Menorca perd més de quatre milions d’euros per la suspensió de proves esportives
Les normes sanitàries per frenar el covid-19 fan inviable l’organització de les competicions de gran format i afecten tota l’oferta complementària
MaóLa cancel·lació de la Trail Menorca Camí de Cavalls a causa del covid-19 ha encès els organitzadors de proves esportives a l’illa. Com que es fan -o més aviat es feien- fora dels mesos de temporada alta turística, poden ser importants per a molts sectors socioeconòmics, no només amb l’impacte directe, que reverteix en viatges, hotels, restauració, compres de materials, muntatges, continguts audiovisuals, música i campanyes de promoció, sinó que també ho és per potenciar la imatge de Menorca com un bon lloc per a la pràctica esportiva.
Amb més de 300 curses anuals, Elitechip és l’empresa que més proves organitza a les Balears i, juntament amb Biosport, programa els principals esdeveniments esportius a Menorca. El seu gerent, Guillem Bosch, assegura que l’impacte econòmic causat per les cancel·lacions supera els quatre milions d’euros, una xifra que es desprèn de les inscripcions, les pernoctacions durant l’estada dels participants i la incidència dels acompanyants en altres sectors econòmics.
L’esdeveniment que més ingressos genera és la Trail Camí de Cavalls. “Parlam de 300.000 euros en inscripcions, una mitjana de 2,6 dies d’estada a l’illa per participant i de dues a tres persones que l’acompanyen”, detalla Bosch, qui afegeix que la despesa mitjana diària per persona és de 150-170 euros i que la cursa representa prop de 9.000 pernoctacions. “La suma total d’impacte directe a Menorca, només d’aquesta cursa, supera els 1,5 milions d’euros”, afirma taxatiu.
A banda d’aquesta competició, les altres que destaquen en el calendari esportiu són l’Artiem Half de Fornells, l’October Trail i la Trail dels Fars de Ciutadella. “El 60% del miler d’esportistes que, de mitjana, participen en aquests esdeveniments arriben de fora de l’illa, i si hi sumam la Volta a Menorca en BTT i la Cicloturista, sobrepassen tranquil·lament els quatre milions d’euros.
La suspensió ha provocat un sotrac a les empreses organitzadores, que, fins i tot, es replantegen el futur. Elitechip tramità l’any passat per internet 110.000 inscripcions per a les diferents proves de les Balears. “Si feim una mitjana a la baixa de 20 euros per persona, estam parlant de 2,1 milions d’euros que entraven a l’empresa”, apunta Bosch. És pessimista: “Ha estat un any per oblidar, amb només tres mesos de feina i una caiguda d’ingressos del 80% en comparació amb el 2019”.
El descens de la facturació fa difícil mantenir l’estructura logística, i els viatges per participar en proves esportives també se’n ressenten. “Hi ha molta gent que ve darrere de nosaltres, o fem activitat a l’aire lliure o haurem de tancar. La barrera de llenya que suporta el precipici està podrida i correm un seriós risc de caure”, avisa.
Per part seva, el teixit comercial veu amb preocupació la suspensió dels esdeveniments. El gerent de l’associació Ciutadella Antiga, Macià Coll, explica que les competicions servien per allargar la temporada i eliminar-les suposa “una pèrdua molt important, perquè els acompanyants gaudien de l’oferta complementària”. El mes d’octubre era “molt alegre”, diu, “millor fins i tot que el setembre, i ara que arrossegam un descens de facturació que en alguns casos pot arribar al 40% ens hauria anat molt bé”. El president de l’Associació de comerciants de Menorca, Vicente Cajuso, hi coincideix. “Qualsevol cancel·lació és nefasta, se’n ressentiran les botigues de souvenirs i de productes típics”, assegura.
El president de l’Associació d’hostaleria i restauració de Menorca, José Bosch, valora negativament la cancel·lació de les curses esportives i reconeix que els establiments del sector ingressaven importants quantitats econòmiques gràcies a la despesa dels acompanyants dels corredors. “Mengen, passegen, s’allotgen a hotels i fan estades de diversos dies que aprofiten per reservar a restaurants i conèixer la gastronomia menorquina. Són una tipologia de client amb cert nivell adquisitiu i va molt bé en aquestes altures de temporada”, explica.
Una de les potes de l’estratègia de promoció de Menorca com a destinació turística és l’esport i, en aquest sentit, el director insular de Promoció Turística, Jesús Gomila, confirma l’aposta de la institució pel foment de les curses. “Continuarem donant suport a les competicions que realcen el paisatge i l’entorn de l’illa, consideram les proves esportives com a ambaixadores de les potencialitats de Menorca”, promet. I lamenta que “és una llàstima que s’hagin de cancel·lar; generen el doble del retorn que generen quant a visitants i ocupació”.
Un protocol per al 2021
El sector reclama que les cancel·lacions d’enguany no es repeteixin i, per això, exigeix un protocol que permeti la viabilitat de l’activitat, sempre complint amb les mesures sanitàries que pertoquin en cada moment. El gerent d’Elitechip ha sol·licitat al Govern balear que s’obrin converses per fer-lo, preveient diferents escenaris. “Ara toca reivindicar el sector esportiu professional, la viabilitat de les empreses depèn d’assegurar l’organització de les competicions”, assenyala. Per ell, la suspensió de les proves “sempre hauria de ser la darrera opció”.
Bosch recorda que l’organització d’aquestes curses exigeix setmanes de preparació logística. “La majoria de participants són de fora de l’illa que han comprat bitllets d’avió, allotjament, han demanat a les seves empreses dies de vacances... Tot això requereix planificació”. El protocol s’hauria de consensuar amb els departaments d’Esports i Salut de l’Executiu autonòmic. “Estam veient com es duen a terme proves esportives arreu del món i no volem convertir-nos en un territori prohibit”, hi insisteix Bosch. A més, reivindica la rellevància de la pràctica esportiva a l’aire lliure. “És un pilar fonamental per a l’equilibri personal, físic i psicològic”, subratlla.