació. Té una empresa al sector metal·lúrgic de la qual és l'únic treballador i aquest mes li ha pujat la quota d'autònoms en uns 84 euros fins a situar-se per sobre dels 800: "Pensava que als qui pagàvem per sobre del mínim no ens tocarien la quota, però ha resultat que sí". Té el neguit de no saber si aquest esforç extra valdrà la pena i sent que de moment s'afegeix a altres preocupacions pel que fa a les seves finances personals, com ara que té una hipoteca de tipus variable. "Cadascuna d’aquestes coses influeix en l’economia familiar… i plou sobre mullat".