Economia11/04/2016

Mario Conde: de banquer modèlic a lladre mediàtic

Estudiant brillant, l'exbanquer va ser elevat als altars econòmics als 90, però va caure en desgràcia per l'acreditat saqueig a Banesto

Dani Sánchez Ugart / Elena Freixa
i Dani Sánchez Ugart / Elena Freixa

Madrid / BarcelonaMario Conde era, per als mitjans espanyols i fins i tot per al món acadèmic, un banquer modèlic als 90. Va arribar molt jove, amb 39 anys, a presidir el Banco Español de Crédito (Banesto), després de comprar una part important del capital de l'entitat. El 1993, però el Banc d'Espanya va intervenir l'entitat, amb un forat patrimonial de 2.700 milions d'euros.

A partir d'aleshores, el banquer modèlic va veure com el focus judicial es posava sobre seu. Els tribunals van concloure que Conde va saquejar el banc i es va apropiar de, com a mínim, 600 milions de pessetes (3,6 milions d'euros), tot i que els jutges van concloure que la quantitat defraudada va ser molt més alta.

Cargando
No hay anuncios

Després d'un periple judicial que es va allargar anys, va ser condemnat a 20 anys de presó pels delictes d'apropiació indeguda, estafa i falsedat per la seva gestió. Però les presumptes malifetes no van quedar aquí, i aquest dilluns l'exbanquer modèlic ha tornat a ser el centre d'atenció, ha estat detingut per presumpta repatriació de diners saquejats a Banesto des de Suïssa.

El banquer va complir condemna a la presó d'Alcalá-Meco. Va ingressar per primer cop, en presó preventiva, a finals del 1994, però va ser condemnat en ferm el 1998 pels 600 milions saquejats i enviats a Suïssa. El 2008, però, tot i la condemna de deu anys, després elevada a 20, que li havien imposat els tribunals, va sortir d'Alcalá-Meco en llibertat condicional, gràcies a les reduccions de condemna aplicades per la justícia. Fins aleshores, havia tornat una petita part dels 15 milions que havia de pagar al banc, i per això, entre altres motius, es va beneficiar de les reduccions. En sortir de la presó, però, ja no va tornar més diners i va tornar gaudir d'un tren de vida luxós, com abans d'entrar-hi, en no ser embargades moltes de les seves propietats.

Cargando
No hay anuncios

"Amb 39 anys tenia 13.000 milions al banc"

Mario Conde va ser un dels personatges més influents i poderosos a Espanya durant la dècada dels 80. Nascut a Galícia el 1948, es va graduar en dret amb un expedient brillant a la Universitat de Deusto i va obtenir la nota més alta quan es va presentar a les oposicions per a advocat de l'Estat. Però Conde tenia altres ambicions que el van dur a erigir-se com un símbol de l'èxit empresarial de l'època. Fins que el miratge es va ensorrar.

Cargando
No hay anuncios

El seu primer gran 'pelotazo' a Espanya va ser la venda dels laboratoris farmacèutics Antibióticos SA per 58.000 milions de pessetes el 1987. El negoci el va fer de la mà de Juan Abelló, un dels seus col·legues inseparables aleshores i amb qui havia pres el control del grup farmacèutic anys abans. Amb els diners aconseguits, tots dos van invertir en el que havia de ser el seu gran projecte, Banesto.

Malgrat les sentències en contra, l'exbanquer ha defensat sempre la seva innocència. "No vaig robar. Amb 39 anys, abans d'entrar a Banesto tenia 13.000 milions de pessetes al compte corrent que, amb el 10% de rendibilitat de llavors, em donaven 1.300 milions. Ho tenia tot", va dir Conde, entrevistat per Risto Mejide a Antena 3, l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

Tertulià i polític frustrat

Conde ha estat un home de pocs complexos. La seva trajectòria i causes pendents amb la justícia no van impedir a l'exbanquer intentar una carrera política l'any 2000. L'aventura va començar quan el van escollir candidat de Centre Democràtic i Social (CDS) i va aconseguir 12.000 vots a les generals. El 2011 torna a intentar-ho amb un partit propi, Societat Civil i Democràcia, però deixa la formació dos anys després.

Cargando
No hay anuncios

La trajectòria de Conde ha valgut llibres i també ha arribat a la pantalla. Telecinco va fer la 'TV movie' 'Mario Conde, los días de gloria', basada en el llibre que havia escrit el mateix protagonista sobre la seva etapa com a president de Banesto amb només 39 anys. Al llibre hi relata converses amb el rei Joan Carles i les relacions que llavors mantenia amb la influent nissaga dels Botín.

L'exbanquer no ha defugit el focus mediàtic i, de fet, és tertulià del programa 'El gato al agua', que emet el canal Intereconomia. Al programa, Conde alliçona sovint els seus companys en matèria d'economia i política espanyola.

El pas de Conde per la presó també ha quedat documentat pel mateix protagonista amb un llibre, 'Memòries d'un pres', on relata tot un seguit de complots i traïcions que van acabar amb la seva condemna després del sonat escàndol a Banesto.