Mallorca perd a poc a poc els obradors més antics

El Forn del Teatre o Sa Pelleteria són alguns dels afectat

El Forn del Teatre va tancar el 2017 i ha reobert les portes de la mà de Fornet de la Soca durant el 2018.
C. T.
08/12/2018
3 min

PalmaAquest procés de concentració, la crisi econòmica i la falta de relleu generacional han provocat els darrers anys el tancament de locals emblemàtics que han deixat de realitzar la seva activitat.

El Forn de Campos, una cadena que va ser líder a les Illes en nombre d’establiments, va tancar fa prop de cinc anys per motius econòmics i per la detenció dels màxims responsables per presumptes delites d’explotació laboral. Tot i que alguns locals varen continuar operant amb aquesta marca, la central, ubicada al polígon de Son Castelló i on treballaven unes 50 persones, va tancar les portes.

El 2012 va deixar de fabricar la cadena La Gloria, que tenia cinc botigues a Inca, una sucursal al centre comercial Alcampo i un total de 22 treballadors.

Altres tancaments emblemàtics han estat el del Forn de sa Pelleteria, inaugurat el 1914, per jubilació del seu propietari, Miquel Pujol, més conegut com en Miquel del Forn. Al carrer 31 de Desembre també va deixar de funcionar la Pastisseria Llull per jubilació del propietari després de 64 anys d’activitat. El Forn dels Paners ha estat una altra de les víctimes de la falta de relleu generacional dins d’aquest sector. Aquest forn, ubicat molt a prop de la plaça de Cort, es va fundar el 1890 i durant els darrers 44 anys va ser gestionat per Margalida Gelabert.

El 2017 va deixar d’operar l’emblemàtic Forn de Teatre, tot i que el local ha trobat una nova vida amb l’aposta de Tomeu Arbona de reobrir el local com el Fornet de sa Soca. Menys sort va tenir Can Frasquet, de 1697, i els seus quartos embetumats, ja que va deixar de funcionar el 2014. El bistre que va ocupar el seu lloc ha tancat recentment les portes.

“Els anys de crisi han estat molt durs per al sector -explica Maria Mas, gerent del Forn de Sant Cristo-, han tancat molts de forns artesans. És cert que molts han tancat a causa del relleu generacional, però això també ha estat per la dificultat de poder fer front a un traspàs. Dur un forn és una feina molt sacrificada i, si no es veu la possibilitat de treure’n un bon rendiment, la gent no vol fer feina tantes hores només per cobrir despeses”, comenta.

A Inca també va tancar l’any passat el comerç centenari Can Guixe, que ocupava el local on Quely va iniciar la seva fabricació de galletes. Després d’una reestructuració, l’empresa Quely havia traspassat les botigues a un empresari, que continua amb altres establiments però que va optar per tancar aquest ubicat al centre d’Inca.

“El que trob més positiu dels darrers anys -comenta Mas- és veure que hi ha molta gent jove que valora el producte que elaboren els forns, que tot i comprar habitualment a grans superfícies, encara entra al forn perquè sap que trobarà un producte de bona qualitat.

Una tendència que també afecta els negocis de la Part Forana

Tot i que Palma és la zona on trobam més presència de cadenes locals i franquícies, a la Part Forana els forns tradicionals també reben una forta competència de supermercats i benzineries.

“Pràcticament a cada poble hi ha un o dos supermercats que tenen un apartat de pa i broixeria”, comenta Josep Magraner, que considera que, si es continuen obrint establiments, “els forns aniran desapareixent”.

Els forners defensen que, a part de representar un sector economicotradicional, ofereixen un producte fresc que no és comparable amb el pa o croissants congelats que venen els supermercats, cafeteries o benzineries.

Per fer front a aquesta competència, els forners de les Illes Balears han impulsat la marca col·lectiva “Pa d’aquí, forn i tradició”, que fa dos anys que intenta visualitzar que l’establiment que té aquest distintiu disposa d’un obrador en el qual es fabriquen els productes que s’hi comercialitzen. D’aquesta manera, a més de defensar un sector, “s’aposta per una economia més sostenible, més productiva, que també ofereix una alimentació més sana”, afegeix Magraner.

Panord és la principal cadena del sector que opera a la Part Forana. Amb un obrador a Alcúdia, l’empresa disposa, a més, de cafeteries a Pollença, sa Pobla, Inca i Port d’Alcúdia. A Manacor, per exemple, el Forn Can Tòfol té quatre establiments a diferents punts de la ciutat, però el més habitual als pobles de les Illes és trobar locals tradicionals, tot i que “la competència des d’altres sectors ha provocat el tancamentde molts de negocis”, segons explica la gerent de l’associació de forners.

stats