Economia23/10/2021

Menorca troba amb l’ecoturisme el canvi de model

Experts destaquen les fortaleses de l’illa i avisen que el sector està vivint una transformació cap a un viatger respectuós amb el medi natural

Ivan Martín
i Ivan Martín

MaóEls turistes que arriben a l’estat espanyol i que prioritzen unes vacances a un entorn natural i sostenible han crescut un 14,2% durant el període 2016-2019, segons dades del Ministeri de Turisme. També posen de manifest que en aquests anys la despesa generada pels turistes ha augmentat un 81%. A més, fins a l’agost d’enguany, els turistes internacionals que han visitat àrees naturals o destinacions rurals representen el 30% del total. Les Illes acumulen el 52% de la despesa total generada pels turistes, seguides de Catalunya, amb un 11%.

Amb aquests guarismes s’ha celebrat aquesta setmana a Menorca el V Congrés d’Ecoturisme de l’Estat, un certamen que ha reunit els professionals i experts relacionats amb el sector en un marc de ponències i taules rodones a l’illa del Llatzeret del port de Maó. Els objectius de la trobada, que s’havia programat per a l’any passat, però la pandèmia la va impossibilitar, són evidenciar la necessitat d’un canvi de l’actual model turístic cap a productes més sostenibles, visibilitzar la importància i els beneficis del producte ecoturisme i la seva relació amb les estratègies del repte demogràfic, infraestructures verdes i el pla d’adaptació del canvi climàtic, i finalment, mostrar el potencial de l’estat espanyol per impulsar un ecoturisme fet d’una manera responsable i sostenible als espais naturals.

Cargando
No hay anuncios

Joaquín Araújo és un naturista, escriptor i divulgador mediambiental de reconegut prestigi. Excol·laborador del mític Félix Rodríguez de la Fuente, fou guardonat per la seva tasca amb el Premi Global 500 de l’ONU. També col·lecciona altres reconeixements com l’Ondas Mediterráneas (2004) i el Fundació BBVA a la difusió del coneixement i sensibilització en conservació de la biodiversitat (2006). Actualment practica l’agricultura ecològica i ell mateix es defineix com “una persona que planta arbres”. La seva experiència l’ha duit a analitzar el canvi de model turístic que s’ha accelerat amb l’aparició del covid-19. “Cal trobar fórmules urgents per poder emprar el nostre món, però sense fer-lo malbé, perquè està seriosament perjudicat”, apunta.

Cargando
No hay anuncios

El moment d’alarma que descriu Araújo arriba propiciat per dos aspectes: el model energètic i la massificació turística. Sobre el primer punt, el divulgador assenyala: “La velocitat, el malbaratament econòmic i la comoditat han destruït bona part de la naturalesa del planeta”, i afegeix: “El clima és la base absoluta de tot el que viu, i la situació empitjorarà quan la temperatura pugi 4 graus més”.

Per altra banda, Joaquín Araújo creu que del turisme de masses passarem a una tipologia de visitant més amable amb el medi natural i intel·ligent. “Que dos mil milions de persones volin en avió cada any, excepte en temps de pandèmia, és senzillament insostenible”, i ho argumenta dien que “l’atmosfera no pot suportar que en tot moment de cada dia hi hagi 12.000 avions volant damunt els nostres caps”.

Cargando
No hay anuncios

Araújo posa en valor l’aposta per l’ecoturisme. “No calen viatges de llarga durada i amb un consum energètic desmesurat”, explica, i proposa que “són idonis els desplaçaments curts i gaudir d’altres plaers, perquè l’ecoturisme planteja una mena de teràpia mental per fugir de l’estrès de les grans ciutats i viure més lentament”.

La presidenta del Consell de Gestors de Reserves de Biosferes Espanyoles, Benedicta Rodríguez, emfatitza el necessari vincle entre medi ambient i cultura: “És cabdal una bona coordinació entre turisme i cultura per fer-lo sostenible”. Rodríguez es mostra convençuda que l’ecoturisme guanyarà adeptes en els pròxims anys. “Continuarà el turisme de sol i platja, tot i que cada vegada veurem més visitants que cerquen una oferta cultural i desenvolupar activitats en un entorn preservat”, indica.

Cargando
No hay anuncios

El covid-19 ha contribuït a liderar el canvi de model en la recerca d’espais de seguretat, sostenibles i lluny de la massificació. “Aquests espais, com el Camí de Cavalls en el cas de Menorca, són zones programades, ben organitzades i amb un ús públic ben definit. També cal remarcar els interiors rurals de les Illes i a la Península”, afirma. En qualsevol cas, Rodríguez deixa clar que l’ecoturisme és compatible amb altres tipologies de turisme i demana “respectar” el que cerca cada visitant: “No hi ha res excloent, però és importantíssim cuidar el medi natural, conscients que cal protegir els recursos que ens dona la terra”.

L’interior i la costa

Finalment, la presidenta de l’ens de Reserves de Biosfera parla del contrast entre l’interior de l’estat espanyol i la situació que es viu a la costa o a les mateixes Illes Balears. “Haurem de tractar amb rigor i seriositat cada cas, a més de treballar cap a una normativa respectada per les diverses administracions. És primordial vetllar per donar cabuda a tots els usos turístics i econòmics, però sempre des de la sostenibilitat”, diu.

Cargando
No hay anuncios

Glenn Jampol és el president de Global Ecotourism Network, l’associació d’ecoturisme mundial que representa sis regions de tot el planeta. Jampol explica que el moviment començà a la dècada dels 90 i que la pandèmia ha propiciat un canvi d’hàbits a la manera de viatjar.

A banda de valorar l’impacte que ocasionen les persones quan viatgen, el president de l’entitat precisa altres aspectes: “Cal oferir una alternativa financera a les empreses, és a dir, invertir en tecnologia per tal de trobar el producte que generi menys impacte ambiental”.

Jampol reivindica el paper de l’administració pública, a la qual considera “el pont” entre el sector públic i el privat: “Visc a Costa Rica des de fa 36 anys i el govern té com a política principal la sostenibilitat. Gràcies a l’estreta col·laboració entre ambdues parts, hem aconseguit captar un turisme responsable amb la naturalesa”.

De tota manera, segons Jampol, que ha visitat més de 70 països, el posicionament de Menorca és privilegiat. “Vinc a l’estat espanyol des de l’any 1971, té un producte natural més important que la resta de països europeus. Quan vaig trepitjar Menorca per primera vegada, em va enamorar, i puc dir que és un dels tres llocs del món on em quedaria a viure”, assegura.