Marc Pons nega que el govern espanyol vulgui canviar el descompte del 75% en els viatges dels residents
El conseller de Mobilitat i Habitatge ha assegurat que no hi pot haver un retrocés i que per controlar la despesa "s'ha de posar el focus en les companyies aèries"
PalmaArran de la proposta que va fer l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) d'eliminar o modificar les condicions amb les quals s'aplica el descompte de resident de les Illes, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha assegurat que el govern espanyol "no està en camí de modificar-ho". Pons ha dit a través de les xarxes socials que "no hi pot haver cap retrocés" en aquest descompte i que per controlar la despesa "s'ha de posar el focus en les companyies aèries i no en els residents".
Les declaracions del conseller remarquen el posicionament que va mostrar divendres passat el Govern, que va rebutjar la proposta de l'Airef. La portaveu de l'Executiu i consellera de Presidència, Pilar Costa, va recordar després de la reunió del Consell de Govern que el descompte del 75% "està recollit per llei i plenament en vigor" i que serveix per "compensar la insularitat" dels ciutadans de les Balears.
Segons Última Hora, les propostes de l'Airef han sorgit arran de l'estudi que ha fet a petició del govern espanyol, després que la despesa del Ministeri de Transports passàs de 324 milions d'euros anuals a 720 milions arran de la pujada del descompte del 50% al 75%. Ara, segons el mitjà, ha de ser el govern qui decideixi si canvia el model de subvenció del descompte.
L'Agrupació d'Agències de Viatges de les Illes Balears (Aviba) ha assegurat en un comunicat que la compensació dels perjudicis de la insularitat és "innegociable" i ha criticat que l'Airef relacioni aquestes subvencions al transport interinsular i de connexió amb la Península amb la renda dels beneficiaris.
"Estam totalment en contra de la tarifa màxima que proposa el Ministeri de Foment perquè implicaria retrocedir en unes compensacions que ajuden a la recuperació econòmica que necessitarem en aquests pròxims exercicis", indica l'associació empresarial. Per a Aviba, el Govern hauria de vigilar la política de preus de les companyies aèries en lloc de plantejar-se perjudicar els usuaris, ja que són les aerolínies les que "s'han beneficiat de l'augment de la demanda".
Per la seva part, PIMEM també ha mostrat el seu total "desacord" amb la proposta, que ha qualificat d'"inadmissible". La patronal ha advertit en un comunicat que si el canvi del model actual del descompte afectaria "molt negativament les empreses i els autònoms" per l'augment de preu dels desplaçaments.
La patronal ha remarcat que els vols que hi ha disponibles no són iguals per a totes les rutes, de manera que no és el mateix "uns enllaços regulars entre Barcelona i Palma, que tenen els preus més baixos i altres rutes que no són tan freqüentades i que tenen uns preus més alts". A més, han afirmat que les mesures actuals "ajuden a una major cohesió social i territorial a escala estatal".
Per altra banda, la presidenta de CAEB, Carmen Planas, ha expressat la seva "més enèrgica oposició" al fet que el govern espanyol es plantegi modificar el descompte del 75% per als residents de les Illes, fet que suposaria un "imperdonable greuge comparatiu que perjudicarà els ciutadans i empreses de les Balears enfront dels de la resta de comunitats peninsulars".
A més, CAEB s'oposa també a condicionar el descompte a l'IRPF, fet que titlla d'"absurd", perquè "no es fa ni a les carreteres, ni a les autopistes, ni a les connexions ferroviàries ni aeroportuàries a la Península".