Urbanisme

Matutes no aconsegueix els 35 milions que exigia a la CAIB per les restriccions urbanístiques del 2018

Un informe del Consell Consultiu fet per l'exdiputada del PP Antònia Perelló confirma que el Grup Fiesta no té dret a compensació

Abel Matutes, avui, a la seva seu empresarial
25/01/2023
2 min

PalmaL'empresa Fiesta Hotels i Resorts, propietat de la família Matutes, no ha aconseguit la indemnització de 35 milions d'euros que pretenia a causa de les restriccions urbanístiques que va aprovar el Parlament el 2018 i que desfeien el gran potencial d'aprofitament que conservava aquest grup turístic eivissenc a Platja d'en Bossa. Després de fer un escrit al Parlament, amenaçant amb accions legals si s'aprovava la llei, el Grup Matutes va decidir fer una reclamació per l'import de 35 milions d'euros, i va aportar la documentació d'una vintena de propietats que quedaven afectades per la restricció d'edificacions que aprovà el pacte el 2018.

En el seu escrit manifestava que la Llei 6/2018 i la LUIB (Llei d'Urbanisme de les Illes Balears) reconeixen el caràcter urbà dels terrenys, i que en canvi la norma aprovada "restringeix els drets urbanístics associats a aquest tipus de sòls, buidant de contingut la Disposició transitòria catorzena de la LUIB". Això, segons els representants del Grup Matutes, és una limitació del dret antijurídica, i per aquest motiu, volien una important indemnització.

El Consell Consultiu, que és l'òrgan que ha resolt la petició de la família Matutes, considera que no hi ha lloc per a cap indemnització, perquè el bessó de la qüestió, la famosa disposició adicional 14ena de la Llei d'Urbanisme de les Balears, aprovada pel Pacte també l'any 2017, no atorgava els drets que els propietaris del Grup Fiesta afirmen. En concret, en el seu escrit, la família Matutes assegura que gràcies a aquesta disposició podien treure profit d'uns terrenys que ja estaven majoritàriament urbanitzats, però el Consell Consultiu recorda que no era així. Que només en el moment de la revisió del Pla General, els ajuntaments, en aquest cas el de Sant Josep, podien incorporar aquests terrenys com a urbans, però que això no es produïa de manera 'automàtica' per la simple aprovació de la llei d'urbanisme.

Per tant, segons l'extens informe del Consultiu, si no s'atribuïen aquests drets edificatoris de manera automàtica, tampoc la llei posterior, del 2018, va llevar-li cap possibilitat tot i haver eliminat la famosa disposició adicional 14ena, que va ser objecte d'una gran polèmica.

Per tant, l'informe del Consultiu, que signa com a ponent precisament una exdiputada del PP, Antònia Perelló, és molt clar i contundent en l'anàlisi d'aquesta disposició, i deixa el Grup Matutes sense opcions de compensació per la via de la reclamació patrimonial. El grup d'empreses havia aportat un informe jurídic elaborat per un destacat despatx, però no ha pogut convèncer el Consultiu que la llei 'òmnibus' del 2018, que aprovava diferents aspectes d'un grapat d'àmbits i disciplines, fos lesiva per als seus drets.

stats