Menorca vol ser un petit Silicon Valley
Desenes de professionals de mitjana edat amb experiència com a assalariats a la consultoria posen en marxa negoci propi, convençuts que des de l’illa es pot moure el món

CiutadellaFa onze anys que Menorca mira cap a Silicon Valley, que combat el monocultiu turístic i la fuita de talent local amb iniciatives d’emprenedoria que intenten imitar les grans companyies emergents establertes a la badia de Califòrnia. El 2014, Marcos Martín fundà Menorca Millennials, actualment Decelera, un projecte disruptiu que pretenia invertir en start-up i escalar-les a escala internacional. Una dècada després, amb la pandèmia pel mig, cada vegada són més les iniciatives que aprofiten l’entorn natural i tranquil de l’illa per posar en marxa projectes que poden transcendir arreu del món.
Redissenyant Matrix amb IA. Així es diu la ponència inaugural que el fundador de Menorca Binary, Santi Barro, ha oferit aquest cap de setmana en la vuitena edició d’STEM Talks Menorca, el congrés de divulgació tècnica i científica que acostuma a mostrar a l’illa els avantatges empresarials de les noves tecnologies.
Álex Alemany, l’organitzador, ho té clar: “La tecnologia no necessita infraestructures per crear productes o serveis. Des de casa, es pot fer qualsevol cosa”, assenyala. “STEM Talks fomenta el coneixement i estimula els joves a veure que no fa falta sortir de l’illa per tirar endavant el seu projecte”. Però Alemany creu que “calen més esforços perquè algú es pugui formar i desenvolupar professionalment sense haver de sortir de Menorca”.
Els joves, però, no en són l’únic col·lectiu. La Cambra de Comerç constata que de cada vegada hi ha més emprenedors de mitjana edat que, després d’una experiència professional com a assalariats en l’àmbit de la consultoria, es decideixen a fer el pas de muntar el seu negoci.
“Hi ha, fins i tot, un component femení bastant ampli”, comenta Eugenio Ayuso, expert en Desenvolupament de Negoci, Innovació i Creixement de la Cambra. La majoria dels 15 emprenedors que s’han presentat a la darrera convocatòria de l’entitat són dones i d’edats compreses entre els 30 i els 45 anys. “El nostre deure és donar-los les eines perquè puguin desenvolupar la seva idea”, apunta. I d’aquesta manera, es pot seguir el rumb marcat per noves empreses que emprenedors menorquins han creat fora, com Saigu Cosmetics, de David Hart, i Electric-Sea Propulsion.
El ‘miracle’ de Mabrian
El mirall per a tots ells és Mabrian, la consultoria especialitzada en intel·ligència de mercat per a destinacions turístiques que, dotze anys després de la seva creació, mou des de Maó les estratègies de màrqueting i promoció de cadenes hoteleres i institucions públiques a 40 països de tot el món. La iniciativa, sorgida el 2013 de dos joves programadors de l’illa, Santi Camps i Francesc García, ha fet la volta al planeta i ha pres talent a grans multinacionals per poder atendre clients com Turespaña, la regió de París, el govern de Qatar o el Ministeri de Turisme de Costa Rica.
El director de màrqueting de Mabrian, Carles Cendra, afirma que “arrencar l’empresa a Menorca va ser inicialment tot un avantatge, ja que ens va permetre identificar menorquins amb talent que feien feina fora. Com que no podíem competir en sou amb la multinacional de torn, ells renunciaren a part de la retribució a canvi de poder tornar a viure a l’illa”.
Mabrian ha demostrat que fer feina en turisme a Menorca no es limita només a exercir de cambrer i ha obert el camí a l’emprenedoria a l’illa. De fet, algunes de les start-up presentades al nou programa posat en marxa per la Cambra de Comerç plantegen propostes de negoci orientades al sector turístic: des de crear una plataforma que ajudi hotels i restaurants a trobar allotjament per als seus treballadors de temporada fins a una altra que atregui personal qualificat a la restauració, que fa temps que en reclama.
Localitzar allotjament
Álvaro Martínez, de 52 anys (els darrers sis residint a Menorca), cerca per segona vegada muntar el seu projecte. Després de tres dècades fent feina per a consultories tecnològiques, ha vist en la greu manca d’habitatge l’oportunitat de donar l’eina per garantir-lo als treballadors de temporada.
La futura plataforma localhub.com, que ja ha començat a crear, “posarà d’acord propietaris i empresaris. Els primers ja no tindran la inseguretat de saber si cobraran o no el lloguer, i els segons es podran despreocupar de continuar perdent temps, doblers i recursos en allotjar el seu personal de fora”. Tal com ha començat a exposar al seu blog temporhero.es, l’empresa que en un mes constituirà Álvaro Martínez oferirà una “gestió integral” d’immobles, llogant les habitacions als treballadors amb totes les garanties per al propietari. Així, diu, contribuirà a solucionar un problema que “és en mans dels petits propietaris, titulars del 83% dels habitatges que ara no es treuen al mercat”. Per arribar a aquest punt, Martínez va haver de vèncer la desconfiança inicial de la seva empresa, que, “abans de la pandèmia, no acabava d’acceptar que estàs treballant de manera remota des de Menorca. Però va ser arribar el covid i tot va canviar”.
Una finestra a la història de Menorca
Sandra Catchot (38 anys), encarregada de personal de les benzineries Galp, i Carla Martorell (30 anys), cap de recepció de l’hotel Artiem Capri de Maó, també estan a punt de posar en marxa el seu negoci. Sense deixar de banda, per ara, la dedicació a les empreses per a les quals treballen, s’han proposat “revolucionar el turisme cultural i demostrar que Menorca té una història que mereix ser contada”.
Totes dues han creat Awaita, que deu el nom al mot menorquí ‘aguait’ i que pretén facilitar a turistes i residents el coneixement de la riquesa arqueològica i cultural de l’illa. El primer pas, que ja estan gestionant amb el Consell insular, és “obrir una finestra al passat per redescobrir a tothom la Menorca Talaiòtica”.
Com tantes altres iniciatives, Awaita va néixer durant la pandèmia i es va acabar de perfilar fa un any, quan Marcos Martín, fundador de Decelera, va anar a l’institut Joan Ramis a motivar l’alumnat i hi va conèixer Sandra Catchot, que hi fa el curs superior d’informàtica. La seva sòcia, Carla, és “ben de lletres”, però es considera també “una rata de biblioteca, en el bon sentit”. “A totes dues ens agrada llegir i estudiar –diu– i tenim la convicció que Menorca és un territori amb molt de potencial per combinar innovació i benestar i posar en marxa projectes”.
La seva proposta ha estat la tercera millor valorada pel programa d’impuls a start-up de la Cambra de Comerç. “Es tracta de digitalitzar el turisme cultural i mostrar l’altra cara de la moneda del que és Menorca i que té ben poc a veure amb el sol i platja”, diu Carla Martorell, que vol atreure amb la seva iniciativa “un altre tipus de turisme especialitzat i no massiu”.
Per aconseguir-ho, Awaita oferirà a institucions i agències turístiques la possibilitat de visitar els jaciments de la Menorca Talaiòtica “sense haver de consultar cap guia ni contractar cap excursió. Mitjançant un escaneig de codis QR, cada visitant podrà accedir a una web que el guiarà pel recorregut i l’informarà, a través d’un xat impulsat per intel·ligència artificial, dels trets més característics d’aquell monument. El que volem és que Awaita sigui el portal de referència per conèixer la cultura i la història de Menorca”.