Economia29/01/2021

La manca de vacunes sotmet el sector turístic a la incertesa

L’arribada de la temporada alta s’allunya en el calendari i depèn de l’evolució de la situació sanitària

Ara Balears
i Ara Balears

Els hotelers ja fa mesos que viuen amb incertesa l’obertura dels seus negocis a l’espera que tornin a arribar turistes a les Illes. Estan pendents diàriament de les dades sanitàries i ho fien tot a la vacunació, que està sent més lenta del que estava previst. Des del sector ja no es creuen res. “Fins que no puguem dir que acumulam tres mesos amb un índex de contagis baix, no podrem activar-nos”, assegura el president de l’Associació de Petits i Mitjans Hotels, Juan Manuel Ordinas, cansat que l’administració no aposti per unes línies clares i així poder oferir estabilitat als països emissors de clients. El sector no és optimista i depèn del que la Conselleria de Salut va anunciant. “Si milloram sanitàriament pel febrer, tindrem temporada el mes de maig. Si la salut no millora, no podem fer-hi res”, diu Ordinas. 

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, repetia aquesta setmana que les Balears no donen res per perdut i que els esforços se centren a intentar “arrencar en temporada alta”. A més, des del Govern confien que es reprenguin els corredors segurs a partir de la primavera. Negueruela ha recordat els darrers dies que les decisions només es prenen en funció de les dades sanitàries, i que tant Alemanya com el Regne Unit no animen els ciutadans a viatjar i, per això, reclama que Espanya, Portugal, Grècia i Itàlia facin pinya per poder encetar la temporada.

Cargando
No hay anuncios

Els esperats turistes no arriben

Aquesta setmana, l’Organització Europea per la Seguretat de la Navegació Aèria, Eurocontrol, anunciava que el trànsit aeri a Europa el juny caurà almenys un 55% respecte del mateix mes de l’any 2019. Fins i tot, no descarta que aquest descens arribi al 70%. El director de l’organització, Eamonn Brennan, explicava que aquestes xifres suposen “un complet desastre per a l’aviació europea”.

Cargando
No hay anuncios

Amb la manca de turistes, els hotelers no poden fer cap previsió i, a més, no es poden fiar de les reserves que es fan amb temps. “Jo tenc reserves per a aquest estiu, però com que es poden cancel·lar amb 24 hores d’antelació sense cap cost, a mi no em donen gens de seguretat”, diu Ordinas. A més, destaca que l’any passat per aquestes dates ja estaria mirant les reserves per no tenir overbooking

S’han alterat els tempos i el sector està patint fenòmens fins ara mai vists, com el que viuen a la cadena hotelera Riu. Fonts de l'empresa expliquen que, dels sis hotels que tenen a les Illes, només en tenen un d'obert, a la Platja de Palma, però que tampoc funciona al 100%. “Perquè et facis una idea de com ha canviat tot, en aquesta època els hotels haurien de ser plens de turistes anglesos i alemanys que haurien vingut a passar l’hivern. Però no, és ple d’espanyols que es desplacen a l’illa a fer-hi feina; i els caps de setmana, de mallorquins, eivissencs i formenterers, que venen aquí perquè les ofertes són molt bones”. A més, les mateixes fonts asseguren que és impossible fer cap mena de previsió: “No podem pensar en Setmana Santa perquè ens queda molt enfora. Anam dia a dia”. 

Cargando
No hay anuncios

Les declaracions de Sánchez no hi ajuden

Fa una setmana, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va considerar que la temporada turística no podrà començar fins a finals d’estiu, quan es pugui haver vacunat el 70% de la població. Aquestes declaracions varen caure com un poal d’aigua freda en el sector hoteler. 

Cargando
No hay anuncios

“Quan vàrem sentir Sánchez, varen saltar totes les alarmes, i de seguida vàrem pensar que ho matisaria”, explica el president de l’Associació de Petits i Mitjans Hotels. Tant la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) com l’Agrupació de Cadenes Hoteleres de les Balears (ACH) varen qualificar les paraules “d’inadmissibles”, ja que perjudiquen el sector turístic, a més de la imatge d’Espanya, i allunyen les possibilitats de recuperació. 

A pesar d’aquestes polèmiques paraules, que varen portar coa, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, afirmava dimarts en seu parlamentària que les Balears podrien “normalitzar” la seva situació abans de l’estiu. Una previsió que, per ara, sembla difícil de complir amb els retards que hi està havent en la producció de la vacuna. Des de la Conselleria de Salut han reclamat a Madrid que, més enllà de la quantitat de persones vulnerables, en el cas de les Illes, es tingui en compte l’impacte econòmic de la crisi sanitària a l’hora de distribuir les dosis, ja que la comunitat ha patit una forta caiguda del PIB.