Menorca obre les portes del camp a l’ús turístic?
El GOB i Unió de Pagesos veuen la modificació del Consell del PTI un atac al sector primari i Agrame critica la falta d’agilitat administrativa
PolíticaL’equip de govern del Consell de Menorca pretén aprovar les modificacions del Pla Territorial Insular (PTI) abans de final del mandat. Una d’aquestes variacions en el text final ha creat discrepàncies: s’hi elimina la limitació del 40% que els llocs podien destinar a ús turístic com a màxim. Aquesta flexibilització de la normativa, promoguda pel govern d’esquerres del Consell de Menorca es fa, segons el conseller d’Ordenació del Territori, Bep Pastrana, per protegir el sector primari i per evitar entrar en conflictes amb la Llei agrària del Govern balear, assolint la màxima seguretat jurídica, i així evitar possibles contenciosos que perjudiquin el PTI. Aquesta és una visió que contrasta amb la del GOB, mentre que patronals com Unió de Pagesos i Agrame van més enllà de la nova normativa.
I és que la flexibilització inicial ha obligat la màxima institució insular a incloure altres tipus de restriccions complementàries. Així, per autoritzar un hotel rural, la construcció de l’edifici hauria de ser d’abans del 1940, tenir un terreny mínim de 49.000 metres quadrats i que l’establiment no superi la cinquantena de places. Mentrestant, en el cas dels agroturismes, es demana que les edificacions hagin estat construïdes abans de 1960, tinguin 21.000 metres i un màxim de 24 places. El conseller considera que aquestes restriccions són suficients per garantir que el camp de Menorca mantingui una base de sector primari, i assegura que “l’activitat turística que es pugui exercir sempre estarà condicionada a l’agrària, que serà preferent”. Per la seva banda, el responsable d’Ordenació Territorial del GOB, Miquel Camps, creu que si l’objectiu és que el camp es gestioni des del punt de vista agrari “s’ha de procurar que hi hagi propietaris de llarg termini, no compres i vendes especulatives”. I afegeix: “Quan un inversor compra un lloc a Menorca ho fa pensant en el valor que s’incrementarà en uns anys i, si pot modernitzar els edificis, té més possibilitats de guanyar més doblers”.
D’altra banda, un aspecte que també s’ha delimitat són les condicions per convertir les denominades ‘ses cases’ en allotjament turístic. Es tracta del conjunt d’edificacions de l’explotació rural com els habitatges, els annexos d’ús residencial i altres construccions necessàries per al desenvolupament de les diferents activitats agropecuàries. En aquest sentit, Pastrana ha precisat que, per exemple, els bouers es consideren part d’aquest conjunt si es troben a menys de 150 metres de l’habitatge principal. “Si el bouer està a 300 metres de la casa principal, aquest no es podria emprar per a finalitats turístiques”. En aquest sentit, Miquel Camps assenyala que autoritzar aquestes edificacions és delicat: “La majoria estan a prop de l’habitatge principal per aprofitar els camins o l’electricitat, i l’eliminació de la clàusula facilitarà que alguns llocs pugui destinar-se a finalitats turístiques”.
El Consell també ha implementat i reduït sensiblement les exigències de la Llei agrària, i totes les noves edificacions condicionades a una activitat agrària no podran ser superiors a l’1% del total de la superfície. És a dir, amb un màxim de 1.000 metres quadrats de sòl, s’autoritzaria edificar una pallissa de 10 metres quadrats. A més, Pastrana puntualitza: “En el cas que aquestes construccions no fossin necessàries, estan obligats a demolir, cosa que evita que es demanin llicències per a unes infraestructures per exercir l’activitat agrària que amb els temps es converteixen automàticament en residencials”.
Foment de l’ús turístic
Per tot, el titular insular d’Ordenació del Territori insisteix que no s’està fomentant l’ús turístic amb el canvi normatiu, una decisió presa conjuntament entre els partits polítics que formen el govern (PSOE, Més per Menorca i Unides Podem) i, segons Pastrana, després d’explicar-ne els detalls a les patronals agràries i al mateix GOB: “Fa un parell de setmanes vam traslladar com estava la tramitació i el procediment, els canvis que s’havien incorporat i se’n van exposar els motius”. En canvi, el responsable del GOB, Miquel Camps, exigeix a l’Administració que expliqui públicament els motius que l’han duit a eliminar la clàusula: “És una llàstima que Menorca faci aquest retrocés, ja que no hi ha cap motiu”.
Des de l’oposició, la portaveu del PP, Coia Sugrañes, ha titllat la modificació de “parany” i “trampa”, i acusa l’equip de govern d’arruïnar el camp de Menorca: “És el més antiecologista i antimenorquinista que es pot fer, cada vegada tanquen més explotacions i el relleu generacional és molt complicat”.
Sugrañes insisteix a culpabilitzar els partits d’esquerres per no escoltar el camp i no flexibilitzar-ne els usos: “Treure profit turístic és una bona manera d’obtenir ingressos per complementar les rendes agràries”.
Pel que fa a les patronals, el president de l’associació d’empresaris d’explotacions agràries de Menorca (Agrame), Luis Nadal, valora positivament el canvi normatiu del Consell: “Dona més possibilitats que abans, perquè l’activitat agrícola ramadera és molt complicada en l’àmbit econòmic per la falta de rendibilitat”, però lamenta la incertesa i la inseguretat jurídica que s’està creant en el camp menorquí. “Són processos burocràtics molt llargs i incerts i molts projectes queden pel camí. Has de passar per un col·legi d’arquitectes, d’enginyers, el Consell Insular, l’ajuntament i totes les administracions possibles i no faciliten la viabilitat”, remarca.
Finalment, la secretària general d’Unió de Pagesos a Menorca, Margalida Llambias, està en desacord amb el canvi normatiu: “Fomenten les edificacions dins les explotacions i creen molta incertesa. L’afectació en metres quadrats de superfície pot ser molt gran”. Llambias adverteix que l’ús turístic en finques del camp ha crescut considerablement els últims anys a l’illa i l’eliminació de clàusules com aquesta no és una bona idea: “Si ja tens unes instal·lacions construïdes, no en necessites més, és irreal”. I conclou: “Ara que el debat de la massificació a Menorca és ben viu ens plantejam més espais per acollir més visitants, és incomprensible. Que agafin les places obsoletes d’hotels i que ens deixin tranquils”.